Banketstaaf - Gwenn's Bakery
Taart

Banketstaaf

De banketstaaf is zonder twijfel een van mijn favoriete baksels met de feestdagen. Natuurlijk ga ik ook graag voor gevulde speculaas, kruidnoten en andere heerlijke recepten! Maar de banketstaaf vind ik toch iets lekkerder omdat het bladerdeeg net wat meer contrast geeft dan de andere (vaak zoetere) Sinterklaasbaksels. De vulling van amandelspijs is heerlijk smeuïg en kun je heel makkelijk zelf maken. Ook kun je dit gewoon met kerst maken en er een mooie amandel kerstkrans van maken. Maar met Sinterklaas maak je er een prachtige banketstaaf of zelfs een banketletter mee. Eet hem het liefst zo vers mogelijk, bladerdeeg is niet op z’n lekkerst de volgende dag. Wel kun je het weer enkele minuten bakken in de oven om op te warmen en het bladerdeeg weer lekker te maken.

Meer Sinterklaas recepten vind je hier

 

Recept: Banketstaaf

1/2 recept voor bladerdeeg (of een pak koelvers)
300 gr amandelspijs (voor zelfgemaakt zie mijn recept)
1 ei, los geklopt

Bereiding:

  • Verkruimel de amandelspijs en meng hier de helft van het ei door om het soepeler te maken. Maak van de amandelspijs een lange rol van zo’n 50 cm lengte.
  • Rol het bladerdeeg uit tot een rechthoek van 60×15 cm en een dikte van 2 mm. Smeer licht in met wat water en leg de rol van amandelspijs op het bladerdeeg. Snijd eventueel wat overtollig deeg van de uiteinden af als het te lang is.
  • Rol het bladerdeeg om de amandelspijs heen en duw de naad dicht. Vouw de eindjes van het deeg dicht en druk goed aan. Je kunt nu ook een letter vormen van de rol of gewoon recht laten.
  • Bestrijk de banketstaaf met het overgebleven ei en laat 30 minuten rusten. Verwarm de oven voor tot 220 °C.
  • Bestrijk na het rusten de banketstaaf opnieuw met ei en bak in circa 25-30 minuten mooi gaar en goudbruin.

Is een banketstaaf te groot voor jouw oven? Dan kun je ook gewoon 2 kleinere staven maken van circa 30cm ieder.

 

Banketstaaf - Gwenn's Bakery

Laat een reactie achter