Chocolade Mokka taartjes - Gwenn's Bakery
Chocolade Gebakjes

Chocolade mokka taartjes

In plaats van een grote mokkataart te maken laatst, kwam ik op het idee om deze kleinere chocolade mokka taartjes te maken. De combinatie van chocola en koffie is altijd goed en zo ook in dit recept. Het recept voor de chocolade cakejes is hetzelfde als die van de chocolade moelleux. Je weet wel, die heerlijke Franse cakejes met de vloeibare chocola er nog in. En door die dus maar 1 cm hoog te maken heb je een leuke basis voor een schattig gebakje.

In deze chocolade mokka taartjes gebruik ik natuurlijk een heerlijke mokka crème. In dit recept is dat gewoon het basisrecept voor Franse botercrème op smaak gebracht met mokka. Deze botercrème is vergelijkbaar met een Italiaanse meringue botercrème, maar dan met heel ei in plaats van enkel eiwit. Dit heet ook wel een “pate a bombe”. Door hier boter aan toe te voegen heb je een botercrème die iets minder zwaar is.

Chocolade Mokka taartjes - Gwenn's Bakery

Recept: Chocolade mokka taartjes

Voor 6 taartjes

Chocolade cakejes
80 gr roomboter
100 gr pure chocolade
2 eieren
Snuf zout
70 gr poedersuiker
40 gr patentbloem

Mokka crème
150 gr kristalsuiker
50 ml water
100 gr ei
200 gr roomboter, kamertemperatuur
Koffie/mokka extract of espresso-poeder (naar smaak)

Bereiding:

Chocolade cakejes

  • De boter en de chocola au bain-marie smelten en vervolgens iets af laten koelen. Intussen de oven voorverwarmen op 200°C hete lucht en de muffinvorm licht invetten met bakspray.
  • Klop het ei met het zout en de poedersuiker tot het licht begint te schuimen. Voeg hier vervolgens de bloem aan toe en als laatste de gesmolten boter/chocola. Meng tot een gladde massa.
  • Verdeel het beslag over een muffinvorm en vul ongeveer 1 cm hoog.
  • Bak in ongeveer 3-4 minuten gaar en laat volledig afkoelen.

Mokka crème

  • Breng de suiker met het water aan de kook tot 121 °C en klop intussen de eieren los in de staande mixer. Als de siroop 121 °C is giet je deze al kloppend bij de eieren. Klop nu op hoge snelheid om de crème af te koelen.
  • Als de mengkom niet meer warm aanvoelt voeg je de boter toe (mag gewoon in 1 keer) en klop je het geheel weer snel tot de botercrème in enkele minuten klaar is. Breng tot slot op smaak met de mokka en doe alles in een spuitzak met gekartelde spuitmond.

Afwerking

  • Spuit een mooie toef mokka crème op een chocolade cakeje en doe hier een tweede cakeje bovenop. Druk heel licht aan en spuit ook een toef crème op de bovenkant.
  • Decoreer de chocolade mokka taartjes met cacao nibs (of chocolade schaafsel, nougatine, etc). Bewaar eventueel in de koelkast, maar serveer op kamertemperatuur.

Chocolade Mokka taartjes - Gwenn's Bakery

Foto’s: Isa Blom – www.isavision.nl

21 Reactie

  1. Heerlijke mokka crème. Het eerste portie is super goed gelukt. De tweede keer is hij in de schift geraakt. Geen idee wat ik anders gedaan heb dan de eerste keer. Het eiwitschuim was geheel afgekoeld.

    1. Hi Lennie, wat jammer! Maar ik snap niet waar de meringue vandaan komt. Dit recept is enkel met hele eieren. Wel lijkt het erop dat het niet geschift is maar meer een temperatuur probleem. Schiften van een botercrème gebeurt vaak als het hele mengsel te koud is. Even een föhn erbij en het zou bij moeten draaien. Kijk eens bij mijn Italiaanse meringue botercrème voor andere tips. Succes!

