Charlotte met rood fruit - Gwenn's Bakery
Desserts Taart

Charlotte met rood fruit

Deze Charlotte met rood fruit is een heerlijke frisse taart en perfect als feestelijk dessert. Klassiek bestaat een charlotte altijd uit een vulling van bavarois (met bijv. chocola, fruit, etc.) en omringd door een ring van lange vingers. Uiteraard kun je deze kant en klaar kopen, maar deze zijn nogal droog en smaakloos. Daarom heb ik hieronder het simpele recept beschreven om ze gemakkelijk zelf te maken. Het is echt snel gedaan en even makkelijk als een gewoon standaard biscuit maken.

Voor de vulling kies je dus voor een bavarois naar smaak, altijd op basis van een crème anglaise (dunne banketbakkersroom) met gekopte slagroom en wat gelatine. Zodra je deze op basis van fruit maakt, praten we eerder over een mousse. Hierbij laat je de roombasis weg en maak je simpelweg een licht gezoete fruitpuree waar je gelatine en geklopte slagroom aan toevoegt. Dit kan dus met allerlei fruit, maar gebruik zoveel mogelijk vers en gepureerd fruit. Ook kun je tegenwoordig vaak diepvries fruitpuree kopen op basis van 100% puur fruit, dit is perfect voor deze charlotte met rood fruit.

Een charlotte en een bavaroistaart zijn in de basis hetzelfde. Het enige verschil is dat je bij een charlotte alleen de onderkant van de lange vingers recht snijd en bij een bavarois ook de bovenkant. Hierdoor heeft een bavarois dus geen puntjes in het biscuit aan de bovenkant en zal de ring van lange vingers (en dus ook de taart) maar 3cm hoog zijn.

Charlotte met rood fruit - Gwenn's Bakery

 

Recept: Charlotte met rood fruit

Voor 8 personen

Biscuit (lange vingers)
150 gr eiwit
100 gr eigeel
125 gr patentbloem
125 gr kristalsuiker
poedersuiker

Bavarois met rood fruit
4 blaadjes gelatine
35 gr poedersuiker
250 gr rood fruit
250 gr slagroom
75 gr mascarpone

Extra
100 gr rood fruit + extra voor decoratie

Bereiding:

Lange vingers

 • Verwarm de oven voor op 200°C. Teken op 2 vellen bakpapier 2 cirkels van 17cm doorsnee en ook een strook van 6cm bij 40cm. Leg deze met de getekende kant naar beneden op 2 bakplaten.
 • Klop de eiwitten stijf op in de staande mixer. Voeg aan het einde de suiker toe en klop nog een minuut op hoge snelheid. Zeef intussen ook de bloem.
 • Vouw het eigeel voorzichtig door de eiwitten heen, maar zonder het volledig te mengen. Voeg nu de bloem in 2 keer toe en vouw rustig verder tot het net gemengd is. Giet het beslag in een spuitzak met een ronde spuitmond van 1cm doorsnee.
 • Spuit nu de cirkels op het bakpapier door in het midden te beginnen en als een spiraal rondom naar buiten te gaan. In de strook van 40cm spuit je steeds kleine baantjes van 6cm net tegen elkaar aan.
 • Bestrooi al het biscuit goed met de poedersuiker en bak in zo’n 15 minuten gaar. Haal na het bakken het bakpapier van de bakplaten en laat alles op een rooster afkoelen.
 • Controleer of de cirkels nog 17cm zijn gebleven en snijd indien nodig iets bij. Snijd tevens 1,5cm van lange baan biscuit af. Hierdoor krijg je een afgesneden rand en een rand met bolletjes.

Bavarois

 • Week de gelatine in ruim koud water.
 • Pureer 250 gram rood fruit samen de poedersuiker. Verwarm de helft van de puree au bain-marie en los hier de gelatine in op. Voeg weer toe aan de koude puree en laat het geheel afkoelen tot kamertemperatuur.
 • Klop de slagroom met de mascarpone in de staande mixer lobbig (dus niet te stevig) en vouw 1/3 hiervan door de afgekoelde fruitpuree. Voeg de resterende slagroom toe en vouw weer voorzichtig door tot het gemengd is.

Afwerking

 • Zet een bakring van 20cm doorsnee op een taartkarton of mooie schaal. Zet de lange baan biscuit met de gesneden kant naar beneden tegen de binnenkant van de bakring aan.
 • Leg een eerste cirkel lange vinger biscuit op de bodem en giet de vulling tot 2cm van de bovenkant van het geheel. Leg ook de 100 gram extra rood fruit in het midden en dek weer af met de tweede cirkel biscuit.
 • Giet wat extra vulling op de biscuit en strijk glad af met een paletmes. Laat de charlotte met rood fruit nu tenminste 2-3 uur goed opstijven in de koeling.
 • Decoreer tot slot naar wens met rood fruit en bestrooi eventueel de zijkanten met poedersuiker.

Charlotte met rood fruit - Gwenn's Bakery

Charlotte met rood fruit - Gwenn's Bakery

Foto’s: Isa Blom – www.isavision.nl

4 Reactie

  1. Ja voor de vulling juist handig. Ik gebruik pure diepvries fruitpuree van de groothandel hiervoor. De decoratie kan natuurlijk alleen met vers fruit.

 1. Hallo, heb je ook een gewicht voor de blaadjes gelatine? Er zijn er in verschillende formaten… dank je! Groetjes, Claudia

  1. De meeste mensen gebruiken blaadjes uit de supermarkt, vandaar die hoeveelheid. Maar het gewicht daarvan is simpel: 20 gram per pakje met 12 blaadjes = 1,66gr per blaadje.

Laat een reactie achter