De aardbeienslof is een recept welke ik als banketbakker natuurlijk al vele honderden keren heb gemaakt. In de bakkerij maakte ik er elke dag vaak vele tientallen in de vroege uurtjes. Het is voor mij echt een Hollandse klassieker en de perfecte manier om de zomer te vieren. Sloffen kun je natuurlijk maken met allerlei vullingen, smaakjes, diverse vruchten en ga zo maar door. Maar een aardbeienslof gebakken met wat amandelspijs of banketbakkersroom, gevuld met luchtige Zwitserse room en bedekt met zoveel mogelijk heerlijke verse aardbeien is echt een genot voor het oog en zo waanzinnig lekker om te eten!
Recept: Aardbeienslof
Voor (minstens) 1 aardbeienslof
Vulling
200 gr Banketbakkersroom
OF
150 gr amandelspijs (zie recept)
1 ei
Sloffenbodem (genoeg voor 2 bodems)
125 gr patentbloem
125 gr Zeeuwse bloem
175 gr roomboter
100 gr lichte basterdsuiker
75 gr kristalsuiker
2 tl bakpoeder
1 eidooier
snuf zout
rasp van 1/2 citroen
Topping
400 gr aardbeien
300 gr Zwitserse room
Optioneel: afdekgelei
Nodig: Sloffenring 24×9 cm
Bereiding:
Vulling
- Kies de banketbakkersroom of amandelspijsvulling. De banketbakkersroom maak je volgens dit recept en draai je glad om klontjes te voorkomen.
- Als je de spijs kiest draai je deze glad met het ei. Voeg het ei in kleine hoeveelheden toe tot je een mooie gladde en spuitbare massa hebt. Je hebt misschien maar de helft of een deel van het ei nodig.
- Bewaar de vulling tot het deeg klaar is.
Sloffenbodem
- Draai de boter in de standmixer zalvig. Dit kan uiteraard ook met de hand op het aanrecht, maar de boter moet echt heel mooi zacht en zalvig worden.
- Voeg de bruine basterdsuiker en kristalsuiker toe tegelijk met het zout en de citroenrasp. Draai dit verder tot een gladde massa.
- Meng de eidooier erdoor tot dit volledig is opgenomen. Voeg tot slot de Zeeuwse bloem, patentbloem en bakpoeder toe en meng dit zo kort mogelijk. Zodra het deeg net gemengd is en samenkomt verpak je het in plastic folie en bewaar je dit in de koeling.
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Haal het deeg uit de koeling als het mooi stevig is geworden.
- Rol het deeg uit tot 10 mm dikte en steek met een sloffenring de sloffenbodems uit. Laat de sloffenring om het deeg zitten en zet op een bakplaat met bakpapier.
- Verdeel de vulling met een spuitzak in het midden van de bodem en blijf 1-2cm van de rand vandaan.
- Bak in 20-25 minuten gaar in de voorverwarmde oven en laat volledig afkoelen zonder de ring.
Topping
- Maak de Zwitserse room (volgens dit recept) en spuit dit bovenop de vulling van de sloffenbodem. Spuit een lange baan en eventueel nog 1-2 banen erbovenop om mooi de hoogte te krijgen.
- Was de aardbeien en verwijder de kroontjes. Snij eventueel in twee en leg ze mooi over de Zwitserse room. Ik vind het mooi wanneer je een berg aardbeien ziet en de vulling niet of amper zichtbaar is. Breng eventueel wat afdekgelei aan ter bescherming en geniet van een heerlijke verse aardbeienslof!
Volgens Robèrt van Beckhoven kun je hem beter op een hogere temperatuur bakken, nl 15 minuten op 210 graden. Ik heb het geprobeerd en het klopt idd, dan bakt hij ipv dat hij droogt (zijn woorden).
Hij heeft ook een heel ander recept voor de bodem qua verhoudingen en dus ook temp en tijd. Zo heeft elke bakker zijn eigen draai. Ik deel dit recept voor de mensen die ‘mijn’ recept willen proberen welke ook is gebaseerd op mijn ervaring als banketbakker in diverse bakkerijen.
Beste Gwenn,
Vanochtend deze heerlijke aardbeienslof gemaakt.
Ik heb alleen nog een vraagje: elke keer wanneer ik de banketbakkersroom maak, begint hij toch te klonteren.
Wanneer moet je hem precies van het gas halen, wanneer er luchtbelletjes ontstaan of later?
Alvast bedankt voor je reactie.
Groet,
Jozephina