Brioche Brood - Gwenn's Bakery
Basisrecepten Brood

Brioche Brood

Dit brioche brood is gewoonweg heerlijk! Het is eigenlijk gewoon een standaard briochedeeg, maar dan in een cakeblik gebakken zodat het lekker hoog bakt. Dit type brioche noemen we in Frankrijk de “Brioche Nanterre”. Oftewel 8 kleine bolletjes briochedeeg die samen een brood vormen. Als je het brioche brood doorsnijdt krijg je mooie sneetjes die je zo kunt eten of zelfs licht roosteren en besmeren met wat frisse jam bijvoorbeeld. Perfect voor een goede brunch thuis!

Natuurlijk kun je met het basisrecept voor briochedeeg gewoon kleine bolletjes bakken of dit als basis gebruiken voor een heerlijke Tarte Tropezienne. En het deeg is makkelijk op smaak te brengen met bijvoorbeeld oranjebloesemwater of stukjes chocolade, rozijnen etc. Een gebakken brioche is ook de volgende dag doorgaans nog prima en kun je zelfs invriezen.

Brioche Brood - Gwenn's Bakery

Brioche Brood - Gwenn's Bakery

Recept: Brioche brood

250 gr tarwebloem
30 gr witte basterdsuiker (of kristalsuiker)
6 gr zout
10 gr verse gist (of 1/2 zakje instant gist)
3 hele eieren + 1 extra ei voor het bestrijken
125 gr roomboter

Bereiding:

1 dag van tevoren

 • Doe de bloem, suiker, zout, gist en 2 eieren in de kom van een staande mixer en mix op lage snelheid tot het deeg loskomt van de mengkom.
 • Voeg dan pas het derde ei toe en kneed nog zo’n 7 minuten door op middelmatige snelheid tot het deeg voor de tweede keer loskomt van de kom.
 • Voeg tot slot de boter in etappes toe en kneed verder tot het deeg een derde en laatste keer loskomt van de kom en je er een vliesje van kunt trekken. Het briochedeeg is nu klaar en zeer elastisch, maar ook nog vrij plakkerig en slap.
 • Leg het deeg in een grote mengkom, dek het af met plastic folie en laat 1 uur op een warme plek rijzen. Stort het deeg op een met bloem bestoven werkblad en druk het goed plat om de lucht eruit te krijgen. Wikkel het deeg volledig in met plastic folie en laat 12 uur rusten in de koelkast.

De dag zelf

 • Haal het deeg uit de koelkast en verdeel het in 8 balletjes van elk zo’n 70-75 gram. Bol de balletjes brioche nu glad op. Dit doe je door een hand over een balletje deeg te leggen en kleine cirkels te draaien met de hand over het werkblad. Hierdoor duw je het deeg naar de onderkant toe en ontstaat er spanning op het deeg.
 • Leg de deegballetjes in een met boter ingevet cakeblik (2 rijen van 4 balletjes) en laat vervolgens nog 1,5 tot 2 uur rijzen bij 25 °C. Het moet nu in volume verdubbelen. Laat eventueel nog iets langer rijzen als het nodig is, anders zal het brioche brood niet hoog genoeg bakken.
 • Verwarm de oven voor op 180 °C en bestrijk het brioche brood licht met wat los geklopt ei. Bak circa 30 minuten tot het mooi goudbruin en gerezen is.

19 Reactie

   1. Kom je eruit? Is een klassiek Frans recept voor echte bakkersbrioche zoals het hoort. Kan dus afwijken van wat we in Nederland kennen soms. Recept klopt 100% hier op de blog en precies zoals het in Frankrijk geleerd en gemaakt wordt. Heerlijke romige brioche krijg je ervan! Smullen!

 1. Ben opnieuw begonnen eerste keer zal ik me met de bloem verwogen hebben.
  Een droge kruimel deeg.
  Tweede keer is goed slap deegje

 2. Dit ga ik zeker proberen. Ik ben gek op dit brood maar hier kennen ze het niet. De basterd suiker is zeker witte? Kan het ook met bruine, aangezien de witte hier zelden te verkrijgen is??

 3. na het derde ei blijf ik maar mixen maar het blijft héél slap en komt niet los van de kom. Moet ik nog bloem toevoegen?

  1. Dan heb je ongetwijfeld een fout gemaakt in het afwegen van de ingrediënten. Heb je wel maat M eieren gebruikt? Als je de juiste ingrediënten en hoeveelheden hebt moet het recept altijd lukken.

 4. Beste Gwenn,
  Ik volgde dit recept en ik kreeg een heel mooi deeg, waar ik een perfect vliesje kon van trekken. Ik kon in mijn verbeelding het heerlijk brood al proeven. En toen wilde het niet rijzen, gewoon helemaal niet. Ik gebruikte brugge man instant gist die goed is tot 2024. Het enige wat ik anders deed, was de suiker. Ik gebruikte pure via patisserie. Misschien heeft gist echte suiker nodig, alhoewel ik bakte onlangs volkoren rood zonder suiker met gebruik van dezelfde gist en dit rees wel. Zijn er alternatieve van suiker die je kan gebruiken in zoet brood of is meer gist gebruiken dan een optie?
  Alvast bedankt voor het delen van uw recepten.

  1. Hi Ann,

   Wat jammer dat er iets mis is gegaan in je bereiding! Ik denk dat het of aan de gist ligt of aan de bereiding. De gist kan gewoon al niet meer goed zijn, ongeacht de tht-datum hoor. De suiker zou er geen invloed op moeten hebben. Gist heeft suiker nodig, maar ook een nepsuiker kan vervangen. Brood kan ook prima rijzen zonder suiker overigens.
   Waar het ook mis kan gaan is dat jouw deeg te koud was en het rijsproces dus vanuit koude stand moet beginnen en dit kan heel lang duren. Ook is het rijsproces niet afhankelijk van een precieze tijd, maar een volume als eindresultaat. Verder moet het echt voldoende warm en vochtig zijn om te kunnen rijzen.
   Aan het recept kan het niet liggen, aan de omstandigheden helaas wel. Probeer het nog eens met nieuwe gist en op een lekker warm plekje.
   Succes en veel bakplezier!

 5. Was al een paar weken op zoek naar een goed recept voor Brioche en kwam bij jou uit. Ik heb hem gemaakt maar dan als kleine broodjes en ze zijn heerlijk geworden. Ik heb je recept opgeslagen en ik ga hem zeker vaker maken. De volgende keer als heel brood.

 6. Kun je het deeg ook langer dan 12 uur in de koelkast laten liggen? Het was vanochtend mislukt ivm slechte rijs door ik denk oude gist. Nu heb ik het vanavond opnieuw gemaakt maar kan het pas morgenavond een 2e rijs geven en afbakken…(ik moet werken morgen)

 7. Halo gwenn. Je schrijft dat de eitjes maat M moeten hebben. Ik heb eitjes rechtstreeks van kippen en dus verschillende maten. Weet jij misschien hoeveel gram ei het dan moet zijn?

 8. Beste Gwen,
  Welk soort tarwebloem kan ik het beste hiervoor gebruiken? Ik zag dat franse bloem T65 het beste is voor stokbroden etc, is dit ook voor brioche, of kan ik dan beter T45 pakken. Dat is toch ongeveer hetzelfde als nederlandse patentbloem?
  Ik ben erg benieuwd naar je reactie.

Laat een reactie achter