Cantucci Toscani - Gwenn's Bakery
Desserts Friandises Koekjes

Cantucci

Ik was vorige week in Toscane en daarmee op de beste plek om één van mijn favoriete koekjes volop te eten, de cantucci! Deze koekjes komen dus uit Toscane in Italië en zijn bij iedereen zowat wel bekend. Het kenmerkende aan de cantucci is dat ze twee keer gebakken worden. De eerste keer als grote rol of staaf, waarbij de buitenkant al lekker krokant wordt. Hierna worden deze staven in de uiteindelijke koekjes gesneden en worden de cantucci op de gesneden kant nog iets verder gebakken. Deze tweede baktijd is nodig om ze echt goed krokant te maken.

Voor sommigen zijn ze vaak te krokant of stevig. Maar deze koekjes worden traditioneel juist gegeten als dessert met een glaasje Vin Santo erbij. Dit is een Toscaanse dessertwijn die bijzonder lekker is in combinatie met amandel. De beste manier om de cantucci te eten is door ze in de Vin Santo te dopen. De wijn maakt het koekje dan iets zachter om te eten en geeft ook een heerlijke extra smaak.

Recept: Cantucci

Voor zo’n 30 koekjes

250 gr patentbloem
170 gr kristalsuiker
1 el. honing
1 tl. bakpoeder
rasp van een halve sinaasappel (of 1 citroen)
1 tl. amaretto
2 eieren
150 gr amandelen (geroosterd, met schil)

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 180°C en leg een vel bakpapier op een bakplaat.
  • Doe alle ingrediënten (behalve de amandelen) in een grote mengkom (of staande mixer) en meng tot een los deeg. Voeg vervolgens de amandelen toe en meng weer tot een mooi homogeen deeg.
  • Bestuif een plank of het aanrecht met bloem en rol het deeg hierop uit tot 2 lange staven van zo’n 4-5cm breed en 30cm lang.
  • Leg de staven deeg op de bakplaat en bak in zo’n 25 mins mooi goudbruin. De cantucci staven zullen er nu iets gebarsten uitzien, dit is normaal.
  • Laat ze 10 mins afkoelen en snijd vervolgens iets schuin in plakjes van 1,5cm dik. Leg alle koekjes nu met een gesneden kant op het bakpapier en bak nog 10 mins verder.
  • Laat de cantucci tot slot volledig afkoelen en bewaar ze tot enkele weken luchtdicht. Serveer traditioneel als dessert met een glaasje Vin Santo om de koekjes in te dopen.

Cantucci Toscani - Gwenn's Bakery

3 Reactie

  1. Goedemiddag, De amandelen als ze geroosterd zijn moeten ze dan klein gemaakt worden?
    Vriendelijke groet, Loeke

Laat een reactie achter