Deze chocoladecake met koffiemascarpone is echt wel over de top! Hij is vol van smaak en iets aan de machtige kant met een subtiele koffiesmaak. Ik moet toegeven dat ik als ware chocoholic en liefhebber van taart wel tegen een lekker punt van deze taart kan! Wat ik ook erg leuk vind is dat het een rustiek receptje is, het hoeft helemaal niet superstrak te zijn en je kunt zelf kiezen hoe groot je de stukjes maakt. En het is weer eens wat anders dan de Chocolade mokka taartjes.
Het originele recept is van Sharon Henry, een Israëlische pâtissière die sinds enkele jaren in Parijs woont. Tegenwoordig heeft ze een blog (‘Paris chez Sharon’) en geeft ze culinaire tours in hartje Parijs waarbij ze o.a. langs de beste patissiers gaat. Ik volg haar al een tijdje via Instagram enzo en haar chocoladecake met koffiemascarpone komt regelmatig opnieuw voorbij. En omdat hij er zo lekker uit zag wilde ik hem graag zelf maken. Het recept is zoals haar originele recept op haar blog. Ik heb enkel de hoeveelheden iets aangepast zodat het beter in de vorm past.
Recept: Chocoladecake met koffiemascarpone
Voor 12-15 personen
Chocoladecake
140 gr roomboter, zacht
100 gr kristalsuiker
3 eieren
100 gr pure chocolade, gesmolten
50 gr noten, grof gehakt
Melkchocoladeganache “montée”
150 gr melk chocolade
200 ml slagroom, 35% vet
Koffiemascarpone
125 ml slagroom, 35% vet
50 gr witte chocolade
150 gr mascarpone
1,5 el. koffiepoeder
Koffieganache
100 gr pure chocolade
110 ml slagroom
1/2 el. koffiepoeder
Bereiding:
Chocoladecake
- Verwarm de oven voor op 180 ℃ en vet een bakvorm van circa 20x20cm in met wat boter.
- Klop de boter zacht en met de suiker en eieren tot een glad papje. Zorg dat de chocolade weer iets is afgekoeld en voeg hierna aan het eerste mengsel toe. Roer de noten erdoor en giet het beslag in de bakvorm.
- Bak het in zo’n 30-40 minuten gaar of tot een prikker er schoon uit komt. Laat volledig afkoelen tot kamertemperatuur, de cake zal nu weer iets inzakken tot de gewenste hoogte.
Melkchocoladeganache “montée”
- Smelt de chocolade au bain-marie. Breng 1/3 van de slagroom tegen het kookpunt aan en giet op de gesmolten melk chocolade. Roer goed met een spatel en voeg de overige (nog koude) slagroom toe. Bewaar enkele uren in de koelkast tot het goed koud is.
- Klop het op tot een stevige slagroom. Let wel op, want een ganache “montée” schift sneller dan een gewone slagroom.
- Giet het op de chocoladecake en strijk glad uit met een paletmes. Laat goed opstijven in de koelkast.
Koffiemascarpone
- Breng de slagroom tegen de kook aan en giet op de chocolade. Laat 1 minuut staan en roer tot een gladde ganache. Bewaar 1 uur in de koelkast om het iets op te laten stijven.
- Voeg de mascarpone toe aan de afgekoelde ganache. Giet een paar druppels heet water op de koffiepoeder en meng tot een papje, meng dit door de crème. Bewaar de crème zo’n 2 uur in de koelkast.
- Klop de koffiemascarpone stevig en strijk glad uit over de opgestijfde ganache montée. Bewaar weer in de koeling tot ook de koffiemascarpone is opgestijfd.
Koffieganache
- Breng de slagroom met de koffie aan de kook. Giet het op de chocolade en wacht 1 minuut om de chocolade te smelten. Roer nu goed glad met een spatel, maar zonder deze van de bodem van de mengkom te halen. Hierdoor voorkom je dat je er luchtbellen in roert.
- Giet de ganache over de cake en strijk uit met een paletmes zodat de hele bovenkant bedekt is. Maak het netjes glad of juist met mooie vegen erin.
- Bewaar kort in de koelkast en snijd de chocoladecake met koffiemascarpone aan met een warm mes.
Recept: Sharon Henry – http://parischezsharon.blogspot.com
Hay Gwenn! Ik volg je sinds kort en wauw, die recepten! Ben dol op Frankrijk dus voel me helemaal thuis haha.
Vraagje; welke koffiepoeder heb jij gebruikt?
Groetjes Michelle
Hi! Ik gebruik vaak espressopoeder. Lekker sterk van smaak en geen “neppe” smaak. Maar gebruik vooral wat je lekker vindt. Zelfs mokka-extract ofzo kan prima zijn.
Dank je wel 🙂
Ik vind het raar dat er in de cake geen bloem is
Dat kan ik best begrijpen. Maar er zijn bijzonder veel recepten voor cake en taart waar geen grammetje bloem in zit dus niks geks aan. Wat je in een recept stopt heeft alles te maken met het eindresultaat dat je wilt. Door de bloem weg te laten krijg je een ander soort cake die zachter en smeuïger is.
Ok bedankt
Welke noten heb je gebruikt? 😁
Hazelnoten en amandelen vind ik het lekkerst. Maar walnoten, pecannoten etc kunnen ook goed.
Misschien lees ik eroverheen. Hoe groot was de vorm die je gebruikt hebt?
Staat in de eerste zin van de bereiding, bij de cake 😉
welk maat bakblik heb je gebruikt?
sorry, helemaal overheen gelezen. Hele mooie recepten, erg blij mee.
Ik heb een vorm van 23x23cm, hoe kan ik deze taart dan beste klaar maken?
Gewoon de oppervlaktes omrekenen en recept volgen
Hoe reken je dat dan om?
Dan pak je de standaardformule voor oppervlakte: lengte x breedte.
Dus vorm van 20 x 20cm is ook de som: 20×20 = 400cm2. Een andere maat van jou met afmeting 23×23 is dus 23×23 = 529cm2. Dan nog nieuwe vorm delen door oude vorm is 529/400 = 1,32. Ofwel het hele recept x 1,32 doen voor jouw vorm.
Deze formule gebruik je altijd voor omrekenen van alle vierkanten bakvormen ongeacht de afmetingen.
Bij ronde vormen is het simpelweg de radius (helft van diameter) in kwadraat en dit keer pi (=3,14). Dus ronde vorm van 20cm is de formule voor oppervlakte: 10×10 en dat x3,14 = 314cm2. Dan nog omrekenen naar andere vorm en klaar ben je 🙂
Op deze manier kun je zowel ronde als vierkante vormen met elkaar vergelijken en omrekenen vanuit recepten. Dus van rond naar vierkant en andersom is nu ook mogelijk zolang je de oppervlakte in cm2 hebt.