Deze bûche de Noël met karamel en chocolade is een heerlijk dessert voor kerst. De bûche is natuurlijk een absolute klassieker als dessert van het kerstdiner, vooral in Frankrijk is kerstmis niet compleet zonder. Maar deze bûche de Noël met karamel en chocolade heeft net weer een moderne twist. De basis is traditioneel vaak een biscuit met een botercrème. Voor deze taart heb ik een chocoladebiscuit gebruikt en een luchtigere vulling gekozen: ganache montée (opgeklopte ganache). Dit is een soort chocoladeslagroom en dus veel lichter dan botercrème. Samen met de salted caramel heb je een waanzinnig taartje om van te smullen!
Meer Kerstrecepten vind je hier
Recept: Bûche de Noël met karamel en chocolade
Chocoladebiscuit
4 eieren
125 gr kristalsuiker
100 gr patentbloem
25 gr cacaopoeder
Snufje zout
30 gr roomboter, gesmolten
Salted Caramel
100 ml slagroom
100 gr kristalsuiker
4 g fleur de sel
of zeezoutvlokken
50 gr melkchocolade
50 gr roomboter
Ganache montée
100 gr pure chocolade
350 gr slagroom
Decoratie
200 gr Brésilienne/nougatine
50 gr poedersuiker
Bereiding:
Chocoladebiscuit
- Bekleed een bakplaat (of bakvorm) van 30x40cm met bakpapier en verwarm de oven voor op 180 °C.
- Klop de eieren en suiker op hoge snelheid mooi luchtig. Zeef de bloem, cacaopoeder en zout en spatel voorzichtig door het beslag. Laat de boter iets afkoelen, meng hier een kleine hoeveelheid beslag door en meng alles door het gewone beslag
- Strijk uit op een bakplaat tot circa 1cm dikte en bak in 8-10 minuten gaar. Keer het na afkoelen om en trek het bakpapier er voorzichtig af. Rol op in het bakpapier en bewaar onder een licht vochtige theedoek. (hierdoor rolt hij straks weer mooi op)
Salted Caramel
- Breng de slagroom tegen de kook aan en zet apart.
- Smelt de suiker in een steelpan tot een mooie karamel. Zodra deze 180 °C is giet je de hete slagroom in de karamel. Doe dit in stappen, anders kookt het gelijk de pan uit.
- Laat de karamel verder afkoelen tot 90 °C en meng deze door de melkchocolade. Voeg ten slotte de boter toe en meng alles tot een gladde ganache. Bewaar in een spuitzak in de koelkast.
Ganache montée
- Smelt de chocola au bain-marie. Verwarm de helft van de room (net niet kokend) en giet al roerend in drie keer op de chocola. Meng de rest van de room er koud door. Bewaar afgedekt enkele uren in de koelkast.
- Klop stevig op, maar let op want het kan snel schiften.
Afwerking
- Bedek de biscuit met een dun laagje ganache montée, strijk mooi glad.
- Spuit een lekker dikke baan salted caramel langs de rand waar je gaat oprollen (lange kant).
- Rol de biscuit op en gebruik het bakpapier om de biscuit steeds verder te laten rollen.
- Bedek de bûche met een laag ganache montée rondom de buitenkant en bestrooi volledig met brésilienne (nougatine). Maak af met wat poedersuiker en serveer.
- Deze bûche de Noël met karamel en chocolade kun je 3-4 dagen bewaren in de koelkast of tot 2-3 maanden afgedekt in de vriezer. Laat hem altijd kort op temperatuur komen vanuit de koelkast zodat de vulling wat zachter kan worden.