Carrot Cake - Gwenn's Bakery
Cakes Taart

Carrot Cake

Carrot Cake is tegenwoordig helemaal hip en trendy. En dat is niet gek voor zo’n heerlijke klassieker! Ik ben zelf niet altijd dol op de te zoete Amerikaanse taarten enzo (behalve met chocola erin! zoals deze chocolade laagjestaart). Maar deze carrot cake is toch wel echt heel lekker en met zoveel wortel erin is het een perfecte taart voor pasen!

De cream cheese frosting is zo simpel om te maken en ook zo verdomde lekker! Maar omdat deze wel ontzettend zoet is (zie de hoeveelheid poedersuiker in het recept!), moet de cake zelf juist weer niet te zoet zijn. Ik heb dus de hoeveelheid suiker iets teruggebracht zodat dit minder aanwezig is en je hierdoor vooral de walnoten en verse geraspte wortel nog beter proeft. De walnoten geven verder ook een heerlijk krokant contrast in een verder vrij zachte taart.

Naast alleen walnoten kun je zelf natuurlijk en hoop andere ingrediënten toevoegen om deze carrot cake nog meer smaak te geven. Denk bijvoorbeeld aan rozijnen, stukjes appel of zelfs wat ananas. Het fruitige smaakje gaat goed samen met de kruiden en noten. En over noten gesproken… Je kunt ook amandelen of hazelnoten toevoegen, rooster deze dan wel even kort in de oven voor extra smaak en crunch.

Carrot Cake - Gwenn's Bakery

Carrot Cake - Gwenn's Bakery

Recept: Carrot Cake

Cake
250 gr lichte basterdsuiker
3 eieren
300 ml zonnebloemolie
1 tl vanille-extract
325 gr bloem
1 el. bakpoeder
1 tl. kaneel of koekkruiden
1 tl. zout
350 gr geraspte wortel
75 gr walnoten, grof gehakt

Cream Cheese Frosting
650 gr poedersuiker (gezeefd)
150 gr roomboter (kamertemperatuur)
300 gr roomkaas

Extra
Een handvol gehakte walnoten + voldoende hele walnoten voor de decoratie

Bereiding:

Cake

  • Verwarm de oven op 175°C en bekleed 2 ingevette bakvormen van 20cm met bakpapier.
  • Doe de suiker, eieren, olie en vanille-extract in de kom van een staande mixer en klop tot het mengsel goed gemengd en ook luchtig is.
  • Zeef de bloem, bakpoeder, kaneel (of koekkruiden) en zout. Voeg dit stapsgewijs toe aan het beslag en klop rustig verder tot alles homogeen is.
  • Schep tot slot de geraspte wortel en gehakte walnoten erdoor tot alles goed gemengd is.
  • Verdeel het beslag gelijkmatig over de bakvormen en bak in zo’n 30 minuten gaar of tot een satéprikker er schoon en droog uitkomt. Laat de cakes goed afkoelen en stort dan uit op een taartrooster.
  • Als de cakes volledig afgekoeld zijn kun je met een broodmes of taartzaag de bolle bovenkant er (netjes en recht) van afsnijden.

Cream Cheese frosting

  • Klop de zachte boter en roomkaas in een staande mixer heel kort tot een gladde crème.
  • Voeg stapsgewijs de poedersuiker toe tot alles gemengd is. Klop zo’n 5 minuten op hoge snelheid om de crème goed luchtig te maken, hij zal nu ook witter worden hierdoor. Maar doe dit niet te lang, anders wordt de hele frosting te vloeibaar.

Afwerking

  • Leg een eerste cake met de gesneden kant naar boven en smeer een deel van de cream cheese frosting hierop en strijk dit glad met een paletmes. Herhaal dit met de tweede cake (met gesneden kant naar beneden).
  • Smeer de rest van de frosting bovenop en ook rondom de taart. Smeer dit weer glad met een paletmes en maak eventueel lijntjes in de frosting.
  • Decoreer met de hele walnoten langs de zijkant van de taart en strooi ook de overige gehakte walnoten in een cirkel op de bovenkant.

Carrot Cake - Gwenn's Bakery

Carrot Cake - Gwenn's Bakery

Carrot Cake - Gwenn's Bakery

12 Comment

  1. Tsjonge wat lekker allemaal, maar zie tussen het lezen door advertenties om je buikvet te verbranden, denk ik oeps!, toch maar niet doen

    1. Bij cakes kun je doorgaans het beste we invetten. Maar afhankelijk van de bakvorm (type/materiaal) is dit niet altijd noodzakelijk. Belangrijker is dat je altijd bakpapier gebruikt. Bij de cannelés is invetten niet nodig, wel dat je de cakejes voldoende laat afkoelen. De korst wordt dan goed hard en zo kun je ze moeiteloos lossen.

    1. Hi! Wat gek, ik heb daar nooit last van. Goed afgewogen? Het recept klopt echt zo en maak ik al jaren met veel succes en blijft lekker. Maar je kunt het proberen met iets minder bakpoeder of een deel van de olie vervangen door karnemelk, dat heft de smaak van de bakpoeder iets op.

  2. Heerlijke taart, alleen de frosting was te vloeibaar, ik heb nog geen 5 minuten geklopt….. en klopt de hoeveelheid poedersuiker wel/ 650 gram?

    1. Wat jammer. Meestal als de frosting te vloeibaar is zat er wellicht niet genoeg poedersuiker in of te lang geklopt. Maar kloppen mag echt wel 5 mins hoor, geeft luchtigheid en stand. 650 gr poedersuiker klopt inderdaad en deze hoeveelheid is echt nodig tegenover het vocht van de boter en roomkaas.

  3. Hi Gwenn, het lijkt me een heerlijke recept en ik wil graag dit proberen. Een vraagje…kan ik de bastard suiker vervangen met zoetstof ( erythritol)?

    1. Hi, ik gebruik zelf altijd echte suiker dus kan alleen maar zeggen wat ik altijd zeg: vooral eens proberen! Er zijn diverse soorten suikervervangers en ook qua merk verschilt de kwaliteit weleens. Het resultaat zal zeker niet hetzelfde zijn dat garandeer ik wel. Maar wat mij betreft altijd de moeite waard. Goed opletten of jouw variant zoetstof 1:1 gebruikt kan worden of dat je iets aan moet passen.

Laat een reactie achter