Chocolade Ganache - Gwenn's Bakery
Basisrecepten Chocolade

Chocolade Ganache

Wat is ganache? Nou, chocolade ganache is eigenlijk één van de meest simpele recepten uit de patisserie. Je mengt hete slagroom met chocolade en klaar! Afhankelijk van de verhouding slagroom tot chocola zal de ganache dan juist zacht blijven of iets steviger worden. Het is daarom ook perfect te gebruiken in zoveel andere recepten! Denk maar aan het vullen van macarons met die heerlijke romige ganache. Of zelfs het afstrijken van laagjestaarten die je dan wel of niet met fondant gaat bekleden. Zelf vind ik het geweldig om er chocolade truffels mee te maken of het tussen twee zelfgemaakte zandkoekjes te smeren. Je kunt natuurlijk vrij kiezen om puur, melk of witte chocolade te gebruiken, maar zorg er altijd voor dat de chocolade van de beste kwaliteit is want wat is ganache dan lekker zeg.

Recept: Chocolade Ganache

Ingrediënten:

200 gr pure chocola (goede kwaliteit!)
200 ml slagroom

Bereiding:

  • Hak of breek de chocola in stukjes en smelt deze au bain-marie. Het is niet erg als het niet volledig gesmolten is want daar zorgt de slagroom straks verder voor.
  • Breng nu in een pannetje de slagroom aan de kook. Wanneer de room heet is giet je deze in drie stappen op de gesmolten chocolade. Roer intussen steeds goed door met een garde om de room en chocolade goed samen te brengen en de ganache goed homogeen en glad te maken.
  • Laat de ganache tot kamertemperatuur afkoelen als je deze als vulling gaat gebruiken voor bijvoorbeeld macarons of het afsmeren van taarten.
  • Als je liever chocolade truffels maakt kun je de ganache beter in de koeling bewaren tot deze wat steviger is.

Chocolade Ganache - Gwenn's Bakery

6 Reactie

  1. En als je het laat afkoelen en daarna weer opklopt met de mixer, krijg je een heerlijke creme die je goed kunt opspuiten. Ook heel gemakkelijk op taarten te gebruiken.

    1. Ja helemaal gelijk Cornelieke! Als je een ganache opklopt krijg je een “ganache montée”, vergelijkbaar met een soort chocolade-slagroom. En inderdaad heel leuk en lekker op een taart bijvoorbeeld. Op mijn allereerste signatuur-taart bij HHB dit jaar, de truffeltaart, heb ik zowel een witte als een pure ganache montée gemaakt. Superlekker!

    1. Hi! Ik zou de ganache gebruiken als hij rond de 30-35°C is. Maar de taart moet zelf ook goed koud zijn zodat de ganache snel stolt. Veel plezier ermee!

Laat een reactie achter