100 jaar Debic - Review - Gwenn's Bakery
Reviews

100 jaar Debic – Review

100 jaar Debic is een prachtig bakboek ter ere van het 100 jaar bestaan van dit bekende merk. Nu is de naam Debic niet bij elke thuisbakker bekend. Ik werkte zelf vroeger in de keuken en later als manager in de horeca veel met de producten van Debic. Maar vooral recenter als banketbakker in diverse banketbakkerijen heb ik de basisproducten van Debic heel goed leren kennen. Debic staat in de professionele bakkerijen en horeca vooral bekend om zijn room- en boterproducten. Maar hiernaast maken ze ook nog meerdere halffabrikaten en convenience producten om desserts en gebak mee af te maken. Debic begon ooit (1920) in België en heeft zich sindsdien onmisbaar gemaakt voor professionals. Ook werken ze veel samen met internationale chefs en patissiers tijdens workshops, beurzen, presentaties, etc. Binnen deze club zitten enkele van de beste patissiers ter wereld en zij hebben dan ook meegeholpen met de receptuur voor het boek 100 jaar Debic.

 

100 jaar Debic - Review - Gwenn's Bakery  100 jaar Debic - Review - Gwenn's Bakery 100 jaar Debic - Review - Gwenn's Bakery

Het boek is opgebouwd in 8 hoofdstukken met recepten, van klassiekers & room tot basis en technieken. Natuurlijk is er aan het begin aandacht voor de geschiedenis van Debic en de patissiers die meewerken. Aan het einde is er nog een erg handig kleiner hoofdstuk waar de wetenschap centraal staat. Hierin legt Debic uit wat bijv. room en boter nou echt is en welke verschillende boters zij gebruiken.

Maar het gaat ons natuurlijk vooral om de echte recepten! Dankzij de samenwerking met waanzinnig goede patissiers zijn de recepten dus ook steengoed. De taarten, gebakjes en koekjes zien er echt prachtig uit en zijn allemaal van heel hoog niveau! In de meeste recepten komen bekende elementen terug of vaak zelfs krijgen klassiekers een zeer moderne twist. Nu gaan die twists mij soms wel iets te ver en lijkt het niet altijd meer op een gebakje. Maar bijna alle recepten zijn echt beeldig en zou ik graag namaken in mijn eigen keuken! Zie bijvoorbeeld de ‘Hazelnoot koffie’ hieronder op de foto! Doordat het allemaal profs zijn die de recepten hebben bedacht zitten er ook veel ingrediënten in die alleen profs kunnen kopen of weten te gebruiken. Geen probleem op zich, want bij de groothandel kun je zo alles terugvinden inclusief alle producten van Debic. En tegenwoordig zijn de groothandels voor iedereen open dus geen excuus om niet snel aan die recepten te beginnen!

Tot slot is er in dit bakboek ook bijzonder veel aandacht voor de basis. Denk hierbij aan degen, biscuits, crèmes en vullingen. Maar ook veel uitleg en technieken over infuseren, glacages en foodpairing met handige tabellen over heerlijke onverwachte smaakcombinaties. Heel fijn om zoveel extra info te hebben waarmee je ook zelf kunt variëren of experimenteren.

hazelnoot koffie Debic

Het is natuurlijk duidelijk dat dit boek is gemaakt voor professionals. Maar een goede thuisbakker met veel talent kan met ‘100 jaar Debic’ ook heel goed uit de voeten! Ik vind het een prachtig boek en zal er zeker de komende jaren vaak uit gaan bakken!

Wil je dit bakboek ook graag hebben? Als je 12 liter aan Debic producten koopt bij jouw groothandel krijg je “100 jaar Debic” er gratis bij.

Meer reviews kun je hier vinden.

3 Reactie

    1. Hi. Dit lijkt me meer een vraag voor Debic, ik heb enkel een review geschreven van hun boek. Je kunt het altijd proberen, wie weet is het op een manier te koop bij hen.

Laat een reactie achter