Chocoladecake met koffiemascarpone - Gwenn's Bakery
Chocolade Desserts Taart

Chocoladecake met koffiemascarpone

Deze chocoladecake met koffiemascarpone is echt wel over de top! Hij is vol van smaak en iets aan de machtige kant met een subtiele koffiesmaak. Ik moet toegeven dat ik als ware chocoholic en liefhebber van taart wel tegen een lekker punt van deze taart kan! Wat ik ook erg leuk vind is dat het een rustiek receptje is, het hoeft helemaal niet superstrak te zijn en je kunt zelf kiezen hoe groot je de stukjes maakt. En het is weer eens wat anders dan de Chocolade mokka taartjes.

Het originele recept is van Sharon Henry, een Israëlische pâtissière die sinds enkele jaren in Parijs woont. Tegenwoordig heeft ze een blog (‘Paris chez Sharon’) en geeft ze culinaire tours in hartje Parijs waarbij ze o.a. langs de beste patissiers gaat. Ik volg haar al een tijdje via Instagram enzo en haar chocoladecake met koffiemascarpone komt regelmatig opnieuw voorbij. En omdat hij er zo lekker uit zag wilde ik hem graag zelf maken. Het recept is zoals haar originele recept op haar blog. Ik heb enkel de hoeveelheden iets aangepast zodat het beter in de vorm past.

Chocoladecake met koffiemascarpone - Gwenn's Bakery

Recept: Chocoladecake met koffiemascarpone

Voor 12-15 personen

Chocoladecake
140 gr roomboter, zacht
100 gr kristalsuiker
3 eieren
100 gr pure chocolade, gesmolten
50 gr noten, grof gehakt

Melkchocoladeganache “montée”
150 gr melk chocolade
200 ml slagroom, 35% vet

Koffiemascarpone
125 ml slagroom, 35% vet
50 gr witte chocolade
150 gr mascarpone
1,5 el. koffiepoeder

Koffieganache
100 gr pure chocolade
110 ml slagroom
1/2 el. koffiepoeder

Bereiding:

Chocoladecake

  • Verwarm de oven voor op 180 ℃ en vet een bakvorm van circa 20x20cm in met wat boter.
  • Klop de boter zacht en met de suiker en eieren tot een glad papje. Zorg dat de chocolade weer iets is afgekoeld en voeg hierna aan het eerste mengsel toe. Roer de noten erdoor en giet het beslag in de bakvorm.
  • Bak het in zo’n 30-40 minuten gaar of tot een prikker er schoon uit komt. Laat volledig afkoelen tot kamertemperatuur, de cake zal nu weer iets inzakken tot de gewenste hoogte.

Melkchocoladeganache “montée”

  • Smelt de chocolade au bain-marie. Breng 1/3 van de slagroom tegen het kookpunt aan en giet op de gesmolten melk chocolade. Roer goed met een spatel en voeg de overige (nog koude) slagroom toe. Bewaar enkele uren in de koelkast tot het goed koud is.
  • Klop het op tot een stevige slagroom. Let wel op, want een ganache “montée” schift sneller dan een gewone slagroom.
  • Giet het op de chocoladecake en strijk glad uit met een paletmes. Laat goed opstijven in de koelkast.

Koffiemascarpone

  • Breng de slagroom tegen de kook aan en giet op de chocolade. Laat 1 minuut staan en roer tot een gladde ganache. Bewaar 1 uur in de koelkast om het iets op te laten stijven.
  • Voeg de mascarpone toe aan de afgekoelde ganache. Giet een paar druppels heet water op de koffiepoeder en meng tot een papje, meng dit door de crème. Bewaar de crème zo’n 2 uur in de koelkast.
  • Klop de koffiemascarpone stevig en strijk glad uit over de opgestijfde ganache montée. Bewaar weer in de koeling tot ook de koffiemascarpone is opgestijfd.

Koffieganache

  • Breng de slagroom met de koffie aan de kook. Giet het op de chocolade en wacht 1 minuut om de chocolade te smelten. Roer nu goed glad met een spatel, maar zonder deze van de bodem van de mengkom te halen. Hierdoor voorkom je dat je er luchtbellen in roert.
  • Giet de ganache over de cake en strijk uit met een paletmes zodat de hele bovenkant bedekt is. Maak het netjes glad of juist met mooie vegen erin.
  • Bewaar kort in de koelkast en snijd de chocoladecake met koffiemascarpone aan met een warm mes.

 

Recept: Sharon Henry – http://parischezsharon.blogspot.com

Laat een reactie achter