Cannelé - Recept - Gwenn's Bakery
Friandises

Cannelés

Cannelés zijn in Nederland zeker niet bekend, maar in Frankrijk op elke straathoek te vinden. Elke boulanger of patissier heeft deze in de vitrine en altijd volgens hun eigen oude vertrouwde recept. Maar de vorm is altijd hetzelfde, met de karakteristieke “ribbel”-structuur (in het Frans “cannelure”), waar de cannelé zijn naam aan te danken heeft. Door het zeer vloeibare beslag van melk, boter, bloem, suiker, ei, vanille en een flinke scheut rum, blijft het erg smeuïg van binnen (bijna “sticky”). Maar door de hoge temperatuur tijdens het bakken wordt de buitenkant van de cannelés super krokant en bijna tegen het aangebrande aan. Juist die combinatie van krokant en zacht maakt de cannelés zo onweerstaanbaar lekker.

Siliconen of koperen cannelés-vormpjes?

Traditioneel worden cannelés in koperen vormpjes gebakken. Deze hebben de mooiste vorm en zorgen voor een goede gelijkmatige verdeling van de hitte tijdens het bakken. Deze zijn alleen best duur, dus heb ik hieronder het recept aangepast voor het gebruik van siliconen vormen. Deze kun je tegenwoordig bij veel kookwinkels kopen of anders ook online bestellen. Belangrijk is wel bij siliconen vormen dat je ze met de hand afwast en niet in de vaatwasser doet.
Als je wel de echte koperen vormpjes gebruikt, begin dan met 6 minuten bakken op 300°C (als de oven dit haalt) en daarna verder op 180°C net als in het recept hieronder.

Cannelés - Recept - Gwenn's Bakery

Recept: Cannelés

Ingrediënten:

500 ml volle melk
1 vanillestokje
50 gr roomboter
250 gr kristalsuiker
125 gr patentbloem
2 eigeel
1 heel ei
50 ml witte rum

Bereiding:

 • Breng de melk, boter en vanille tegen de kook aan. Doe ondertussen de bloem en suiker in een mengkom en giet hier het hete melkmengsel in 3 keer op. Blijf tussendoor steeds goed roeren met een garde en voeg als laatste het eigeel, hele ei en de rum toe. Stop het in een schone fles of goed afsluitbaar plastic container en bewaar het tussen de 24 en 48 uur in de koelkast.
 • Verwarm de oven voor op 250°C hete lucht, roer het beslag goed door en giet het in de vormpjes tot 3/4 hoogte. Bak 10 minuten op 250°C en zet hierna de temperatuur terug naar 180°C. Bak nog 40 minuten (voor kleintjes) tot 1uur (voor grotere) tot ze mooi donkerbruin en krokant zijn.
 • Als ze goed gebakken zijn kun je ze direct uit de vorm storten en af laten koelen op een rooster. Ze zijn het lekkerst op kamertemperatuur, want dan blijft de binnenkant lekker smeuïg.

 

Tips/variaties:

 • Vervang de kristalsuiker eens door 200gr “Moscovado”-suiker. Dit lijkt op donkere rietsuiker en geeft een heerlijke intense smaak die perfect samen gaat met de rum in het recept.
 • Ook kun je een sinaasappelsmaak geven door de rasp van een halve sinaasappel toe te voegen en de rum te vervangen door Grand Marnier.
 • Verder kun je de rum vervangen door weer andere sterke drank of likeur om de smaak aan te passen. Denk bijv. aan Limoncello of Kirsch.
 • Als je maar een paar cannelés wilt maken, kun je het beslag makkelijk invriezen en op een later tijdstip ontdooien. Vervolgens bak je het weer af volgens het recept.

 

Cannelés - Recept - Gwenn's Bakery

7 Reactie

  1. Hi Iris, in principe kun je het recept voor beide typen vormen gebruiken. Maar koperen vormpjes kunnen hogere temperaturen aan dan siliconen vormen. Met koperen vormen kun je dan (als de oven zo hoog kan) beter beginnen met 6 minuten op 300°C i.p.v. de 11 minuten op 250°C. Verder nog steeds op 180°C afmaken. Dit geeft net een beter resultaat.

  1. Hi! Ja zeker invetten! Koperen vormpjes (van Matfer) zijn de beste voor Cannelés, maar moeten ingevet met bijenwas. Ook moeten ze « ingewerkt » worden waardoor het soms een aantal keer bakken kost om eindelijk het perfecte eindresultaat te krijgen.

 1. Ahh had geen bijenwas in huis. Maar heb gewoon bakspray gebruikt en ze zijn gewoon perfect geworden. Zelfs met ongebruikte koperen bakjes! Wat een geweldig recept! Dank!
  Ik kan geen foto toevoegen. Ik zal je taggen op insta. Kun je ze zien 😍

Laat een reactie achter