Bosbessen Macarons - Gwenn's Bakery
Macarons

Bosbessen macarons

Ik maak graag macarons en wil hierbij graag één van mijn absolute favoriete smaken delen: de Bosbessen macarons. In Frankrijk kom je deze smaak vaak ook tegen met zwarte bessen (ofwel Cassis in het Frans). Maar bosbessen zijn veel makkelijker te koop en dus een perfect ingrediënt voor deze heerlijke macarons.

Zoals altijd is de basis hetzelfde, namelijk een perfect opgespoten en gebakken macaronkoekje. Let vooral op in het recept bij de stap van de macaronage of het macaroneren. Dit is de stap waarbij je het hele mengsel roert om weer wat lucht uit de meringue te krijgen. Ik kijk altijd of het beslag na wat roeren in 10-20 tellen redelijk egaal uitvloeit in de kom, dan is het perfect en kan ik gaan opspuiten.

Voor de bosbessen macarons maken we natuurlijk een lekkere ganache vol met bosbessen. Ik gebruik vaak een bosbessenpuree van de groothandels. Dit is een puree van 100% fruit en kun je gelijk gebruiken in het recept. Maar verse of diepvries bosbessen zijn ook perfect, mix deze dan eerst even glad met een staafmixer. Het scheutje slagroom en de witte chocolade gaan daarna perfect samen met de frisse besjes voor een intense smaak en een bord gevuld met de lekkerste bosbessen macarons.

Probeer ook eens deze heerlijke Gin Lime Macarons, Hazelnoot macarons of Frambozen macarons

Bosbessen Macarons - Gwenn's Bakery

Recept: Bosbessen macarons

Recept voor circa 25 gevulde macarons

Macarons
150 gr amandelmeel
150 gr poedersuiker
55 gr eiwit (1)
paarse kleurstof (optioneel)
– – –
150 gr kristalsuiker
50 gr water
55 gr eiwit (2)

Bosbessen ganache
200 g witte chocolade
15 ml slagroom
80 gr bosbessenpuree

Bereiding:

Macarons

 • Zeef de amandelpoeder en poedersuiker en meng hier het eerste deel eiwit met wat kleurstof doorheen. Het moet nu op een dikke marsepein lijken.
 • Kook de kristalsuiker en water in een pan tot 118°C. Klop het tweede deel eiwit schuimig zodra de suikersiroop 115°C is. Als de suikersiroop 118°C is giet je deze in een dun straaltje langs de wand van de mengkom. Klop verder tot de meringue iets is afgekoeld maar nog warm aanvoelt.
 • Meng 1/3 van de meringue door de amandelpasta om familie te maken. Voeg de rest van de meringue toe en meng goed door tot het beslag begint te glimmen en in een vloeiende beweging van de spatel glijdt.
  • Deze stap heet macaroneren (of macaronage) en is de belangrijkste stap in het recept.
 • Spuit gelijke rondjes van 4cm op een bakplaat met bakpapier. Sla de bakplaat een paar keer lichtjes op het aanrecht om wat luchtbellen eruit te laten.
 • Laat de macarons 30 minuten drogen tot ze niet meer aan de vinger plakken als je ze aanraakt. Verwarm intussen de oven voor op 150°C (hetelucht!).
 • Bak de macarons nu zo’n 13-15 minuten gaar (afhankelijk van jouw oven). Haal ze uit de oven en neem het bakpapier gelijk van de bakplaat af. Laat deze op een rooster of het aanrecht glijden om af te koelen.
 • Als de macarons volledig afgekoeld zijn kun je ze makkelijk loshalen van het bakpapier en vullen.

Bosbessen ganache

 • Hak of breek de chocolade in stukjes en smelt deze au bain-marie. Breng in een pan de slagroom en de bosbessenpuree aan de kook. Giet dit in drie stappen door een zeef op de gesmolten chocolade en roer tussendoor steeds goed met een spatel om de ganache mooi homogeen en glad te maken.
 • Laat de ganache 24 uur opstijven op kamertemperatuur. Vul een spuitzak met rond spuitmondje van 10mm ø met de ganache en vul vervolgens de macarons hiermee.
 • Laat de bosbessen macarons nu nog 24 uur “rijpen” in de koeling voordat die bekende (en perfecte) textuur van de macaron goed is. Bewaar tot maximaal 5 dagen luchtdicht in de koelkast.
Bosbessen Macarons - Gwenn's Bakery

Laat een reactie achter