Cannelés zijn in Nederland zeker niet bekend, maar in Frankrijk op elke straathoek te vinden. Elke boulanger of patissier heeft deze in de vitrine en altijd volgens hun eigen oude vertrouwde recept. Maar de vorm is altijd hetzelfde, met de karakteristieke “ribbel”-structuur (in het Frans “cannelure”), waar de cannelé zijn naam aan te danken heeft. Door het zeer vloeibare beslag van melk, boter, bloem, suiker, ei, vanille en een flinke scheut rum, blijft het erg smeuïg van binnen (bijna “sticky”). Maar door de hoge temperatuur tijdens het bakken wordt de buitenkant van de cannelés super krokant en bijna tegen het aangebrande aan. Juist die combinatie van krokant en zacht maakt de cannelés zo onweerstaanbaar lekker.
Siliconen, metalen of koperen cannelés-vormpjes?
Traditioneel worden cannelés in koperen vormpjes gebakken. Deze hebben de mooiste vorm en zorgen voor een goede gelijkmatige verdeling van de hitte tijdens het bakken. Deze zijn alleen best duur, dus heb ik hieronder het recept aangepast voor het gebruik van een metalen bakvorm. Net als een soort muffinvorm, maar dan met de vormpjes van cannelés. Siliconen vormen zijn ook geschikt maar leveren doorgaans minder mooie cannelés op doordat de hitte niet helemaal gelijkmatig verdeeld wordt.
Als je wel de echte koperen vormpjes gebruikt, begin dan met 6 minuten bakken op 300°C (als de oven dit haalt) en daarna verder op 180°C net als in het recept hieronder.
Recept: Cannelés
Voor 15-20 stuks
500 ml volle melk
50 g roomboter
1 vanillestokje, het merg
250 g kristalsuiker
125 g patentbloem
2 eidooiers
1 heel ei
50 ml witte rum
Bereiding:
- Breng de melk, boter en het merg van de vanille tegen de kook aan. Meng de suiker en bloem in een mengkom en giet hier al roerend de hete melk in drie keer op. Voeg als laatste het eigeel, het hele ei en de rum toe. Laat het beslag 24 uur goed afgedekt rusten in de koelkast.
- Verhit de oven tot 250 °C (heteluchtoven).
- Roer het beslag de volgende dag goed door en giet de vormpjes tot drie kwart vol. Bak 5 minuten in de oven (op 250 °C) en vervolgens nog 45 minuten op 180 °C. Stort direct uit de bakvorm en laat volledig afkoelen.
Foto’s: Elvan Ünlü (elvanunlu.com)
Hoi Gwenn, je schrijft dat je het recept hebt aangepast voor siliconen vormpjes. Hoe moet het dan bij koperen vormpjes?
Hi Iris, in principe kun je het recept voor beide typen vormen gebruiken. Maar koperen vormpjes kunnen hogere temperaturen aan dan siliconen vormen. Met koperen vormen kun je dan (als de oven zo hoog kan) beter beginnen met 6 minuten op 300°C i.p.v. de 11 minuten op 250°C. Verder nog steeds op 180°C afmaken. Dit geeft net een beter resultaat.
Dank! Ik ga het proberen!
Uhm in het recept staat 5min op 250
In dit antwoord staat ipv de 11 min op 250 nu snap ik niet wat nou bij welk type bakvorm hoort
Hi, als je gewoon het recept en begeleidende tekst volgt staat alles erin. Ook de andere baktijd en temperatuur voor koperen vorm.
Beste Gwenn,
Ik ga het beslag morgen afbakken in mooie koperen vormpjes. Moeten deze ook ingevet worden?
Gr Hester
Hi! Ja zeker invetten! Koperen vormpjes (van Matfer) zijn de beste voor Cannelés, maar moeten ingevet met bijenwas. Ook moeten ze « ingewerkt » worden waardoor het soms een aantal keer bakken kost om eindelijk het perfecte eindresultaat te krijgen.
Dank je wel voor je reactie!!
Ahh had geen bijenwas in huis. Maar heb gewoon bakspray gebruikt en ze zijn gewoon perfect geworden. Zelfs met ongebruikte koperen bakjes! Wat een geweldig recept! Dank!
