Het is bijna kerst dus tijd voor wat extra inspiratie! Ben je nog op zoek naar een heerlijke taart voor het kerstdiner, eetbare versiering voor de kerstboom of die perfect kerststol? Kijk dan naar onderstaande beste kerstrecepten voor de nodige inspiratie met de beste kerstrecepten van Gwenn’s Bakery.
En naast deze heerlijke recepten vind je hier nog meer recepten voor kerst.
Kerstbûche met chocolade en framboos
Met kerst komt er bij ons altijd een lekker traditionele Franse bûche op tafel, ofwel een kerststronk. Deze kerstbûche met chocolade en framboos is een moderne variant in plaats van de wat klassieke opgerolde biscuit gevuld met ganache of botercrème. Dit recept is indrukwekkend en heerlijk (!), maar niet zo moeilijk als het lijkt. Je kunt hem in stappen maken en al lang van tevoren in de vriezer hebben staan. Zo kun je hem rustig maken in een paar dagen tijd en staat ie mooi op tijd klaar voor het kerstdiner!
Deze heerlijke bûche komt uit mijn eigen bakboek “Moderne Franse Patisserie“. Wil je nog snel een gesigneerd exemplaar bestellen voor kerst klik dan HIER!
Schuimkransjes mogen natuurlijk niet ontbreken in een lijst met de beste kerstrecepten! Je kunt ze heerlijk eten bij de koffie, maar ze zijn heel leuk om op te hangen in de kerstboom. Wat ik vooral erg leuk vind aan schuimkransjes is dat je er alle kanten mee op kunt. Tijdens het maken van de meringue kun je er van alles doorheen doen om het smaak en kleur te geven. Denk bijvoorbeeld aan cacaopoeder of zelfs gesmolten chocolade. Maar natuurlijk ook kleurstoffen, diverse extracten, nootjes en zelfs kruiden. Direct voor het bakken kun je er nog extra krokante en kleurrijke ingrediënten op strooien voor een nog mooier en lekkerder kransje.
In plaats van een grote mokkataart kun je ook deze kleinere chocolade mokka taartjes te maken. De combinatie van chocola en koffie is altijd goed en zo ook in dit recept. Het recept is bijzonder simpel en bestaat slechts uit een lekker chocolade cakeje met daartussen een heerlijke mokka crème. Hierdoor kun je dit taartje heel snel klaar hebben en heb je dus weinig stress aan het kerstdessert!
Voor mij zijn kerstkransjes echt de absolute kerstkoekjes. Ze zijn echt heel simpel te maken, nogal hufterproof en wat zijn ze toch lekker!! Het resultaat is een heerlijk koekje welke net zoet genoeg is, een lekkere beet heeft maar tegelijkertijd iets bros is en waarbij je er snel veel teveel van gegeten hebt. En qua decoratie mag je naast de klassieke parelsuiker en/of amandelen ook los gaan met gekleurde spikkels, andere nootjes, dippen in de gesmolten chocolade en ga zo maar door.
Deze kerstbûche citroen meringue is echt heerlijk fruitig, friszuur, mooi luchtig en zacht. Voor de bodem gebruik ik een financier biscuit met een rijke amandelsmaak. Deze is zacht maar met een lichte beet voor een leuk contrast met de overige vullingen. De yoghurtmousse geeft een volle romige smaak en balans met het zure van de citroen. De citroenmousse is lekker fris en fruitig. Vol met citroen, maar zeker niet te zuur. Dit komt omdat ik een lemon curd gebruik als basis voor de mousse. Tot slot glaceer je deze naar wens of juist niet. Een velvet cacaoboter spray kan ook een heel leuk effect geven 😉 Kortom, deze kerstbûche citroen meringue is gewoon een lekkere taart als afsluiter van het kerstdiner!
In Frankrijk is de kerststol (of “Stollen de Noël”) natuurlijk ook een traditioneel onderdeel van een geslaagd kerstfeest en zeker een van de lekkerste en beste kerstrecepten. Mijn recept is dan ook lekker traditioneel en zoals het hoort: met een vleugje rum in de vulling en lekker veel spijs! Want laten we ons niet voor de gek houden… dat ronde stukje spijs middenin de plak is toch wel het allerlekkerst! En ook een uitdaging om een plakje kerststol zó op te eten dat er altijd een stukje spijs en brood in je mond zit!
Kerstflikken (of musketflikken) hadden we vroeger bij ons altijd in huis rond de kerst. Vooral die met een gaatje deden we dan in de kerstboom om af en toe van te snoepen. Uiteraard kun je allerlei kleuren musketzaadjes kiezen, maar ik vind het vooral een lekker chocolaatje voor de feestdagen en maak soms zakjes vol om cadeau te geven met kerst. Het is een leuk recept om te maken als de dagen langer worden en het versieren is ook erg leuk voor kinderen.
Bladerdeeghapjes met groene asperge en ham
Zin in een hartig hapje voor het kerstdiner? Dan zijn deze bladerdeeghapjes met groene asperge en ham een super leuke optie om eens te proberen. Maak ze als voorgerecht of als extra hapje op de borrelplank bijv. De keuze van de ingrediënten mag je zelf aanpassen, maar neem het liefst de beste kwaliteit want dit zal ook de beste smaak geven. Je kunt de bladerdeeghapjes met groene asperge en ham ook gewoon vega maken door de ham weg te laten of een vegetarische ham te nemen.
Merry Christmas allemaal en heel veel bakplezier tijdens de feestdagen!
Foto’s: Gwenn Danis, Elvan Ünlü (elvanunlu.com) & Isa Blom (isavision.nl)