Brioches met roze pralines - Gwenn's Bakery
Brood

Brioches met roze pralines

Deze brioches met roze pralines zijn superleuk om te maken en ontzettend lekker. Roze pralines zijn snoepjes uit Lyon en eigenlijk niet veel meer dan amandelen met een laagje roze suiker eromheen. Ofwel gesuikerde amandelen. Maar in Frankrijk is dit echt een specialiteit en onder andere een zeer populaire toevoeging aan brioches om zo deze brioches met roze pralines te kunnen maken. Het recept voor het briochedeeg is mijn basisrecept voor brioche en kun je ook gebruiken om er chocolade varianten of zelfs grote brioche broden mee te maken. Begin wel 24 uur van tevoren met het deeg zodat het genoeg tijd heeft om te rusten en fermenteren in de koelkast. Je kunt ook zonder de rusttijd direct verder, maar de echte smaak van de brioche zal dan minder aanwezig zijn en het deeg is door het koelen veel makkelijker te verwerken.

Wil je zelf Roze pralines maken? Dit kan makkelijk in je eigen keuken! Zie snel mijn recept voor de allerlekkerste roze pralines die je direct in deze brioche kunt verwerken.

Brioches met roze pralines - Gwenn's Bakery

Recept: Brioches met roze pralines

Voor zo’n 10-12 stuks

250 gr tarwebloem
30 gr basterdsuiker
6 gr zout
10 gr verse gist (of 1/2 zakje instant gist)
3 hele eieren + 1 extra ei voor het bestrijken
125 gr roomboter
150 gr “roze pralines” (volgens dit recept)

Bereiding:

1 dag van tevoren

 • Doe de bloem, suiker, zout, gist en 2 eieren in de kom van een staande mixer en mix op lage snelheid tot het deeg loskomt van de mengkom.
 • Voeg dan pas het derde ei toe en kneed nog zo’n 7 minuten door op middelmatige snelheid tot het deeg voor de tweede keer loskomt van de kom.
 • Voeg tot slot de boter in etappes toe en kneed verder tot het deeg een derde en laatste keer loskomt van de kom. Het brioche deeg is nu klaar, maar nog vrij plakkerig en slap. Meng er kort 2/3 van de roze pralines doorheen.
 • Leg het deeg in een grote mengkom, dek af met plastic folie en laat 1 uur op een warme plek rijzen. Stort het deeg op een met bloem bestoven werkblad en druk het goed plat om de lucht eruit te krijgen. Wikkel het deeg volledig in met plastic folie en laat 12 uur of een nacht rusten in de koelkast.

De dag zelf

 • Haal het deeg uit de koelkast en verdeel het in 10 tot 12 gelijke balletjes. Bol de balletjes brioche nu glad. Dit doe je door een hand over een balletje deeg te leggen en kleine cirkels te draaien met de hand over het werkblad. Hierdoor duw je het deeg naar de onderkant toe en ontstaat er spanning op het deeg.
 • Leg de balletjes brioche op een bakplaat met bakpapier en laat vervolgens nog 1,5 uur rijzen op een warme plek.
 • Verwarm de oven voor op 175°C en bestrijk de brioches licht met los geklopt ei. Bestrooi met extra roze pralines en bak 20 tot 25 minuten tot ze mooi goudbruin zijn.
 • Laat afkoelen en eet ze altijd vers.

9 Reactie

  1. Als die er al komt zal het nog even duren. Maar je kunt roze pralines het beste gewoon kopen. Vooral als je op vakantie bent in Frankrijk even een paar zakjes meenemen voor thuis

 1. Heeeeerlijke brioches, was in Frankrijk onze zondagse traktaties!
  Het zijn “pralines” zonder accent op de “e”, praliné is wat je maakt met caramel en fijngemalen hazelnoten of amandelen.

  1. Heerlijk inderdaad! Soms ook wel bekend als de “Praluline”. Ik ging in Parijs naar een bakker die hier erg goed in was. Helaas in Nederland niet echt bekend…

  1. Er zijn natuurlijk veel recepten te vinden voor brioche en soms inderdaad met melk (niet lauw) erin. Maar deze lekkere brioches hierboven zijn gebaseerd op mijn basisrecept brioche zoals elders op de blog staat Dit recept is een echt klassiek Franse bakkersbrioche zoals de boulangers en patissiers het maken in heel Frankrijk. Daar zit geen melk in, het nodige vocht komt gewoon uit de eieren. Heb je bovenstaand recept wel al geprobeerd?

Laat een reactie achter