Ik kan geen foto toevoegen. Ik zal je taggen op insta. Kun je ze zien 😍
Met koperen vormpjes perfect resultaat. De gekaramelideerde buitenkant is wel stuk dikker dan als ik ze bij de Franse bakker koop. Heb je een tip om die wat dunner te maken?
Lastig te zeggen, want kan aan zoveel details liggen. Ten eerste: bij veel bakkers zijn ze niet altijd dagvers, dus is de korst al een stuk zachter. Verder kan het liggen aan merk, type bakvorm of welk materiaal. Maar ook aan hoe jouw oven werkt, verschil in recept (elke patissier heeft zijn eigen recept natuurlijk), temperatuur en ga zo maar door.
Bij mij komen ze er met dit recept uit zoals ik gewend ben van vroeger in Frankrijk. Maar de bakker waar jij heen ging maakt ze wellicht weer iets anders.
Het leuke van patisserie is juist om nu te experimenteren met het recept en kleine aanpassingen om tot een voor jou nog lekkerder resultaat te komen.
Hoi Gwenn of andere lezers,
Waar verkoopt men die vormen in koper of metaal?
Ik heb al op verschillende sites gekeken maar niets gevonden.
Dank je wel
Hi Dianne,
Als je in google zoekt kom je echt ontzettend veel tegen hoor. Zoek op “bakvorm cannelé” bijv. Alle goede online en fysieke kook/bakwinkels verkopen dit.
Dank je wel en ik heb gezien dat ze bij Bakhuis Totaal 32,92 euro kosten en identiek dezelfde bij Amazon.NL slechts 20,15 euro. Dus vergelijken loonde de moeite 🙂
Super! Ja sowieso altijd rondkijken om te kijken waar iets goedkoper is. Bouwhuis heeft echt enorm veel en goed spul, maar soms bij specifieke producten loont het echt om elders te kijken voor een ander merk of simpelweg lagere prijs.
Ik heb ze net gemaakt en ze zijn aan af te koelen en wou je een fotootje ervan doorsturen maar zie nergens de mogelijkheid.
Groetjes
Het is inderdaad zo dat je alleen reacties kunt schrijven zonder foto’s. Uiteraard kun je de foto op sociale media plaatsen en mij dan taggen 😉
Ze zijn heel lekker en supergeslaagd en ontvormen ging als een fluitje van een cent 🙂
Top!!! Goeie vorm gevonden dus? Ja ontvormen is normaliter geen punt. Wel lekker donker bakken altijd.
Ja hoor bij Amazon.NL van het merk Kitchen Kraft en die waren toch 13 euro goedkoper per vorm dan bij Bouwhuis Totaal. Ik heb er direct 2 gekocht zodat ik direct 18 gaten kon vullen: perfect want het deeg was dan op. Ze moeten wel best de dag zelf gegeten worden want de volgende dag zijn ze niet meer knapperig krokant 🙁
Inderdaad zelfde dag gelijk opeten. Hoewel ik ze zelf de volgende dag ook erg lekker vind als ze net iets taaier zijn.
Hoi Diane .
Bij Bouwhuis.com kan je de vormpjes vinden en zijn niet duur .
Ik dacht €13,00 voor 4 vormpjes .
Ik heb ze ook besteld en zijn van uitstekende kwaliteit.
Groetjes van Petra .
Goedenavond!
Een vraagje over de canneles. Aankomend weekend wil ik voor het eerst canneles gaan maken, maar de (metalen) vormpjes die ik heb kunnen in een oven die maximaal op 210 graden staat. Wat zou ik dan kunnen doen qua baktijd en temperatuur? Bedankt voor uw reactie! Vriendelijke groet
Hallo,
Ik heb ze ook al gemaakt in metalen vormpjes in een voorverwarmde oven van 200graden. Dan bak je ze 12 min op 200graden en nog 40 min op 180 graden
Ze waren supergelukt 🙂
Kijk dat is een goeie tip! Iemand die het heeft geprobeerd en hier een succesvolle oplossing voor heeft! Thanks! En anders kun je altijd experimenteren zelf 😉
Hartelijk bedankt voor de tip! Dan ga ik daarmee aan de slag.
Hartelijk bedankt voor de tip! Hoop ik daarmee aan de slag te gaan.