      1. Hoi Gwen volgens mij heb ik het idd verkeerd gedaan door alleen eiwit te nemen 🙈
        Gewoon verkeerd gelezen. Morgen opnieuw proberen 😊
        Dank je wel.

        1. Eiwit kan wel hoor. Maar dan moet je wel de verhouding aanhouden van de Italiaanse meringue botercrème. Door heel ei te gebruiken voeg je ook eigeel toe en dus meer vet.

    1. Hi! Ik gebruik vaak koffiepoeder want de smaak vind ik lekkerder en meer echte koffiesmaak. Maar gebruik wat jezelf het lekkerst vindt vooral. En afhankelijk van de gekozen smaakmaker en merk is de intensiteit ook anders. Dan gewoon zelf op smaak brengen tot de voor jou gewenste smaak.

  2. Ik heb de crème gebruikt voor tartelettes. Crème ging meteen in de schift bij het toevoegen van de boter, föhn er bij gehaald, en wel uit de schift gekregen, alleen is het niet meer helemaal goed stevig geworden. De snaak was gelukkig wel erg lekker.

    1. Schiften is een simpel temperatuurprobleem van minstens 1 ingrediënt (komt vaak voor bij botercrème).
      Het is logisch dat het weer slapper wordt door de föhn en ook niet vanzelf hard gaat worden. Een botercrème wordt pas hard als de boter weer gaat stollen in de koeling. Dus even afkoelen en later verder kloppen voordat je het gebruikt op de tartelettes.
      Maar als alles op de juiste temperatuur is aan het begin van het recept zal de crème in één keer lukken.

  3. Vandaag deze taartjes gemaakt en ze zijn superlekker! In het recept staat dat je de taartjes 3 tot 4 min moet laten bakken, maar dan zijn ze toch nog niet gaar? Of is het de bedoeling dat ze lopend blijven binnenin? Ik dacht van niet omdat er bij stond dat ze gaar moeten zijn? Ik denk dat ze er toch een kleine 10 min ingestaan hebben.
    Groetjes,
    Pascale

    1. 3-4 minuten is meer dan genoeg zoals beschreven in het recept. Omdat de cakejes amper 1cm hoog gevuld zijn bakken ze in die paar minuten al voldoende gaar. Langer bakken zorgt voor te droge cakejes en dus een minder lekker resultaat.
      Natuurlijk kan het zijn dat jouw oven minder hard bakt of een ander soort bakvorm er langer over doet en in dat geval moet je de tijd aanpassen. Maar dit weet je vaak pas als je het recept al eens hebt getest volgens de beschrijving.

  4. Hoi Gwenn,

    Ik heb een vraagje. Ik heb nu twee keer de mokkacrème gemaakt en heb telkens hetzelfde probleem. Ik was de eieren aan het mixen en goot toen heel voorzichtig de suikersiroop erbij. Ik bleef ondertussen constant aan het mixen, maar toch ontstonden er steeds grote stolsels in mijn mengsel. Die heb ik eruit gevist, maar ik vraag me wel af waarom dat steeds gebeurt. Heb je een tip?

    Groetjes Truusje

    1. Hi! Een “pate a bombe” kan soms lastig zijn als je er weinig ervaring mee hebt. Gezien jouw probleem lijkt het me dat je de siroop te vroeg bij de dooiers doet. Deze klop je volgens het recept terwijl de siroop rustig kookt en zal dus al redelijk luchtig zijn als de temperatuur van de siroop juist is. Probeer het eens door de dooiers dus langer te kloppen en de siroop nog langzamer (met pauzes) te gieten. Als dat echt niet lukt kun je het ook au bain-marie doen. Dus de (afgekoelde) siroop met de dooiers al kloppen verwarmen tot 70°C. Echter is geeft eerste methode het beste resultaat.

    1. Enkele dagen in de koelkast in een gebaksdoos. Maar ook goed in te vriezen. Let er alleen op dat de cakejes niet uitdrogen, ze zijn nl. niet beschermd door een crème

Laat een reactie achter