Chocolade laagjestaart - Gwenn's Bakery
Chocolade Taart

Chocolade laagjestaart

Deze heerlijke chocolade laagjestaart is echt een feest om te zien én te eten! Hij is niet alleen gevuld met een rijke chocolade botercrème, maar ook met gekaramelliseerde nootjes en salted caramel. In de foto hieronder heb ik naast chocoladecake ook een vanillecake gebruikt, het recept is echter alleen voor chocoladecake.

Natuurlijk kun je ook variëren met deze taart door andere smaken botercrème of cake te gebruiken. Of je laat de salted caramel weg en vervangt dit door een klein laagje pindakaas. Eventueel kun je voor de toefjes een andere chocola gebruiken.

Kortom een heerlijke chocolade laagjestaart voor een geslaagde verjaardag! (of elk ander feestje!)

Chocolade laagjestaart - Gwenn's Bakery

Recept: Chocolade laagjestaart met karamel en noten

Cake
250 gr roomboter (kamertemperatuur)
500 gr kristalsuiker
4 eieren
125 gr cacaopoeder
425 ml heet water
350 gr patenbloem
2 tl. baking soda
1/2 tl. bakpoeder
1 tl. zout

Chocolade Botercrème
1,5 recept Italiaanse Meringue Botercrème (met chocoladesmaak)

Salted Caramel
1 volledig recept

Gekaramelliseerde noten
150 gr noten (bijv. hazelnoten of pecannoten)
100 gr poedersuiker

Afwerking
Gekleurde sprinkles of andere leuke versiering naar wens

Bereiding:

Cake

  • Verwarm de oven voor op 175°C. Vet 3 ronde bakvormen (20cm doorsnee) in en bekleed met bakpapier.
  • Meng de cacaopoeder goed met het water en laat iets afkoelen. Intussen kun je alvast de droge ingrediënten (bloem, baking soda, bakpoeder en zout) samen zeven.
  • Klop de boter in een staande mixer tot deze wat zachter is. Voeg vervolgens de suiker toe en klop verder tot romig. Tot slot voeg je de eieren één voor één toe, en elk ei pas als het vorige ei volledig gemengd is.
  • Voeg nu om en om de droge ingrediënten (in 4 stappen) en cacaowater (in 3 stappen) toe en meng door het botermengsel.  Begin en eindig altijd met de droge ingrediënten en stop met mengen zodra alles homogeen is.
  • Verdeel het beslag over de bakvormen en bak de cakes in zo’n 35-45 minuten gaar (of tot een satéprikker er schoon en droog uitkomt). Laat de cakes iets afkoelen voordat je ze uit de vorm haalt en snijd dan de bovenkant eraf als ze iets bol zijn geworden zodat alle drie de chocoladecakes even hoog zijn.

Gekaramelliseerde noten

  • Rooster de noten in een koekenpan tot ze licht te beginnen te kleuren. Voeg dan de poedersuiker toe en blijf mengen tot de suiker is opgelost.
  • Blijf roeren tot alles is gekaramelliseerd en laat vervolgens afkoelen op een vel bakpapier.

Chocolade Botercrème

Salted Caramel

Afwerking

  • Leg een eerste cake met de gesneden kant naar boven op een taartkarton of mooi bord.
  • Besmeer met een laagje botercrème, ongeveer 1cm hoog. Voeg hierop wat gekaramelliseerde noten toe en vervolgens wat salted caramel. Herhaal met de tweede cake en dek af met de laatste cake (gesneden kant naar onder nu).
  • Doe een beetje botercrème in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje en houd dit even apart. Besmeer de hele taart met alle overgebleven chocolade botercrème en strijk rondom glad met een paletmes of deegkrabber.
  • Spuit een ring toefjes botercrème bovenop de taart en bestrooi met gekleurde sprinkles of zelfs de gekaramelliseerde noten.
  • Eventueel kun je er zelfs een drip cake van maken door extra salted caramel (of chocolade ganache) langs de rand van de taart te doen zodat dit naar beneden loopt.

2 Reactie

  1. Hoi Gwenn, leuk recept, maar ik vraag mij af of er echt 500gram suiker in de cake moet. Met de crèmes erbij is het al zoet genoeg.

  2. Hi Ans, ik snap dat het erg veel lijkt. Maar een klassiek cake recept vraagt ook om 25% suiker en die verhouding is hier praktisch gelijk. Dit recept voor chocoladecake is echt heel goed en niet te zoet juist door het gebruik van cacaopoeder i.p.v. echte chocola, dus dit zorgt voor enig evenwicht. De salted caramel en nootjes brengen ook wat meer balans in het geheel zodat het niet al te zoet wordt. Robèrt en Janny vonden hem heerlijk! 😉

Reacties zijn gesloten.