Bonbons met gezouten karamel - Gwenn's Bakery
Chocolade Friandises

Bonbons met gezouten karamel

Als echte chocolade liefhebber ben ik natuurlijk ook dol op een lekkere bonbon. En deze bonbons met gezouten karamel (en nootjes!!!) zijn echt waanzinnig lekker! De chocolade en karamel zijn altijd een goede match. Maar de toevoeging van de geroosterde hazelnoten maken deze bonbon echt af!

Om een goede bonbon te maken moet je wel chocolade kunnen tempereren. In mijn artikel “chocolade tempereren” leg ik stap voor stap uit hoe dit moet en welke methodes er zijn voor beginners tot gevorderden. Als je dit eenmaal onder de knie hebt kun je zelf talloze verschillende bonbons maken. Want naast deze bonbons met gezouten karamel kun je natuurlijk ook varianten maken met diverse (fruit)ganaches en crèmes.

 

Bonbons met gezouten karamel - Gwenn's Bakery

Recept: Bonbons met gezouten karamel

400 gr getempereerde chocola
een handvol hazelnoten

Gezouten karamel
100 gr kristalsuiker
30 ml water
50 gr roomboter
70 ml slagroom
Snufje grof zeezout

Bereiding:

 • Verhit op middelhoog vuur de suiker met het water tot een mooie karamel. Zodra de karamel mooi goudbruin is voeg je de boter toe. Meng dit goed tot de boter helemaal is opgenomen.
 • Verwarm de slagroom en giet deze vervolgens voorzichtig in de karamel en blijf roeren tot het weer een gladde saus is.
 • Voeg de zout toe naar smaak, maar doe dit voorzichtig om niet teveel in één keer toe te voegen. (Voor een bonbonvulling is het fijner minder zout te gebruiken dan een klassieke salted caramel).
 • Haal vervolgens van het vuur en laat volledig afkoelen in de koelkast voordat je de bonbons gaat maken.

Hazelnoten

 • Rooster de hazelnoten zo’n 8-10 minuten in de oven op 175°C en laat volledig afkoelen.

Bonbons

 • Tempereer de chocola en vul de bonbonvorm hiermee. Zorg dat elk vakje goed gevuld is en tik een paar keer (bijv. met de hendel van het paletmes) tegen de zijkant om luchtbelletjes te voorkomen.
 • Keer de bonbonvorm om boven de kom waar de gesmolten chocolade in zit om de overtollige chocolade eruit te laten druipen. Tik ook nu weer af en toe tegen de zijkant van de bonbonvorm zodat zoveel mogelijk chocolade eruit druipt en het chocoladelaagje van de bonbonvorm lekker dun wordt.
 • Schraap met een paletmes of schraper alle chocolade van de bovenkant van de vorm af zodat er alleen nog chocolade in de vakjes zit en niet ernaast. Laat de bonbonvorm met de chocolade nu goed afkoelen en kristalliseren in de koelkast.
 • Zodra de chocolade goed hard is geworden kun je het vullen. Leg nu een hazelnoot in elke bonbon en giet er wat van de karamel op. Vul de bonbons niet tot het randje want er komt nog een dun laagje chocolade op. Laat nog even afkoelen in de koeling om ook de vulling iets te laten uitharden.
 • Tempereer de overgebleven chocolade opnieuw en giet over de alle bonbonvakjes. Tik weer een paar keer tegen de zijkant van de vorm en schraap dan alle overtollige chocolade van de bovenkant van de vorm af. Doe dit netjes om strakke bonbons te krijgen. Laat weer kristalliseren in de koelkast totdat de chocolade voldoende is uitgehard.
 • Draai de bonbonvorm om op een schone plank of aanrecht om. Als de chocolade goed is getempereerd moeten alle bonbons nu netjes uit hun vakje zijn gegleden. Zo niet dan kun je nog voorzichtig de bonbonvorm op het aanrecht tikken om ze een extra zetje te geven.
 • Bewaar de bonbons altijd op een droge en koele plek.

9 Reactie

  1. Lastig te zeggen. Je moet het sowieso in stappen doen met afkoelen ertussen. Ik kan enkel de bereidingen in 20mins totaal afhebben, dus geen afkoel tijden meetellen. Maar een onervaren hobbybakker zal hier veel langer mee bezig zijn. Ik zou het lekker verspreiden over de zaterdag en zondag bijv. Heb je tijd zat en geen stress

  1. Hi. Beiden hazelnoten zijn prima. Roosteren van de noten staat precies beschreven in t recept. Salted caramel moet wel afgekoeld anders smelt de chocola weer

 1. Kun je de kristalsuiker ook vervangen door rietsuiker? En hoe lang blijven de bonbons ca. houdbaar (in de koelkast neem ik aan)

Laat een reactie achter