Cupcakes zijn altijd leuk en vooral makkelijk om te maken. Zelfs met kinderen is dit een tof recept! En voor de choco-lovers onder ons geef ik jullie vandaag mijn recept voor de lekkerste chocolade cupcakes!
Chocolade cupcakes zijn tegenwoordig erg bekend en er zijn dan ook talloze recepten voor te vinden. Mijn recept is vrij simpel voor het cakeje, gewoon een luchtige cake met cacaopoeder en weinig boter. Als verrassing kun je er een ganache in vullen die je pas tegenkomt als je een flinke hap neemt. Dit versterkt de chocoladesmaak en is gewoon superlekker!
Qua toppings zien we op cupcakes bijna altijd wel een soort botercrème. Deze kun je uiteraard hieronder terugvinden, op smaak gebracht met pure chocolade. Maar zelf ben ik toch meer fan van een lichtere vulling zoals de chocoladeslagroom. Dit is een soort hele dunne ganache (dus veel slagroom) die je opklopt als een slagroom en mooi kunt opspuiten. Dus zo heb je zelf de keuze uit de topping die voor jou het lekkerst is en deze chocolade cupcakes onweerstaanbaar maken!
Recept: Chocolade cupcakes
Voor 12 cupcakes
Chocolade cupcakes
50 gr roomboter, kamertemperatuur
100 gr patentbloem
30 gr cacaopoeder
150 gr kristalsuiker
7 gr bakpoeder
snufje zout
125 ml volle melk
1 ei
Ganache
100 gr pure chocolade
100 ml slagroom
Chocolade botercrème (topping optie 1)
100 gr kristalsuiker
30 ml water
70 gr eiwit (2 eiwitten)
120 gr roomboter (kamertemperatuur)
100 gr pure chocolade, gesmolten
Chocoladeslagroom (topping optie 2)
75 gr pure chocolade
200 gr slagroom
Bereiding:
Chocolade cupcakes
- Verwarm de oven voor op 180 ℃ en zet een muffinvorm klaar met cupcake-papiertjes.
- Klop de boter glad en voeg hier alle droge ingrediënten aan toe.
- Voeg al kloppend geleidelijk de melk toe en vervolgens ook het ei. Schraap indien nodig tussendoor goed langs de randen en klop heel kort op hoge snelheid tot een homogeen beslag.
- Vul de vormpjes tot 2/3 met het beslag. Ik gebruik altijd een ijsschep (maat 20), dit geeft de perfecte portie voor een standaard cupcake.
- Bak de chocolade cupcakes in zo’n 20 minuten gaar of tot een prikker er schoon uitkomt. Laat volledig afkoelen terwijl je de botercrème maakt.
Ganache
- Hak of breek de chocola in stukjes en smelt deze au bain-marie.
- Breng de slagroom aan de kook en giet in drie stappen op de gesmolten chocolade. Roer steeds goed door om de ganache mooi homogeen en glad te maken. Laat de ganache op kamertemperatuur afkoelen en licht opstijven.
- Maak een kuiltje in de bovenkant van elke cupcake en vul dit met de ganache. Bewaar in de koeling terwijl je verdergaat met de topping (keuze uit de chocolade botercrème of chocoladeslagroom).
Chocolade botercrème
- Breng de suiker met het water in een steelpan aan de kook en doe de eiwitten in de mengkom van een staande mixer. Zodra het suikerwater 110°C is begin je de eiwitten stevig te kloppen.
- Als het suikerwater 121°C heeft bereikt giet je het in een langzame en dunne straal bij de eiwitten.
Klop net zo lang tot de mengkom niet meer warm aanvoelt en de meringue op kamertemperatuur is. Zet zo nodig even in de koeling zodat je niet te lang hoeft te kloppen. - Bij kamertemperatuur kun je de boter lepel voor lepel toevoegen. Blijf de Italiaanse meringue botercrème nu kloppen tot deze steviger wordt maar er glad en luchtig uitziet. Hoe langer je nu klopt, hoe luchtiger de botercrème zal worden.
- Zodra de gesmolten chocolade iets is afgekoeld kun je dit door de botercrème mengen.
Of maak juist de andere optie voor de topping:
Chocoladeslagroom
- Smelt de chocola au bain-marie en verwarm intussen ook de helft van de room in een pannetje. Giet de warme room in drie keer op de chocola en meng tussendoor steeds goed met een garde.
- Doe de rest van de room er koud bij, meng goed en zet de ganache afgedekt in de koelkast tot gebruik.
- Als alles goed koud is kun je de chocoladeslagroom opkloppen. Let op dat je het niet te stevig klopt. Door de toevoeging van chocola kan het mengsel makkelijk schiften als je te lang klopt. Het moet ergens tussen lobbig en stevig zijn.
Afwerking
- Vul een spuitzak met een spuitmond (gekarteld/rond etc naar eigen wens) met de gekozen vulling. Spuit een mooie toef op elke cupcake.
- De botercrème is het lekkerst op kamertemperatuur en de chocoladeslagroom mag iets fris zijn, maar zal direct uit de koeling nog net iets te stevig zijn.
Hoi Gwenn,
Eindelijk deze lekker cupcake uitgeprobeerd,
Alleen denk ik dat ik misschien iets fout doe, ik had niet genoeg chocolade slagroom, ik had genoeg voor nog 7 cupcakes, ook ging het opspuiten niet zo mooi als bij jou. Heb je misschien een tip voor me? Ik gebruikte de wilton M1.
Gr Nathalie.
Hi,
Opspuiten is een kwestie van oefenen, oefenen en nog meer oefenen. Maar meestal gaat het vooral mis omdat men te snel wilt opspuiten en niet nadenkt over welke beweging nodig is voor een bepaald toefje of dopje. Neem de tijd en denk eerst goed na hoe jouw linkerhand (de sturende hand) dus moet bewegen en oefen weinig druk uit met rechts zodat je niet te snel gaat. Met Wilton spuitmondjes ben ik niet bekend, ik gebruik dat merk niet.
Oeh de chocoladeslagroom lijkt mij heerlijk! Wat denk je dat de verhouding moet zijn voor het recept met witte chocolade ganache? Of wordt het daarmee heel lastig?
Hi, ik maak heel vaak ganache montée (echte naam voor zo’n chocoladeslagroom). Voor wit kun je dan beter 150 gr slagroom nemen met 75 gr witte chocolade, dan is ie top!
Maar echt heel klassiek maak je een standaard ganache (verschillende verhoudingen per soort chocola) en daar voeg je dan dezelfde hoeveelheid slagroom aan toe (bijv. 100 gr ganache + 100 gr slagroom).
Hallo,
Bij de chocoladeslagroom moet daar dan niets van suiker bij , of is het zoet genoeg?
Nee hoor. In chocolade zit al genoeg suiker en is zo meer dan zoet genoeg. 😊