Chocolade Macarons - Gwenn's Bakery
Chocolade Friandises Macarons

Chocolade Macarons

Macarons zijn er in allerlei varianten en smaken. Maar omdat ik een ware chocaholic ben, kan dit simpele recept voor echte chocolade macarons niet ontbreken op de blog. Dit is ook één van de weinige macarons recepten waar het koekje zelf ook de smaak mee krijgt. Deze is meestal neutraal (en dus amandelsmaak) en enkel gekleurd zodat het past bij de vulling. Maar voor chocolade macarons doen we er een lepel cacaopoeder door. Dit zorgt natuurlijk voor een bruine kleur, maar geeft ook gelijk een zachte chocoladesmaak aan het geheel. Zelf vind ik het ook leuk om de macaron koekjes direct na het spuiten nog te bestrooien met wat cacaopoeder. Dit geeft een leuk effect met allemaal bruine cacao stipjes.

De macaron is verder meestal gevuld met een simpele romige ganache van slagroom en chocola. Maar je kunt hier ook makkelijk mee variëren door andere chocoladesoorten te gebruiken. Ook kun je de room bij het verwarmen kort laten trekken met bijvoorbeeld een paar koffieboontjes of een zakje thee erin. Zeef deze weer als je het op de chocolade giet zodat de ganache glad blijft.

Heb je de basis van de macaron nog niet onder de knie? Heb je nog wat moeite met het maken van macarons? Wil je nog meer uitleg, tips en tientallen extra recepten voor vullingen?
>>> Bestel hier het Macarons e-book <<<

Chocolade Macarons - Gwenn's Bakery

Chocolade Macarons - Gwenn's Bakery

Recept: Chocolade Macarons

Voor zo’n 20 gevulde chocolade macarons

Ganache
100 gr pure chocola (goede kwaliteit!)
100 ml slagroom

Macarons
150 gr amandelpoeder/meel
150 gr poedersuiker
55 gr eiwit
1 el cacaopoeder

150 gr kristalsuiker
50 gr water
55 gr eiwit

Bereiding:

Ganache (24u van tevoren)

 • Hak of breek de chocola in stukjes en smelt deze au bain-marie. Breng ook de slagroom aan de kook en giet deze in drie stappen op de gesmolten chocolade. Roer intussen steeds goed door om de ganache goed homogeen en glad te maken.
 • Laat de ganache zo’n 24u op kamertemperatuur opstijven en doe dan in een spuitzak.

Macarons

 • Zeef de amandelpoeder, poedersuiker en cacaopoeder en meng hier het eerste deel eiwit doorheen. Het moet nu op een dikke lichtbruine marsepein lijken.
 • Doe de kristalsuiker en water in een pan en kook tot 118°C. Doe intussen het tweede deel eiwit in een staande mixer en begin te kloppen als de suikersiroop 115°C is. Dit eiwit moet schuimig zijn, maar nog geen volle stevige meringue.
 • Als de suikersiroop 118°C is giet je deze in een dun straaltje voorzichtig langs de wand van de mengkom in het schuimige eiwit om een Italiaanse meringue te maken. Klop verder tot de meringue afgekoeld is tot zo’n 40°C.
 • Meng 1/3 van de meringue door de amandelpasta om deze iets vloeibaarder te maken. Voeg tot slot de rest van de meringue toe en meng rustig maar goed door tot het beslag begint te glimmen en in een vloeiende beweging van de spatel glijdt.
 • Spuit gelijke rondjes van zo’n 4cm op een bakplaat met bakpapier en bestrooi ze allemaal nog licht met wat cacaopoeder. Ik gebruik hier zelf een theezeefje voor.
 • Sla de bakplaat een paar keer lichtjes op het aanrecht om wat luchtbellen eruit te laten. Laat de macarons 30 minuten drogen tot ze niet meer aan de vinger plakken als je ze aanraakt. Verwarm intussen de oven voor op 150°C (hete lucht!).
 • Bak de macarons nu zo’n 13-15 minuten gaar (afhankelijk van jouw oven). Haal ze uit de oven en neem het bakpapier gelijk van de bakplaat af. Laat deze op een rooster of het aanrecht glijden om af te koelen.
 • Als de macarons volledig afgekoeld zijn kun je ze makkelijk loshalen en vullen met de chocolade ganache. Laat de chocolade macarons altijd 24h “rijpen” in de koeling voordat je ze eet.

 

Het Macarons E-book:

Lukt het nog niet om perfecte macarons te bakken thuis? Komen ze er altijd scheef of hol uit bijvoorbeeld? In mijn Macarons e-book neem ik je bij de hand om eindelijk echt perfecte macarons te leren maken. Ik geef je alle tools die nodig zijn zoals uitgebreide uitleg en tips over de benodigde materialen en ingrediënten. Naast het macarons basisrecept staan er ook meerdere pagina’s in bomvol met nog meer tips en tricks om inzicht te geven in de belangrijkste details en stappen in het recept en leg ik uit waar de oorzaak ligt van veel voorkomende problemen zoals scheve of holle macarons. Tot slot krijg je meer dan 20 verschillende recepten voor allerlei vullingen voor de macarons zoals Earl Grey, Framboos, Oreo, Tiramisu, Citroen, Salted Caramel en natuurlijk de diverse varianten van een basis ganache.

Kortom een zeer compleet boek om jou te helpen perfecte macarons te maken! Bestel snel dan kun je gelijk aan de slag! >>> Bestel hier het Macarons e-book <<<

 

Macarons ebook - GwennsBakery.nl cover Macarons ebook - GwennsBakery.nl inhoud Macarons ebook - GwennsBakery.nl caramel cassis

9 Reactie

 1. Ha Gwen,

  Je schrijft dat je het eerste deel van de eiwit gebruikt om de amandelpasta te maken. Hoeveel eiwit moet ik daarvoor gebruiken?
  Gr Irene

  1. Hi Irene, in het recept staan 2 hoeveelheden eiwit van 55gr ieder. De eerste is voor de pasta en de tweede voor de meringue. Dus er moet 55gr door de pasta.

 2. Hi gwenn, moet of kan je de ganache opkloppen? Of is dat beter van niet tussen de macarons?
  (b.t.w. Heb zojuist je boek gekocht😃)

  1. Hi Ria, super leuk dat je mijn boek hebt! Hoop dat je er veel lekkers uit gaat bakken 🙂
   De ganache in dit recept is een klassieke ganache dus niet echt geschikt voor opkloppen. Je kunt wel ganaches opkloppen die naar verhouding veel meer room dan chocola bevatten, de zogeheten “ganache montée” of “whipped ganache”. Dit soort opklopbare ganaches heb ik wel in andere recepten staan op de blog en in het boek. Ook lekker als vulling voor macarons

Laat een reactie achter