Paleisbanket is een echt ouderwets Hollands spijskoekje. Het ziet er misschien ingewikkelder uit dan is het, want het bestaat eigenlijk maar uit banen van gebakken amandelspijs. Deze slap je wat af met ei om het werkbaar te maken en spuit je in tweetallen tegen elkaar aan. De basis van het paleisbanket is hiermee dus makkelijk gemaakt! Het midden van de spijsbanen vul je met een streepje frambozenjam en daarop weer roze glaceerfondant. Samen een heerlijke combi!
Doorgaans maak je paleisbanket op ouwelpapier. Dit is gewoon eetbaar papier en kun je direct meebakken. Mocht je het niet kunnen vinden, kun je het prima weglaten en de spijs op bakpapier spuiten. In elk geval kan het handig zijn wat krantenpapier of een extra bakplaat te gebruiken. Dit helpt tegen het te snel kleuren van de amandelspijs.
Als je extra amandelspijs hebt kun je er ook nog heerlijke Weespermoppen van maken!
Recept: Paleisbanket
Voor 20-25 stuks
250 gr amandelspijs
rasp van 1 citroen
1 ei, los geklopt
enkele vellen ouwelpapier (optioneel)
2 el. abrikozenjam
100 gr frambozenjam
100 gr glaceerfondant (zie hier het basisrecept)
rode kleurstof of bessensap
poedersuiker
Bereiding:
- Draai de amandelspijs even los in de staande mixer. Voeg de citroenrasp en de helft van het ei toe en meng tot een gladde en spuitbare massa. Voeg eventueel meer ei toe als het nog te stug is. Schep het in een spuitzak met een gekartelde spuitmond van 12mm ø.
- Leg de vellen ouwelpapier op de bakplaat en spuit hierop 2 lange banen spijs tegen elkaar aan. Maak de banen zo recht en mooi mogelijk. Je kunt met dit recept 2 of 3 setjes banen opspuiten. Laat minstens 2 uur drogen op kamertemperatuur.
- Verwarm de oven voor op 240 ℃ en bak het paleisbanket in circa 10 minuten goudbruin. Om te voorkomen dat de onderkant te bruin wordt kun je krantenpapier gebruiken i.p.v. bakpapier onder de ouwel of een dubbele bakplaat nemen.
- Druk direct na het bakken met de zijkant van een spatel in het midden van de spijsbanen om de gleuf van elk setje iets te verdiepen. Verwarm de abrikozenjam en bestrijk de spijsbanen hiermee. Snijd overtollig ouwelpapier weg rondom de spijsbanen. Spuit een streep frambozenjam in de opening tussen de spijsbanen.
- Verwarm de fondant tot 55-60 ℃ en breng op kleur met kleurstof of bessensap. Voeg eventueel poedersuiker toe als de fondant te vloeibaar is of juist enkele druppels water als deze nog te stug is. Spuit een streep roze fondant bovenop de frambozenjam in de gleuf. Laat volledig afkoelen en snijd de paleisbanket in koekjes van zo’n 2 cm breed.
Hoi Gwenn, kan je me vertellen hoe ik aan glaceerfondant kom?
Sowieso online kun je goede kwaliteit vinden. In de supermarkt ook vaak maar dan heet het soms gewoon glazuur. Ik heb al een recept klaarstaan hoe je het zelf kunt maken, komt er heel snel aan.