Amerikaanse Dinner Rolls - Gwenn's Bakery
Brood

Amerikaanse Dinner Rolls

Als Fransman eet ik natuurlijk graag brood bij de maaltijd (liefst een verse en knapperige baguette). Maar ook in de VS eten ze graag een broodje bij het diner. Dat zijn dan vaak de bekende Amerikaanse dinner rolls, deze lijken veel op onze witte bolletjes. Hollandse witte bolletjes zijn echter wat groter, platter en breder omdat ze verder uit elkaar worden gebakken op een plaat. Amerikaanse dinner rolls zijn kleiner en bak je juist dicht op elkaar in een bakvorm. Tijdens het rijzen groeien ze dus veel meer de hoogte in. Hierdoor bakken alle zijkanten tegen elkaar aan en blijven die juist zo heerlijk zacht en mollig nadat je ze van elkaar afscheurt. Simpelweg verslavend lekker!

Amerikaanse Dinner Rolls - Gwenn's Bakery

Recept: Amerikaanse Dinner Rolls

Voor circa 12 kleine dinner rolls

Voordeeg
225 gr patentbloem
200 ml melk, warm (40-45 ℃)
10 gr verse gist (of 3 gr instant gist)

Deeg
100 gr patentbloem
25 gr ei (rest van het ei bewaren voor het bestrijken)
30 gr kristalsuiker
6 gr zout
30 gr roomboter, kamertemperatuur

Bereiding:

  • Meng het eerste deel bloem (225 gram) met de melk en de gist tot een plakkerig voordeeg. Laat 20 minuten op een warme plek rijzen.
  • Voeg hierna de overige ingrediënten toe en kneed verder tot een soepel en elastisch deeg waar je een vliesje van kunt trekken.
  • Bol het deeg strak op en laat 30 minuten op kamertemperatuur rijzen (afgedekt of onder een vochtige theedoek).
  • Sla het deeg plat en verdeel in 12 gelijke stukken van circa 50 gram ieder. Draai ze tot balletjes en laat ze 5 minuten rusten onder een vochtige doek. Bol elk deegballetje nu glad op en leg ze in rijen naast elkaar in een ovenschaal van zo’n 20x30cm (licht ingevet met olie). Je kunt ze uiteraard ook los van elkaar op een bakplaat leggen.
  • Laat dit nu nog 45 minuten rijzen (of tot het in volume verdubbeld is).
  • Verwarm de oven voor op 180 ℃. Bestrijk de broodjes licht met los geklopt ei en bak in ongeveer 15 minuten gaar en met een mooie bruine bovenkant.
  • Voor extra glans kun je ze na het bakken eventueel licht bestrijken met geklaarde boter. Laat de Amerikaanse dinner rolls iets afkoelen en eet ze zo vers mogelijk.

TIP: Varieer eens door wat gedroogde kruiden, kaas of juist iets zoets (bv. parelsuiker of chocolade) door het deeg te mengen bij stap 2.

Foto’s: Isa Blom – www.isavision.nl

1 Reactie

  1. Hi Gwenn, wat leuk, ze doen mij denken aan de luilakbolletjes die wij vroeger bij de bakker op het Bellamyplein kochten. Het was dan nog heel vroeg en waren nog warm… heerlijk.
    Maar dat was wel al meer dan vijftig jaar geleden 😉
    Dank voor het delen, fijne dag nog

Laat een reactie achter