Citroen Meringue tartelettes - Gwenn's Bakery
Desserts Taart

Citroen meringue tartelettes

Deze citroen meringue tartelettes zijn gewoon te leuk en te lekker! (al zeg ik het zelf, hihi). Natuurlijk kennen we allemaal de grotere traditionele Tarte au citron meringuée. Maar deze kun je dus ook heel leuk in het klein maken als tartelette. Dit geeft een heel ander uiterlijk en is perfect als dessert thuis of om uit te delen. Het lekkere draait om een mooie balans tussen het krokante deeg, de friszure citroenvulling en de kleine zoete wolk van meringue als tegenhanger. Als je de meringue te zoet is voor jou laat je die gewoon weg. Leuk om dan een schijfje citroen op de tartelettes te leggen als decoratie.

In het recept maak je meer deeg dan nodig dus maak vooral nog meer tartelette bodems om andere recepten mee te maken zoals de noten-karameltartelettes of vijgen tartelettes.

Recept: Citroen meringue tartelettes

Voor 6 tartelettes

Pâte sucrée
140 g roomboter, kamertemperatuur
120 g poedersuiker
30 g amandelmeel
1 ei
250 g patentbloem
2 g zout

Citroencrème
75 g kristalsuiker
1,5 citroen (sap en rasp)
2 eieren
75 g roomboter

Italiaanse meringue
50 g eiwit
100 g kristalsuiker
35 ml water

1 citroen

Bereiding:

Pâte sucrée

  • Klop of roer de boter in een grote mengkom (of staande mixer) tot romig, voeg de poedersuiker toe en meng verder tot zalvig. Doe de amandelpoeder erbij en vervolgens het ei en meng weer tot homogeen. Voeg als laatste de bloem en zout toe, meng zo kort mogelijk tot het deeg samenkomt als een bal.
  • Wikkel de pâte sucrée in plastic folie en laat minimaal 3 tot 4 uur in de koeling rusten (of liever een nacht).
  • Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg uit tot 2-3mm dikte. Vet 6 tartelette ringen van 8cm in met boter of bakspray en bekleed met het deeg. Overgebleven deeg kun je invriezen of bijvoorbeeld koekjes van maken.
  • Laat de ringen met deeg enkele uren rusten in de koeling. Bak op 160 °C (heteluchtoven) in zo’n 20 minuten gaar en bruin. Ze moeten mooi bruin gekleurd zijn en niet te bleek, anders zijn ze niet goed gaar.

Citroencrème

  • Breng de suiker met de citroensap en rasp aan de kook (je wilt zo’n 60 gram sap hebben). Klop de eieren los en schenk hier al roerend het hete citroensap op. Breng al roerend opnieuw aan de kook op halfhoog vuur. Mix van het vuur af de boter in blokjes erdoor.
  • Laat volledig afkoelen in de koelkast en vul de tartelette bodems tot de rand. Strijk netjes af met een paletmes en laat verder opstijven in de koeling.

Italiaanse meringue

  • Breng de suiker met het water in een steelpan aan de kook.
  • Klop het eiwit op hoge snelheid zodra de siroop 115 °C heeft bereikt. Wanneer de siroop 118 °C is verlaag je de snelheid van de mixer en giet je de hete siroop in een dunne straal in de kom.
  • Verhoog de snelheid weer en klop de meringue door tot deze is afgekoeld.
  • Doe de meringue in een spuitzak met St-Honoré-spuitmond. Spuit kleine kronkels meringue op de tartelettes en karamelliseer met een gasbrander.
  • Rasp wat verse citroen (of limoen) over de citroen meringue tartelettes vlak voor het serveren.

19 Reactie

    1. Hi! Ja absoluut! Ongevuld of gevuld en zelfs met de meringue er al op kun je ze perfect invriezen. Weinig dingen in patisserie die je niet kunt invriezen 😉

    1. Je kunt het altijd proberen maar strakke resultaten zijn daarmee moeilijk te behalen. Tartelettes of grotere Franse “tartes” maak je normaliter altijd in de daarvoor gemaakt lage taartringen. Deze kun je mooi fonceren zodat alle hoeken strak zijn en je een supermooie taartbodem krijgt. Ze zijn in alle maten en vormen overal online te koop en niet duur hoor.

    2. @Anke ik heb het vandaag in cupcakevormpjes gemaakt en ik vind het resultaat (misschien minder ‘frans’) bijzonder goed hoor! Ik heb van die rubberen vormpjes met een ribbeltje en dat ziet er juist leuk uit.

    1. Nee hoor. Als je een pâte sucrée gewoon goed maakt hoef je niks te prikken en ook niet blind te bakken. Deeg prikken is sowieso meestal nutteloos en enkel een optie bij een verkeerde bereiding en bakwijze van het deeg.

  1. Mijn pâte sucrée staat sinds gisterenavond in de koelkast. Ik ga zo aan de de citroencrème beginnen. Als de crème in de koelkast ligt, wil ik de taartringen gaan vullen. Alleen weet ik niet zo goed hoe ik dat het beste aanpak. Moet ik eerst de bodem vullen (uitsteken) en daarna de rand? Of kan ik beter uit één stuk werken en het deeg dan aandrukken?

    1. Kan allebei. Klassiek is uit een stuk gewoon. Maar voor nog strakker doe je een schijf voor de bodem en een reepje langs de rand. Let wel op dat het goed dun is en goed gebakken. Thuisbakkers maken vaak veel te dikke taartbodems en dan verliest het dat heerlijke dunne krokantje. Ook moet het niet ge bleek zijn maar een mooie donkere bijna karamelkleur krijgen. Anders niet gaat genoeg en niet krokant genoeg.

    1. Hi, kan aan de temperatuur liggen of dat je het niet even kort hebt door gekneed voordat je ging uitrollen. Andere mogelijkheid is dat je te lang hebt gekneed waardoor de gluten wel iets zijn geactiveerd. Dit kan het deeg stugger maken.

Laat een reactie achter