Chocolade bonbons met thijm en citroen - Gwenn's Bakery
Chocolade Friandises

Chocolade bonbons met thijm en citroen

Deze chocolade bonbons met thijm en citroen zijn echt super lekker! Ik wilde weer eens bonbons maken maar dan niet met een standaard smaakje of vulling. Nou ben ik dol op citroen en is de combi met kruiden als thijm, rozemarijn of zelfs basilicum altijd erg lekker! Maar ik wilde de twee wel apart houden dus heb ik de thijm in de ganache verwerkt.

Chocolade bonbons met thijm en citroen - Gwenn's Bakery

De eerste vulling in deze chocolade bonbons met thijm en citroen is een soort “confit” de citron. Dit is een licht vloeibare gelei van gekonfijte citroenschil en citroensap. Dus heerlijk zuur van smaak met nét genoeg suiker voor de balans. De tweede vulling is een romige ganache van melkchocolade en thijm. De slagroom moet een tijdje trekken met de thijm zodat deze zijn smaak in de room overbrengt, want de thijm zelf zit er verder niet in. Een simpele manier om veel smaak aan een ganache te geven. En op deze wijze kun je zelf natuurlijk andere kruiden of zelfs koffiebonen of thee gebruiken voor weer andere smaken. En je kunt zelfs de ganache van pure chocolade maken voor een iets sterkere chocolade smaak. Maar al met al zijn de chocolade bonbons met thijm en citroen voor mij een succes. En ze waren razendsnel op!!!

Chocolade bonbons met thijm en citroen - Gwenn's Bakery

Recept: Chocolade bonbons met thijm en citroen

Groene cacaoboter (optioneel)
400 gr getempereerde witte chocolade (zie deze stap voor stap uitleg)
Gele kleurstof

Thijm ganache met melk chocolade
125 ml slagroom
3-4 takjes thijm
200 g melk chocolade
15 g glucose
30 g roomboter

Citroen “confit”
3 citroenen (biologisch)
100 g water
100 g kristalsuiker

Bereiding:

 • Doop je wijsvinger in de groene vloeibare cacaoboter en maak kleine spettertjes in de bonbonvorm. Laat goed kristalliseren en schraap de randen van de vorm schoon.
 • Tempereer de chocola en meng er wat gele kleurstof doorheen. Vul de bonbonvorm hiermee en zorg dat elk vakje goed gevuld is. Tik vervolgens een paar keer (bijv. met de hendel van het paletmes) tegen de zijkant om luchtbelletjes te voorkomen.
 • Keer de bonbonvorm om boven de kom waar de gesmolten chocolade in zit om de overtollige chocolade eruit te laten druipen. Tik nu opnieuw tegen de zijkant van de vorm zodat zoveel mogelijk chocolade eruit druipt en het chocoladelaagje van de bonbonvorm mooi dun wordt.
 • Schraap met een paletmes of schraper alle chocolade van de bovenkant en randen van de vorm af zodat er alleen nog chocolade in de vakjes zit en niet ernaast. Laat de bonbonvorm met de chocolade nu goed afkoelen en kristalliseren in de koelkast.
 • Smeer de overige chocolade uit op een vel bakpapier of acetaatfolie en breek in stukjes als deze goed is uitgehard.

Citroen “confit”

 • Verwijder de schil van de citroenen met een mesje en breng ze aan de kook in een pan met koud water. Als het water kookt giet je het af en herhaal je dit nog twee keer. De schillen zijn dan in totaal drie keer gekookt.
 • Breng het sap van de citroenen met het water en de suiker aan de kook en voeg de gekookte schillen hieraan toe. Laat 45 minuten op laag vuur pruttelen tot de schillen doorzichtig zijn en de vloeistof flink is ingekookt. Mix alles met een staafmixer of foodprocessor tot een glad geheel en laat goed afgedekt afkoelen tot gebruik.
 • Spuit vervolgens een grote druppel in elke bonbon en laat verder afkoelen in de koelkast.

Thijm ganache met melk chocolade

 • Verwarm de room zonder deze te laten koken en voeg de takjes thijm toe. Laat minimaal een half uur trekken en zeef de room om de thijm te verwijderen.
 • Hak of breek de chocola in stukjes en smelt deze au bain-marie. Het is niet erg als het niet volledig gesmolten is, want daar zorgt de slagroom straks verder voor.
 • Verhit de room opnieuw, nu met de glucose erbij, op halfhoog vuur en giet in drie stappen al roerend op de gesmolten chocolade. Meng als laatste de boter erdoor en roer tot de ganache mooi glanzend en homogeen is.
 • Laat kort afkoelen en spuit in elke bonbon wat ganache tot 1-2 mm van de rand. Laat ook deze vulling kort opstijven in de koeling.

Afwerking

 • Tempereer de overgebleven witte chocolade opnieuw en giet over de bonbonvakjes bovenop de vulling. Schraap daarna alle overtollige chocolade van de bovenkant van de vorm af. Laat de bonbons vervolgens kristalliseren in de koelkast totdat de chocolade voldoende is uitgehard.
 • Leg een velletje bakpapier op de bonbonvorm en daarop een snijplankje. Draai dit nu om en tik eventueel licht op de buitenkant van de vorm om de chocolade bonbons met thijm en citroen eruit te krijgen.

Chocolade bonbons met thijm en citroen - Gwenn's Bakery

Foto’s: Isa Blom – www.isavision.nl

2 Reactie

Laat een reactie achter