Brioche Brood - Gwenn's Bakery
Basisrecepten Brood

Brioche Brood

Dit brioche brood is gewoonweg heerlijk! Het is eigenlijk gewoon een standaard briochedeeg, maar dan in een cakeblik gebakken zodat het lekker hoog bakt. Dit type brioche noemen we in Frankrijk de “Brioche Nanterre”. Oftewel 8 kleine bolletjes briochedeeg die samen een brood vormen. Als je het brioche brood doorsnijdt krijg je mooie sneetjes die je zo kunt eten of zelfs licht roosteren en besmeren met wat frisse jam bijvoorbeeld. Perfect voor een goede brunch thuis!

Natuurlijk kun je met het basisrecept voor briochedeeg gewoon kleine bolletjes bakken of dit als basis gebruiken voor een heerlijke Tarte Tropezienne. En het deeg is makkelijk op smaak te brengen met bijvoorbeeld oranjebloesemwater of stukjes chocolade, rozijnen etc. Een gebakken brioche is ook de volgende dag doorgaans nog prima en kun je zelfs invriezen.

Brioche Brood - Gwenn's Bakery

Brioche Brood - Gwenn's Bakery

Recept: Brioche brood

250 gr tarwebloem
30 gr basterdsuiker
6 gr zout
10 gr verse gist (of 1/2 zakje instant gist)
3 hele eieren + 1 extra ei voor het bestrijken
125 gr roomboter

Bereiding:

1 dag van tevoren

  • Doe de bloem, suiker, zout, gist en 2 eieren in de kom van een staande mixer en mix op lage snelheid tot het deeg loskomt van de mengkom.
  • Voeg dan pas het derde ei toe en kneed nog zo’n 7 minuten door op middelmatige snelheid tot het deeg voor de tweede keer loskomt van de kom.
  • Voeg tot slot de boter in etappes toe en kneed verder tot het deeg een derde en laatste keer loskomt van de kom en je er een vliesje van kunt trekken. Het briochedeeg is nu klaar en zeer elastisch, maar ook nog vrij plakkerig en slap.
  • Leg het deeg in een grote mengkom, dek het af met plastic folie en laat 1 uur op een warme plek rijzen. Stort het deeg op een met bloem bestoven werkblad en druk het goed plat om de lucht eruit te krijgen. Wikkel het deeg volledig in met plastic folie en laat 12 uur rusten in de koelkast.

De dag zelf

  • Haal het deeg uit de koelkast en verdeel het in 8 balletjes van elk zo’n 70-75 gram. Bol de balletjes brioche nu glad op. Dit doe je door een hand over een balletje deeg te leggen en kleine cirkels te draaien met de hand over het werkblad. Hierdoor duw je het deeg naar de onderkant toe en ontstaat er spanning op het deeg.
  • Leg de deegballetjes in een met boter ingevet cakeblik (2 rijen van 4 balletjes) en laat vervolgens nog 1,5 tot 2 uur rijzen bij 25 °C. Het moet nu in volume verdubbelen. Laat eventueel nog iets langer rijzen als het nodig is, anders zal het brioche brood niet hoog genoeg bakken.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C en bestrijk het brioche brood licht met wat los geklopt ei. Bak circa 30 minuten tot het mooi goudbruin en gerezen is.

Laat een reactie achter