Bladerdeeg Schelpen - Gwenn's Bakery
Gebakjes

Bladerdeeg schelpen – basisrecept

Bij de echte Hollandse banketbakker kun je nog steeds die heerlijke ouderwetse bladerdeeg schelpen kopen. Het is er nog razend populair en ik moest in de bakkerij ook dagelijks vele tientallen maken voor in de winkel. De basis is super simpel: gewoon een bakje (of schelp) van bladerdeeg gemaakt! Door het deeg goed dun uit te rollen en in te prikken bakt het mooi knapperig en kan het zijn vorm houden. Zorg er goed voor dat je het voldoende uitdroogt, bladerdeeg moet echt door en door gaar zijn. Ook smeer in de binnenkant van de schelpen altijd in met wat gesmolten chocolade. Het vocht van de vulling kan het gebakken bladerdeeg anders helemaal zompig maken.

De bekende bladerdeeg schelpen kun je traditioneel vullen met wat Zwitserse room (zie recept) en gemengd vers fruit of bijvoorbeeld alleen aardbeien. Beetje afdekgelei erop en een goeie slagroomrozet en het is klaar voor de vitrine!
Maar maak er vooral je eigen feestje van! Denk eens aan een laagje banketbakkersroom, salted caramel, lekkere slagroom erop en wat schuimpjes erover gebrokkeld? Of eentje met een laagje hazelnootpraliné, ganache en blokjes chocoladebrownie? Of zelfs met lemon curd, blokjes Madeleines en een toef Franse meringue? Kortom, eindeloos veel plezier met deze heerlijke bladerdeeg schelpen!

Veel bakplezier!

Bladerdeeg Schelpen - Gwenn's Bakery

Recept: Bladerdeeg schelpen

Voor circa 15 stuks

1/2 recept bladerdeeg klassiek of “snel” bladerdeeg
200 gr kristalsuiker

Bereiding:

  • Maak het bladerdeeg volgens recept en rol het uit tot 2mm dikte. Prik het deeg goed in met een vork of korstprikker.
  • Maak het deeg licht vochtig met een natte kwast.
  • Steek rondjes deeg uit met een ronde of gekartelde steker van ø 10cm.
  • Zet een bakplaat klaar met aluminium vormpjes van ø 6cm of een omgekeerde muffinvorm.
  • Druk de schijfjes deeg met de vochtige kant in de suiker en leg op de vormpjes met de gesuikerde kant naar boven.
  • Laat het nu 30 minuten rusten. Verwarm intussen de oven voor op 200 °C.
  • Bak de bladerdeeg schelpen ongeveer 20 minuten tot ze mooi goudbruin zijn. Haal ze van de vormpjes en leg ze weer op een bakplaat. Laat ze nu nog nadrogen in de oven op 150 °C tot ze volledig gaar zijn.
  • Na het afkoelen kun je de bladerdeeg schelpen vullen. Bestrijk eerst met een laagje gesmolten chocolade of cacaoboter zodat het vocht van de vulling er niet in kan trekken. Vervolgens kun je ze vullen met een vulling naar wens. Bijvoorbeeld een heerlijke Zwitserse room bedekt met vers fruit voor een klassieke vruchtenschelp!
  • Bij het vullen is het handig als je de vulling in een mooie hoge dop spuit. Zo krijg je makkelijk hoogte in je gebakje en zien ze er niet zo plat en saai uit.

Laat een reactie achter