Briseerdeeg - Gwenn's Bakery
Basisrecepten Hartig

Briseerdeeg

Dit briseerdeeg is een zeer veelzijdig recept. Je kunt briseerdeeg namelijk zowel hartig gebruiken als zoet en dus kun je alle kanten op met dit simpele basisrecept. En basisrecepten zijn ontzettend belangrijk vind ik. Briseerdeeg is net iets steviger dan zanddeeg en leent zich uitstekend om bijvoorbeeld voor een quiche direct met een vulling af te bakken. Als je de zoete variant maakt voeg je dus alleen extra poedersuiker en vanille toe en kun je het gebruiken in plaats van bijvoorbeeld een zanddeeg of fonceerdeeg. Maar wat ik zelf het lekkerste vind is om het als basis voor een quiche Lorraine te gebruiken, een klassiek Frans recept uit de streek waar mijn familie vandaan komt. Maar gebruik dit deeg vooral voor vele andere quiches, pasteitjes of zelfs voor een echte Franse “pâté en croûte” (ofwel een pâté met een laagje deeg eromheen).

Recept: Briseerdeeg

Hartig briseerdeeg:
150 gr roomboter
250 gr patentbloem
5 gr zout
1 ei
25 ml volle melk

Voeg voor de zoete variant extra toe:
25 gr poedersuiker
½ vanillestokje

Bereiding:

  • Doe alle ingrediënten (behalve ei en melk) in een grote kom en meng eerst met je vingertoppen de boter erdoor. Wrijf vervolgens alles door met de handen tot een zanderig geheel. Voeg nu het ei en de melk toe en meng tot een homogeen deeg.
  • Vervolgens moet je het deeg kort “fraiseren” op het aanrecht. Dit betekent dat je met je handpalm het deeg in 3 tot 4 keer voor je uit strijkt of smeert en hiermee het briseerdeeg goed homogeen maakt.
  • Pak het briseerdeeg nu goed in met plastic folie en laat het tenminste 1 uur rusten in de koelkast (of 10 minuten in de vriezer). Na het rusten kun je het deeg gebruiken voor het gekozen recept.
  • Rol het uit op een met bloem bestoven aanrecht tot zo’n 3-4mm dikte en prik gaatjes in het deeg. Als het deeg bij het uitrollen teveel kleeft, kun je het ook tussen 2 vellen bakpapier uitrollen. Fonceer vervolgens een taartring en bak blind of met een vulling tot goudbruin.

Zoals bij de ingrediëntenlijst is aangegeven kun je zowel een hartig als een zoet briseerdeeg maken. De bereiding is identiek, behalve de toevoeging van poedersuiker en vanille bij de zoete variant.

 

Briseerdeeg - Gwenn's Bakery

 

5 Reactie

  1. Hoi Gwenn! Ik had afgelopen week een briseerdeeg gebruikt voor mijn taart, maar die bleef een tikkeltje stug. Dat hoort zo, toch?

    Nog een vraagje: hoe veel deeg krijg je uit dit recept? zou dat genoeg zijn voor een taartvorm van 28 cm met een losse bodem (zo’n lage, gekartelde).

    Thanks!

    1. Hi Eva! Briseerdeeg kan iets stugger zijn dan anderen deegsoorten inderdaad. Daarom gebruik ik hetzelf vooral hartig. Maar het kan ook zijn dat je teveel/te lang gekneed hebt. Hierdoor is de bloem teveel bewerkt.

      Normaliter heb je altijd 20gr minder nodig dan de diameter x10. Dus 28×10 = 280 en -20 is 260gr. Dat is de standaard regel voor lage taartringen of vormen

    1. Hi, dit is slechts een basisrecept welke je gebruikt in andere taart recepten. In die recepten staan tijden en temperaturen afhankelijk van gebruik. Dus afhankelijk van wat je ermee wilt doen is bakken tussen 160°C en 180-200°C prima.

Laat een reactie achter