Amandel Tuiles - Gwenn's Bakery
Basisrecepten Koekjes

Amandel Tuiles

Amandel tuiles zijn niet super bekend of populair, maar horen toch wel tot de basis van de patisserie. Het zijn een soort ontzettend knapperige en krokante dunne koekjes van een zeer vloeibaar en dun beslag bestrooid met amandelschaafsel. Het is voor mij zo’n leuk en snel recept wat ik vaak maak voor een extraatje op een dessert of taart. Dus om het net even af te maken en wat krokants toe te voegen als het nog ontbreekt. Maar het doet me ook altijd weer denken aan vroeger en dan aan de ijscoupes in restaurants. Dan had je vaak wat bolletjes ijs met een chocolade of vruchtensaus en dan amandel tuiles bovenop of tussen de bolletjes.

Lekker oubollig dus, maar je kunt er tegenwoordig veel leukere dingen mee doen. Ik eet ze graag gewoon zo met wat poedersuiker. Maar je kunt de amandel tuiles ook over één grote bakplaat uitsmeren en de reuze tuile dan in stukken breken. Dit kun je bijv. in een bavaroistaart of chocolademousse steken als uitstekende schotsen of andere decoratie. Een leuk idee is om een soort millefeuille te maken met deze amandel tuiles en ertussen vullen met wat chocolade ganache, eventueel bestrooid met wat geroosterde nootjes en salted caramel.

 

Amandel Tuiles - Gwenn's Bakery

Recept: Amandel Tuiles

Ingrediënten:

Voor 15 stuks

60 gr kristalsuiker
60 gr patentbloem
35 gr roomboter
2 eiwitten
50 gr amandelschaafsel

Bereiding :

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Laat vervolgens de boter smelten en weer wat afkoelen voor gebruik.
  • Het eiwit kort kloppen zonder dat het schuimt en hier vervolgens de suiker, bloem en gesmolten boter aan toevoegen.
  • Schep nu met een lepel 6 kleine hoopjes beslag op een bakplaat met bakpapier en smeer deze iets uit. Bestrooi deze met amandelschaafsel.
  • Bak de amandel tuiles zo’n 7 tot 10 minuten tot de randen mooi goudbruin kleuren. Houdt ze goed in de gaten want ze kunnen snel verbranden.
  • Haal de bakplaat uit de oven en schep de tuiles voorzichtig (maar snel!) los met een spatel of paletmesje. Leg ze op een deegroller (met amandelschaafsel naar buiten) en buig de randen iets naar beneden om de rol heen. Doe dit snel voordat ze afkoelen en niet meer buigbaar zijn.
  • Gebruik ze vers want na een dag zijn ze vaak alweer te zacht of zelfs taai geworden.

 

Amandel Tuiles - Gwenn's Bakery

 

Amandel Tuiles - Gwenn's Bakery

2 Reactie

    1. Je hoeft het eiwit echt maar kort te kloppen zodat het wat losser en vloeibaarder is. Als je te lang of hard gaat kloppen begint het te schuimen omdat er lucht in komt. Die lucht wil je juist niet hebben nu, enkel een lekker vloeibaar eiwit.

Laat een reactie achter