Chocoladebijbel (Kees Raat) - Gwenn's Bakery
Reviews

Chocoladebijbel (review)

Uitgeverij Carrera Culinair is nog lang niet klaar met het uitgeven van kookbijbels en kwamen laatst met de Chocoladebijbel. Dit boek is geschreven door Kees Raat, chocolatier en ijsmaker. Ik ben dol op chocolade en vind het erg tof dat er nu ook een bijbel over is geschreven om hier meer van te kunnen leren en experimenteren!

Chocoladebijbel (Kees Raat) - Gwenn's Bakery

Chocoladebijbel (Kees Raat) - Gwenn's Bakery

De Chocoladebijbel is onderverdeeld in 12 hoofdstukken met how-to’s en allerlei recepten (ruim 150 in totaal!). De how-to’s zijn in boeken als de Koekjes- of Bakbijbel minder belangrijk, maar in een boek over chocolade is dit natuurlijk waar je moet beginnen. Want als je geen ervaring hebt met chocolade tempereren kom je anders niet ver. Gelukkig is dit goed beschreven met diverse methodes. Maar wat nog leuker is, is dat Kees Raat zelfs uitlegt hoe je zelf jouw chocolade kunt maken. Dit heet van “bean to bar”, dus van de cacaoboon tot aan de eetbare chocoladereep. Verder komen in dit hoofdstuk ook diverse technieken aan bod met decoraties en zelfs het maken van hagelslag. Wellicht hadden de foto’s hier wel iets groter en scherper kunnen zijn zodat de details wat beter zichtbaar zijn en de how-to’s dus ook duidelijker.

Na de how-to’s en basisrecepten gaat de Chocoladebijbel verder met 16 recepten voor tabletten en repen. En dit is precies een onderdeel waar ik naar verlangde in dit boek. Echt technische recepten die puur om chocolade draaien. Tof dus om dit terug te zien en recepten te ontdekken met bijvoorbeeld bietjes en gerookte cacaoboon. Deze recepten zijn misschien niet voor iedereen weggelegd en vragen ook om speciale vormen. Maar ik vind dit in ieder geval erg interessant en hoop hier snel wat mee te kunnen experimenteren.

Hierna volgen de hoofdstukken taarten, cakes/cakejes en koekjes. Eerlijk gezegd vind ik dit een stuk minder spannend omdat het vol zit met recepten die je in zoveel andere bakboeken of zelfs blogs kunt vinden. Uiteraard is chocolade de rode draad in al deze baksels, maar chocolate chip cookies en cheesecakes is wel een groot contrast met het zelf van a tot z maken van je eigen chocolade.

Chocoladebijbel (Kees Raat) - Gwenn's Bakery

Een leuke verrassing in de Chocoladebijbel is het hoofdstuk Candybars! Dit klinkt stom, maar juist deze recepten vind ik zelf erg leuk. Je vind niet zomaar overal een goed recept voor een Mars-reep of Bounty en vooral niet van een ervaren chocolatier. Ook mag je voor de meeste candybars weer knoeien met getempereerde chocolade en krijg je weer iets meer precisiewerk en techniek. Erg leuk dus en naar mijn mening zeker een waardevol stuk in het boek.

Het derde zeer interessante hoofdstuk is natuurlijk de bonbons! Bijna 30 recepten voor heerlijke bonbons, truffels, dragees en flikken. Daar maak je mij zeker blij mee! Natuurlijk vind je hier de klassieke slagroomtruffels, kersenbonbons, paaseitjes en pindarotsjes. Maar ook een recept voor Shropshire-truffels (jaja, met blauwe kaas!). Ik weet nog niet wanneer ik deze ga testen, maar ik ben erg benieuwd naar de smaak!

Verder kent de Chocoladebijbel nog meer hoofdstukken met recepten voor diverse drankjes, desserts en zelfs hartige gerechten. Al met al dus een zeer gevarieerd boek over alles waar je chocolade in of omheen kunt doen.

Chocoladebijbel (Kees Raat) - Gwenn's Bakery

Wat vind ik van de Chocoladebijbel?

Ik heb toch wat gemengde gevoelens over dit boek. Natuurlijk heb ik veel respect voor Kees Raat als vakman en weet ik wat voor geweldigs hij kan maken met chocolade. De Chocoladebijbel is een mooi en informatief boek, maar ik had er meer van verwacht. Ik had gehoopt dat dit boek mij meer uitdaging zou bieden zoals meer technieken en uitleg over bonbons etc. Meer vullingen om vormbonbons mee te vullen, decoraties met gekleurde cacaoboter, etc. Dus ik vond het jammer om blondies en brownies tegen te komen en een recept voor pasta met paddestoelen en een lepeltje cacaopoeder. Het voelt bijna alsof deze hoofdstukken er niet helemaal in thuis horen en een hoop recepten uit veel andere algemene boeken gehaald kunnen worden. Maar dat komt misschien meer door mijn eigen (verkeerde?) verwachtingspatroon.

Wel vind ik het heel gaaf dat er veel informatie in staat over wat chocolade precies is, de geschiedenis ervan en allerlei tips voor decoraties, techniek en materiaal. En heel interessant om het bean-to-bar proces in zo’n toegankelijk boek terug te vinden! Dat is echt gaaf!

Ik denk dat dit boek de gevorderde (thuis)bakker net niet genoeg uitdaging geeft. Maar juist een heel interessant basisboek voor de minder ervaren bakkers. Dus voor iedereen die soms nog moeite heeft met tempereren en voor het eerst wil experimenteren met bonbons, truffels en zelfgemaakte repen. En natuurlijk een handig boek vol inspiratie voor als je iets wilt maken of bakken met chocolade en je weet even niet wat!

 

Wil je dit boek kopen? Als je de Chocoladebijbel via deze link bij Bol.com koopt heb je hem morgen in huis en help je Gwenn’s Bakery ook een weer een beetje. Dit boek telt 464 pagina’s en is verkrijgbaar voor €31,99.

Tot slot wil ik natuurlijk Carrera Culinair bedanken voor een exemplaar om deze review te kunnen schrijven.

Laat een reactie achter