OMG chocaholics opgelet! Deze chocolade bavaroistaart is echt de bom! Jeetje wat is dit lekker en we hebben dan ook onwijs genoten toen deze op tafel kwam. Eigenlijk is een bavarois een typisch traditionele Franse taart met een rand van lange vingers en gevuld met een bavaroisvulling. Maar ik heb gewoon de koekjes weggelaten en een heerlijke kanjer van een chocoladetaart gemaakt.
In deze chocolade bavaroistaart zitten 3 onderdelen. De koekbodem kan van elk koek- of taartdeeg gemaakt worden. Zelf koos is voor chocoladekoekjesdeeg voor een rijkere smaak en heb er nootjes in verwerkt. Dit geeft nog wat meer karakter aan de taart. Verder zit er een chocoladebiscuit in, dit is gewoon een standaard génoise maar dan met wat cacaopoeder erbij. Maar de belangrijkste laag is natuurlijk de chocolademousse! Deze is lekker rijk van smaak en ontzettend luchtig in de taart. Kortom een waanzinnig dessert of lekker stukje bij de koffie.
Recept: Chocolade Bavaroistaart
Voor 10-12 personen (25cm)
Koekbodem
250 gr deeg
Kies een deeg naar wens zoals chocolade zanddeeg, ik heb zelf dit recept voor chocoladekoekjes gebruikt.
Biscuit
3 eieren
100 gr kristalsuiker
85 gr patentbloem
15 gr cacaopoeder
Snufje zout
Chocoladebavarois
4 eieren
125 gr kristalsuiker
250 gr pure chocolade
8 gr gelatine
400 gr slagroom
Extra cacaopoeder voor bestrooien
Bereiding:
Koekbodem
- Neem een deeg naar wens en rol deze uit tot 2mm dik en even groot als de maat van de taartring (25cm in dit recept). Bak het volgens recept en steek na het bakken direct de taartring erop om mooi aan te sluiten. Verwijder eventuele afsnijdsels.
- Zet na afkoelen de bodem met ring op een bord of stevig taartkarton.
Chocoladebiscuit
- Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een ronde bakvorm van 20cm in met boter en bestuif deze met wat bloem.
- Klop de eieren en suiker au bain-marie tot 50°C. Klop in de standmixwer op hoge snelheid tot kamertemperatuur.
- Zeef de bloem, cacaopoeder en zout boven het eimengsel en vouw voorzichtig tot alles gemengd is.
- Bak de chocoladebiscuit in zo’n 30 minuten gaar. Laat afkoelen en snijd er horizontaal 2 plakken uit van ca. 1 cm dikte.
Chocoladebavarois
- Smelt de chocolade au bain-marie. Week de gelatine in ruim koud water.
- Klop de eieren en suiker au bain-marie stevig en vouw hier de chocolade en uitgeknepen gelatine doorheen.
- Klop de slagroom tot yoghurtdikte (dus niet te stevig!) en meng voorzichtig met het chocolademengsel.
- Leg een plak chocoladebiscuit bovenop de koekbodem. Vul de ring tot de helft met de mousse. Leg hier de tweede plak biscuit op en vul af met de chocolademousse.
- Strijk de bovenkant glad af en laat de taart volledig opstijven in de koelkast.
- Bestrooi met cacaopoeder, verwijder de ring en geniet.
Tips:
- Om de ring makkelijker te verwijderen kun je heel kort met een brander langs de buitenkant van de ring gaan.
- Voor meer gemak kun je de ring nog bekleden met acetaatfolie voordat je gaat vullen. Hierdoor kun je de taart makkelijker lossen en blijft de buitenkant langer mooi.
- Eventueel kun je de taart na het lossen nog afmaken met toefjes gezoete slagroom, ganache of andere decoratie naar wens.
Hoeveel cacaopoeder moet er door het biscuitbeslag?
Hi! De ingrediënten staan in het recept. 🙂
Deze ga ik maken met kerst! Ziet er super lekker uit!
Moeten hele Eieren in de bavarois of alleen dooiers?
Hi! Het zijn gewoon hele eieren 🙂