Chocoladetruffels - Gwenn's Bakery
Chocolade Friandises

Chocoladetruffels

Vandaag heb ik weer een mooi basisrecept voor jullie: de chocoladetruffels. Klein maar o zo fijn, want onder het dunne laagje cacaopoeder schuilt een heerlijke romige chocolade ganache. Je kunt natuurlijk simpelweg truffels maken met een klassieke ganache van gelijke delen chocolade en slagroom. Maar de beste chocoladetruffels hebben een iets ander recept voor de ganache om de textuur en smaak nog beter te maken. Dit recept is lekker klassiek maar toch met een twist: ze zijn vierkant! Ik vind dit ten eerste erg mooi en modern. Maar tevens is het veel makkelijker te maken en zonder geklieder door het rollen van de ganache tussen de handen. Voor meer klassieke balletjes kun je de ganache volledig op laten stijven en dan dus tot balletjes rollen.

Recept: Chocoladetruffels

Voor 25 truffels

250 g pure chocolade
180 ml slagroom
17 g honing
40 g roomboter
200 g cacaopoeder

Bereiding:

 • Zet een vierkante taartring van circa 20x20cm klaar op een kleine bakplaat of plat bord. Bedek de open onderkant met een laagje plastic folie. Trek dit er zo strak mogelijk omheen voor een strakke finish.
 • Hak of breek de chocola in stukjes en smelt deze au bain-marie. Het is niet erg als het niet volledig gesmolten is, want daar zorgt de slagroom straks verder voor.
 • Breng nu in een pannetje de slagroom en de honing aan de kook. Wanneer de room heet is giet je deze in drie stappen op de gesmolten chocolade. Roer intussen steeds goed door met een garde om de room en chocolade goed samen te brengen en de ganache homogeen en glad te maken. Meng als laatste de boter erdoor en giet in het vierkant.
 • Laat 1 uur opstijven in de koelkast.
 • Snijd met een mes de ganache in blokjes van 2 cm en rol deze door de cacaopoeder. Schud het overtollige cacaopoeder eraf en bewaar de truffels in de koelkast.
Chocoladetruffels - Gwenn's Bakery

4 Reactie

 1. Ik heb iets soortgelijks gemaakt (Japanse nama chocolade), dan verwarm je de slagroom en voeg je fijngesneden chocolade toe. Wat is het voordeel om de chocolade eerst te smelten? Ik heb dat eens geprobeerd maar het ging gelijk fout toen ik deze bij de warme slagroom voegde. Werd een grote brok en de cacao boter liep eruit…
  En, is het wellicht een idee om de chocolade eerst te tempereren?
  Zo ja, hoe kan ik dan het beste de chocolade met de slagroom vermengen?
  Dank je!

  1. Bedoel je namelaka? Want dat is wel een ander soort recept op zich.
   Ik smelt de chocolade vaak eerst zodat het nog sneller mengt met de warme room. Maar beide methodes werken evengoed qua eindresultaat van de ganache. Meestal bij de eerste toevoeging room (van de 3) kan het iets gaan schiften door de verhoudingen vet. Maar dit trekt direct bij als je meer warme room toevoegt in de 2 volgende stappen. Tempereren voor een ganache moet je absoluut niet doen want je wilt gewoon een mooi zacht mengsel hebben. Je wilt dus juist niet tempereren want dat is voor een hee ander gebruik.
   Probeer eerst gewoon de hete room op de chocoladedruppels (of fijngehakte choco) te gieten en dit een minuut te laten staan. Dan pas rustig roeren tot alles glad is. Dan heb je de meest foolproof methode voor ganache.

Laat een reactie achter