Chouquettes - Gwenn's Bakery
Friandises Soezen & éclairs

Chouquettes

Chouquettes zijn echt leuk om te maken! (en lekker natuurlijk!!!!) Het is ook echt een jeugdsentiment, want in Frankrijk is dit vooral bij kids erg populair. Als je de lokale boulangerie inloopt staat er vaak een grote schaal chouquettes op de toonbank. Meestal voor paar euro krijg je een zakje met 10 stuks en heb je gelijk een lekker hapje voor bij de koffie of thee. Traditioneel zijn de chouquettes nooit gevuld, maar je kunt dit uiteraard wel doen met bijv. banketbakkersroom of ganache.

Nu zijn chouquettes eigenlijk gewoon soesjes met wat parelsuiker en meer niet! Dit betekent wel dat je een goed soezendeeg moet kunnen maken. Als je hier nog moeite mee hebt raad ik je aan om mijn artikel “soezendeeg” goed te lezen. Hierin leg ik kort uit waar je precies op moet letten om perfecte soezen, éclairs of dus chouquettes te kunnen maken. Als je dit eenmaal onder de knie hebt kun je aan de slag met allerlei recepten waar soezendeeg in voorkomt zoals koffie éclairs of Saint Honoré met salted caramel.

Recept: Chouquettes

80 gr water
80 gr volle melk
65 gr roomboter (in blokjes)
2 gr zout
4 gr kristalsuiker
100 gr patentbloem
3 eieren
parelsuiker

Bereiding:

  • Doe in een steelpan de melk, water, boter, zout en suiker en verhit tot de boter gesmolten is. Voeg van het vuur af in één keer de bloem toe en roer het deeg gelijk met een houten spatel tot het een bal vormt. Zet vervolgens terug op het vuur en laat het deeg nog 1-2 minuten garen tot het iets aan de bodem blijft plakken.
  • Stort het soezendeeg in de kom van de staande mixer en klop rustig met de menghaak een paar minuten om het deeg af te koelen. Klop intussen de eieren los en voeg deze in kleine hoeveelheden aan het deeg toe tot de juiste consistentie is bereikt. (misschien is niet al het ei nodig).
  • Verwarm de oven alvast voor op 240°C en vet een bakplaat licht in met boter. Doe het soezendeeg vervolgens in een spuitzak met een kleine spuitmond en spuit kleine soesjes op de bakplaat. Bestrooi tot slot met de parelsuiker en schud het overtollige van de bakplaat.
  • Doe de bakplaat in de oven, zet gelijk de oven uit en laat 10 tot 15 minuten rijzen. Als ze in volume verdubbeld zijn mag je de oven aanzetten op 160°C. Bak nu nog 20 tot 30 minuten verder tot de soezen mooi bruin zijn.

Chouquettes - Gwenn's Bakery

6 Reactie

    1. Vers is het allerbeste. Maar als je ze invriest kun je ze het beste erna laten ontdooien en opnieuw 2 minuten in de oven om weer tot leven te komen. Ook ongebakken kun je het invriezen, maar dan liefst zonder de suiker. Die kan er na ontdooien op voordat je gaat bakken

  1. Bedankt voor je snelle reactie Gwenn! Kun je ze ook een dag van tevoren maken? En dan misschien weer in de oven tot leven laten komen de volgende dag?

    1. Hi! Dit kan aan van alles liggen helaas: niet de juiste ovenstand of materiaal, soezendeeg te stevig of juist te slap, of zelfs nog dat de oven wellicht open is gegaan tijdens het bakken. Kijk eens naar mijn basisrecept soezendeeg voor alle details. Succes en veel bakplezier!

Laat een reactie achter