Abrikozenjam - Gwenn's Bakery
Basisrecepten

Abrikozenjam

Abrikozenjam kennen we natuurlijk allemaal als broodbeleg. Maar zelf vind ik het vooral een ontzettend belangrijk en dus veel gebruikt product in patisserie. Nederlandse banketbakkers noemen het ook wel abrikozenmoes. Als je het mooi glad mixt en door de zeef haalt is het perfect om taarten mee te geleren. Hierbij gebruik je de abrikozenjam dus als een afdekgelei. Het grote voordeel is dat het ook erg lekker is op een taart en dus extra smaak geeft aan het geheel terwijl het tegelijk ook werkt als beschermend laagje. Een afdekgelei heeft weinig smaak en is op basis van (veel!) gelatine, een verse zelfgemaakte abrikozenjam is dan veel lekkerder natuurlijk.

Ook gebruiken we abrikozenjam bijvoorbeeld bij tompoezen als extra laagje op het bladerdeeg voordat je het glaceert met fondant. Dit versterkt de glans van het laagje fondant bovenop de tompouce. Maar natuurlijk kun je het ook gewoon gebruiken op een sneetje verse Brioche Brood of maak er heerlijke Abrikozenkoekjes mee!

 

Recept: Abrikozenjam

Voor 2 volle jampotten

500 g abrikozen
300 g kristalsuiker
sap van 1/2 citroen
2 jampotten, gesteriliseerd*

Bereiding:

  • Was, halveer en ontpit de abrikozen.
  • Doe ze samen met de suiker in een grote mengkom en meng goed door elkaar. Dek goed af en laat dit 12 uur of een nacht afgedekt rusten op kamertemperatuur. Alle sappen van de abrikozen gaan nu langzaam een siroop vormen met de suiker, dit maakt het koken in de volgende stap makkelijker en sneller zonder water toe te moeten voegen.
  • Doe het geheel in een pan met diepe bodem met het sap van de citroen en laat 15-20 minuten zachtjes pruttelen. De jam is klaar als deze 105°C is. Ook kun je een lepeltje van de jam op een koud bord doen. Als je deze goed schuin houdt zou de jam amper mogen lopen doordat deze genoeg gezet is.
  • Nu zijn er meerdere opties: Als je het grof wilt houden kun je de abrikozenjam gewoon zo laten, eventueel de grootste stukken fruit iets pletten. Zelf pureer ik de abrikozenjam vaak en giet het eventueel zelfs nog door een fijne zeef. Ik gebruik deze jam natuurlijk ook vooral voor bijv. abricoteren dus dan wil je het mooi glad houden.
  • Verdeel de hete abrikozenjam over schone (gesteriliseerde) jampotten tot 1cm van de rand en laat hierin (ondersteboven) afkoelen en vacuüm trekken.
  • De jam is in gesteriliseerde potten wel minstens 1-2 jaar houdbaar op kamertemperatuur. Na openen of in niet gesteriliseerde potten is het enkele weken houdbaar in de koeling.

*Om jampotten te steriliseren kook je ze enkele minuten in een grote pan ondergedompeld in kokend water.

Lekkere recepten waar abrikozenjam van pas komt:

Laat een reactie achter