Bladerdeeg is een heerlijk deeg. Niet zo gek, want er zit een bijzonder grote hoeveelheid boter in. Dit geeft het deeg natuurlijk erg veel smaak. Maar de boter heeft vooral voor effect dat het tijdens het bakken smelt. Dit zorgt voor stoom en dus voor het uitzetten van het deeg. De laagjes deeg om de boter heen worden nog krokanter en zo krijg je dus het bekende bladerdeeg.
Nu is niemand bang voor het maken van een zanddeeg. Maar bladerdeeg maakt men zelden thuis. Helaas grijpen we dan naar die smaakloze kant en klare optie uit de supermarkt. Zonde! Want hierdoor worden de baksels er zeker niet beter op. En vooral omdat als je eenmaal snapt hoe bladerdeeg gemaakt wordt, het heel simpel is om het zelf te maken. Je moet er wel een middag de tijd voor nemen. En daarmee wil ik zeggen dat je een paar uur lang driemaal 10 minuten vrij moet zijn hiervoor.
En als je dan klaar bent heb je ruim 1 kilo vers en heerlijk zelfgemaakt bladerdeeg! Gebruik je het niet direct? Bewaar het even in de vriezer. Vooral handig als je maar 300 gram nodig hebt voor een taart. Het restant vries je in voor over de appelflappen die je een paar weken later maakt.
Recept: Bladerdeeg
Voor ruim 1 kg bladerdeeg
500 g patentbloem
75 g roomboter, gesmolten
250 ml water
10 g zout
350 g roomboter, koud
Bereiding:
- Doe de bloem, gesmolten boter, water en het zout in de mengkom van de mixer en kneed op lage snelheid. Stop met kneden zodra het deeg samenkomt tot een bal.
- Rol het deeg op tot een bal en snijd met een mes een kruis op de bovenkant. Wikkel het deeg in plastic folie en laat tenminste 30 minuten rusten in de koelkast.
- Sla ondertussen de koude boter een paar keer soepel met de deegroller en leg het op een vel bakpapier. Vouw het bakpapier om de boter heen tot een vierkant van 15 x 15 cm. Rol de boter in het bakpapier uit tot gelijkmatige dikte. Als de boter licht buigbaar is kun je verder met het recept.
- Haal het deeg uit de koelkast en rol uit tot een vierkant van 25 x 25 cm. Leg de plak boter in het midden van het deeg en vouw de hoeken van het deeg over de boter heen.
- Rol het uit tot een rechthoek van ongeveer 20 x 60 cm. Maak een eerste “toer” door het deeg in drieën op te vouwen als een portefeuille.
- Draai het een kwartslag en maak een tweede “toer”. Laat het deeg minstens 30 minuten rusten in de koelkast.
- Herhaal beide toeren nog 2 keer en laat het deeg steeds minstens 30 minuten rusten in de koelkast. In totaal maak je dus 6 toeren en heb je 729 laagjes gecreëerd in het bladerdeeg.
- Bewaar het bladerdeeg enkele dagen in de koelkast tot gebruik. Je kunt het ook goed invriezen (2-3 maanden) voor een andere keer.
Foto’s: Isa Blom – www.isavision.nl
Hoi Gwenn,
Dank voor het delen van je recepten.
Fijn dat het niet meer zo warm is, om te kunnen bakken.
Het beste is natuurlijk om het deeg in porties in te vriezen. Dat vond ik van die kant en klare diepvries bladerdeeg zo handig.
Maar vers en zelf gemaakt zal vast lekker smaken. Ik laat het weten als het is gelukt.
Hartelijke groet,
Ans Blok
Hi Ans! Ja het is zeker handig om het bijvoorbeeld in 4 porties te verdelen zodat je niet alles hoeft te ontdooien. Gewoon na de laatste toer in 4 kwarten snijden en goed inpakken. Daarna ontdooien en even uitrollen tot het gewenste formaat
Dank voor de tip!