Één van mijn absoluut favoriete taarten is de Franse “Tarte au Chocolat”, of gewoon chocolade ganache taart in het Nederlands. Ik kan dus garanderen dat onderstaand recept veelvuldig door mij is getest en goedgekeurd. Als je minder van chocolade houdt moet je toch echt even op zoek naar een ander recept, want een heerlijke chocolade ganache taart is echt gemaakt voor zoetekauwen met een gezonde liefde voor chocolade! 😉
Deze taart bestaat uit slechts 2 vrij simpele elementen. Ten eerste een perfect krokante taartbodem van pâte sucrée (zoet boterdeeg). Deze moet echt zo dun mogelijk uitgerold en voldoende knapperig gebakken. Als deze te licht van kleur (en dus garing) is mist hij echt die extra crunch die bij dit deeg hoort.
Vervolgens vullen wij de bodem van de chocolade ganache taart met…. je kunt het raden: Ganache!!! En in zijn meest pure variant, dus alleen met room en pure chocolade. Doordat er naar verhouding iets meer slagroom in zit dan chocolade is het eindresultaat nog iets romiger en zachter van textuur. Eet deze taart vooral niet te koud, want daar wordt de ganache veel te hard van. Even geduld hebben is het meer dan waard!
Recept: Chocolade ganache taart
Pâte sucrée (zoet deeg)
125 gr roomboter (kamertemperatuur)
120 gr poedersuiker
30 gr amandelmeel
1 ei
250 gr patentbloem
2 gr zout
Chocoladeganache
230 ml slagroom
200 gr pure chocolade
Bereiding:
Pâte sucrée
- Klop de boter in een grote mengkom (of staande mixer) romig, voeg de poedersuiker toe en meng verder tot zalvig.
- Doe de amandelpoeder erbij en vervolgens het ei en meng weer tot homogeen. Ga nu verder met een spatel of met de handen en voeg als laatste de bloem en zout toe. Meng zo kort mogelijk tot het deeg samenkomt als een bal.
- Tot slot moet je het deeg kort “fraiseren” op het aanrecht. Dit betekent dat je met je handpalm het deeg in 3 tot 4 keer voor je uit strijkt. Maar stop zodra het deeg goed homogeen is om het niet teveel te bewerken en elastisch te maken.
- Wikkel de pâte sucrée in plastic folie en laat minimaal 3 tot 4 uur in de koeling rusten (of liever een nacht). Na het rusten kun je het deeg gebruiken voor het gekozen recept.
- Kneed het vervolgens eerst even door met je handen om het weer wat soepeler te maken. Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg uit tot 3mm dikte. Vet een taartring van 20cm doorsnede (en 2cm hoog) in met boter en bekleed deze met het deeg. Zet weer minimaal 30 minuten terug in de koeling of 10 minuten in de vriezer.
- Tot slot bak je bodem in een voorverwarmde oven op 170°C in circa 30 minuten gaar en goudbruin.
Chocoladeganache
- Hak of breek de chocola in stukjes en smelt deze au bain-marie of in de magnetron.
- Verhit nu in een pan de slagroom tot net voor het kookpunt. Wanneer de room heet is giet je deze in drie keer op de gesmolten chocolade. Roer tussen elke toevoeging steeds goed door met een spatel om de room en chocolade goed samen te brengen en de ganache homogeen en glad te maken. Probeer geen luchtbellen toe te voegen dus roer niet te enthousiast.
- Giet de chocoladeganache in de taartbodem (tot de rand) en laat het vervolgens afkoelen in de koelkast of 24u op kamertemperatuur.
- Serveer de chocolade ganache taart het liefst op kamertemperatuur. Zo komt de smaak en textuur van de ganache het best tot zijn recht.
- Heb je toch nog wat ganache over? Maak hier dan heerlijke chocolade truffels van!
Absoluut heerlijk.
Dit lijkt me super lekker. Alleen kan ik geen amandelmeel gebruiken ivm noten- en pitten allergie. Kan ik hiervoor iets anders gebruiken? En zo ja, is dat dezelfde hoeveelheid? Heel erg bedankt vast voor je reactie. Groetjes van Sandra
Dat is gelukkig erg simpel. Gewoon vervangen door patentbloem. Blijft heerlijk zo 🙂
Gwenn,
Ik heb geen taartring, maar een lage taartvorm met losse bodem van 24 cm doorsnee. Hoe kan ik dit recept aanpassen? Alvast bedankt!
Een hartelijke groet,
Gerrie
Hi, van 20 naar 24cm moet het recept x 1,44
super lekker!!!!