Chocolademousse - Gwenn's Bakery
Basisrecepten Chocolade Desserts

Chocolademousse

Chocolademousse behoort zeker tot de basis van de patisserie en is ook één van de meest bekende desserts. Iedereen heeft het vaak al van kinds af aan gegeten en kent de supermarktvarianten al te goed. Deze zijn soms wel oké (in Frankrijk is er maar 1 merk die het echt goed doet), maar er gaat werkelijk niks boven een zelfgemaakte en dus verse chocolademousse! Nu denken helaas veel mensen dat het recept simpelweg bestaat uit gesmolten chocolade en opgeklopte slagroom. Dit is niet helemaal correct en is meer een geklopte ganache of “ganache montée”. Wel bestaan er natuurlijk vele varianten en dus recepten voor deze Franse klassieker.

Een bekende variant is met de basis van slagroom en “pâte à bombe” (au bain-marie geklopte eieren met suiker) vermengd door de gesmolten chocola. Deze is vooral geweldig als je “entremet”-taarten gaat maken waar de mousse als vulling gebruikt wordt. Maar voor een dessert ben ik zelf groot fan van onderstaande simpelere methode. Hierbij maak je eigenlijk een soort zachte chocolade ganache met melk, de eidooier zorgt voor extra romigheid en de toevoeging van geklopte eiwitten juist voor de lucht. Ga dus voorzichtig met deze eiwitten om voordat je alle lucht eruit roert en de chocolademousse te hard en droog maakt. De eiwitten zullen in de koelkast nog verder ontwikkelen en wat extra luchtbelletjes maken. Kortom een heerlijk dessert en nog snel gemaakt ook. Je kunt ook variëren door wat getempereerde chocola er in slierten doorheen de spatelen net voordat je het laat opstijven. Maar verder kun je ook een soort cookie-crumble erop doen voor iets krokants, of de mousse op een sneetje geroosterde brioche scheppen.

 

Chocolademousse - Gwenn's Bakery

Recept: Chocolademousse

Voor 4 personen

175 gr pure chocola (in stukjes)
80 ml volle melk
1 eidooier
4 eiwitten
25 gr kristalsuiker

Bereiding:

  • Smelt de chocola au bain-marie en verhit intussen ook de melk in een pannetje tot het bijna kookt (maar net niet). Schenk de melk vervolgens op de gesmolten chocola. Laat een minuutje staan en meng beiden dan rustig tot een mooie donkere massa.
  • Laat dit even afkoelen en voeg hier de eidooier aan toe.
  • Klop de eiwitten in een staande mixer. Zodra het eiwit begint te schuimen voeg je de suiker in een paar scheppen toe. Klop het niet te stijf en droog (liever nog een beetje lobbig), want dan zal het moeilijk mengen met de chocola straks.
  • Voeg nu een derde van de eiwitten en meng goed door de chocola. De overige eiwitten vouw je er nu voorzichtig doorheen. Dit kun je het beste doen door met een spatel steeds vanuit het midden het mengsel naar de rand om te vouwen.
  • Als het mengsel goed gemengd is kun je het in mooie glaasjes of kommetjes gieten. Bewaar nu minimaal 1 tot 2 uur in de koelkast voordat je het serveert (1 nacht is ook prima).

 

Chocolademousse - Gwenn's Bakery

Chocolademousse - Gwenn's Bakery

2 Reactie

  1. Hoi Geen, kan deze mousse ook gemaakt worden met witte chocolade? Zodat ik witte en bruine mousse heb en dan met vanille saus 😄

    1. Hi! Ja dat kan zeker. Wel kun je het beste dan 60-70 gram extra witte choco toevoegen vanwege lager cacaoboter gehalte. Ook zal de smaak van witte chocolade wel flink aanwezig zijn dan. Dus zou ik het zeker serveren met andere elementen voor meer balans.

Laat een reactie achter