Aardbeien tartelettes - Gwenn's Bakery
Desserts Gebakjes

Aardbeien tartelettes (tartelettes aux fraises)

Deze aardbeien tartelettes zijn echt pure nostalgie voor mij! Ik herinner me dan ook nog goed hoe ik als klein jochie altijd probeerde zo’n taartje voorzichtig uit de hand op te eten zonder helemaal onder te zitten (vrij lastig kan ik zeggen). Dit is zo’n klassieker die je zelfs vandaag de dag nog in de meeste traditionele boulangeries en patisseries tegenkomt in Frankrijk. De klassieke variant van deze “tartelettes aux fraises” bestaat nog steeds uit een krokant zanddeeg gevuld met banketbakkersroom. Hierop liggen de mooie Franse aardbeien dan te glimmen onder een laagje afdekgelei. Heerlijk!!!

Maar ik heb het recept dit keer toch iets aangepast omdat niet iedereen altijd even fan is van zoveel banketbakkersroom. Ik heb dus een simpele amandelcrème toegevoegd waarin ik ook weer aardbei heb verwerkt. Zo komt de smaak van het fruit weer terug en ook op een andere manier (meegebakken). Verder heb ik een extra vulling gemaakt van mascarpone en slagroom om het romige onderdeel te behouden. En ook omdat aardbeien en slagroom nou eenmaal zo verdomd lekker zijn samen! De afdekgelei heb ik echt minimaal gehouden omdat dit vaak veel te dik is naar mijn mening. Dus net even genoeg om het te laten glimmen en de houdbaarheid van de aardbeien tartelettes iets te verbeteren. Kortom, een leuke, lekkere en simpele variatie op de klassieke Franse tartelettes aux fraises.

Aardbeien tartelettes - Gwenn's Bakery

 

Recept: Aardbeien tartelettes

Voor zo’n 6 tartelettes van 8cm doorsnee

2 x recept voor zanddeeg

Amandelcrème
50 gr roomboter (kamertemperatuur)
30 gr kristalsuiker
1 ei
50 gr amandelpoeder/meel
7 gr patentbloem
1/2 tl. vanille-extract
50 gr aardbeien in kleine stukjes

Slagroom vulling
25 gr mascarpone
75 gr slagroom (35% vet)
25 gr kristalsuiker

Extra
500 gr verse aardbeien (liefst mooie kleine)
eventueel wat afdekgelei

Bereiding:

Zanddeeg

  • Maak het deeg volgens het recept en fonceer minimaal 6 tartelette-ringen van 8cm doorsnee hiermee. Zet deze koud weg terwijl je de rest van de onderdelen maakt.
  • Van het overtollige zanddeeg kun je ook heerlijke koekjes maken.

Amandelcrème

  • Verwarm de oven op 180°C met het rooster in het midden.
  • Klop de boter in een mengkom (of staande mixer) tot romig, voeg de suiker toe en meng weer verder.
  • Voeg al kloppend het ei toe en als laatste ook de bloem, amandelpoeder en vanille-extract. Spatel tot slot de stukjes aardbei erdoor.
  • Haal de koude tartelettes uit de koeling en schep in elk bodempje ongeveer een eetlepel amandelcrème (of tot halverwege de rand).
  • Bak in zo’n 15 tot 20 minuten totdat het zanddeeg en de amandelcrème goudbruin zijn. Laat vervolgens volledig afkoelen.

Slagroom vulling

  • Roer de mascarpone met de suiker in een mengkom door elkaar tot het glad is.
  • Voeg de slagroom toe en klop alles op tot een stevige (maar nog iets lobbige) slagroom.
  • Vul de tartelette-bodems met de slagroom en strijk ze glad af met een paletmes.

Afwerking

  • Zoek zoveel mogelijk aardbeien van dezelfde grootte uit. Verwijder de kroontjes en snijd de aardbeien doormidden, maar bewaar ook enkele hele voor in het midden van elke tartelette.
  • Leg in het midden op de slagroom steeds een hele aardbei. Leg de halve aardbeien met het puntje naar boven in een waaier patroon om de hele aardbei heen.
  • Bestrijk tot slot eventueel lichtjes met wat afdekgelei. Dit is niet noodzakelijk, maar zorgt voor extra glans en houdbaarheid.

 

Aardbeien tartelettes - Gwenn's Bakery

 

1 Comment

Laat een reactie achter