Charlotte Russe met frambozen - Gwenn's Bakery
Taart

Charlotte Russe met frambozen

Deze charlotte russe met frambozen is echt waanzinnig lekker en eigenlijk niet eens zo moeilijk om te maken! Het bestaat enkel uit een simpele bavarois op basis van veel frambozen met slagroom en uit een snel en simpel recept voor lange vingers. Soms kom je recepten tegen waar de slagroom op smaak gebracht wordt met frambozenjam of siroop, maar dit maakt het geheel veel te zoet. Door heel veel verse frambozen te gebruiken krijg je een echt heerlijk frisse frambozenbavarois als vulling. Eromheen (en ook in de taart verstopt) zitten veel verse lange vingers. Nog een makkelijk recept om te maken.

De uitdaging zit hem echter wel in het opspuiten van de koekjes. De eiwitten moeten echt heel stevig geklopt worden zodat het beslag genoeg stand heeft. Hierna heb je vooral ook een vaste hand nodig en enige ervaring met een spuitzak. Spuit de koekjes langzaam en voorzichtig op. Als je te snel wilt gaan spuit je ze snel verkeerd en ongelijkmatig op. Na kort bakken en vullen met de bavarois staat er alweer een waanzinnig mooie zelfgemaakte charlotte russe met frambozen op tafel! Veel bakplezier!

Je kunt de charlotte russe ook maken met rood fruit (zie recept hier)

Charlotte Russe met frambozen - Gwenn's Bakery

Recept: Charlotte Russe met frambozen

Voor een charlotte russe voor circa 6 personen

Lange vingerbiscuit
100 gr eiwit
80 gr kristalsuiker
60 gr eigeel
80 gr patentbloem
snuf zout
extra kristalsuiker (om te strooien)

Frambozenmousse
200 gr frambozen
4 gr gelatine
70 gr kristalsuiker
200 gr slagroom

Extra
100 gr frambozenjam
200 gr verse frambozen
mooi lint
poedersuiker
taartring van 16cm ø

Bereiding:

Lange vingers

 • Verwarm de oven voor op 180°C.
 • Teken op een vel bakpapier 2 cirkels van 14cm doorsnee en 2 brede stroken van 6cm breed en zo lang als je kunt op de bakplaat. Leg deze met de getekende kant naar beneden op de bakplaat.
 • Klop de eiwitten stijf op in de staande mixer. Voeg richting het einde de suiker in stappen toe en klop nog een minuut op hoge snelheid. Zeef intussen ook de bloem.
 • Vouw het eigeel voorzichtig door de eiwitten heen, maar zonder het volledig te mengen. Voeg nu de bloem in 2 keer toe en vouw rustig verder tot het net gemengd is. Schep het beslag in een spuitzak met een ronde spuitmond van 1cm doorsnee.
 • Spuit nu de cirkels op het bakpapier door in het midden te beginnen en als een spiraal rondom naar buiten te gaan. In de strook spuit je steeds kleine koekjes van 6cm naast elkaar. Spuit ze net niet tegen elkaar aan zodat je na het bakken nog goed de ribbels kunt zien.
 • Bestrooi al het biscuit met wat kristalsuiker en bak in zo’n 10-12 minuten gaar. Haal na het bakken het bakpapier van de bakplaat en laat op een rooster afkoelen.
 • Snijd de banen biscuit recht af aan de onderkant zodat je een kant met mooie bolletjes krijg en een mooie strakke rechte onderkant. Snijd de cirkels indien nodig iets bij.
 • Leg de banen biscuit in de ring met de bovenkant van de koekjes naar buiten tegen de ring aan. Als 1 baan niet genoeg is kun je het opvullen met een stuk uit de tweede baan. Bestrijk een cirkel biscuit met wat frambozenjam en leg op de bodem met de jam naar boven.

Frambozenmousse

 • Week de gelatine in ruim koud water. Meng intussen de frambozen met de suiker en pureer helemaal glad.
 • Verwarm zo’n 50 gram van de frambozenpuree in een pan en los van het vuur af de gelatine hierin op. Schenk terug bij de rest van de frambozenpuree en laat goed afkoelen tot het begint te zetten.
 • Klop de slagroom lobbig en vouw in 2 keer door de frambozenpuree. Doe dit rustig om niet teveel lucht uit de slagroom te slaan.

Afwerking

 • Als de frambozenmousse is gemengd giet je het in de ring op de lange vingerbiscuit tot ongeveer de helft. Leg nog wat verse frambozen op de mousse en vul verder af tot zo’n 2cm onder de rand van de biscuit.
 • Bestrijk de tweede cirkel biscuit met jam en leg op de mousse met de jam naar boven.
 • Laat de charlotte russe met frambozen nu enkele uren opstijven in de koeling.
 • Haal de ring na het opstijven van de taart. Bestrooi de biscuit met poedersuiker en vul het midden van de charlotte met verse frambozen. Maak af met een mooi lint lang de onderkant en geniet!

Charlotte Russe met frambozen - Gwenn's Bakery

4 Reactie

  1. Natuurlijk! Aardbei is ook gewoon fruit. Maar aardbei is een minder uitgesproken smaak en zal minder fris en intens zijn. Sap van 1/2 citroen erbij doen voor het evenwicht.

 1. Hi Gwenn, dit is echt een heerlijk recept! De lange vingers willen alleen niet goed lukken bij mij: het deeg/beslag is te vloeibaar, zelfs met extra bloem, zodat je geen vingers ziet maar één plat vlak. Heb je een advies? De smaak is wel helemaal top!

  1. Hi! Thanks!! Is ook een van mijn favorieten en ga deze kerst zelfs 2 verschillende Charlottes maken 😉
   De lange vingers kan mogelijk aan 2 dingen liggen. Of te weinig geklopt of teveel gemengd. Te weinig kloppen geeft een te slap eiwit en dan is er al vanaf het begin niet genoeg stand om nog eigeel en bloem door te mengen. De dooiers en bloem te lang of hard mengen zorgt dat de stevigheid van de eiwitten verloren gaat.
   Dus klop de eiwitten mooi stevig. Als je eigeel en dan bloem toevoegt doe je dit rustig en zonder te kloppen. Alleen met een flexibele spatel door te vouwen. Dus van onder naar boven het beslag rustig bewegen.
   Succes en fijne feestdagen!

Laat een reactie achter