Clafoutis - Gwenn's Bakery
Desserts

Clafoutis aux Cerises

In de zomer bakken we vaak anders dan in de winter. De recepten zijn doorgaans sneller en lichter en we werken meer met vers seizoensfruit. Kersen zijn daar een perfect voorbeeld van en in Frankrijk worden ze veelal gebruikt voor heerlijke clafoutis. Naast kersen kun je natuurlijk ook kiezen voor abrikozen of pruimen voor de clafoutis. Maar kies altijd voor steenfruit want dit heeft meer beet, ook na het bakken. Andere fruitsoorten worden soms te zacht en bij de al zachte textuur van clafoutis is dit net teveel van het goede.

De kersen worden traditioneel altijd met pit gebakken in de clafoutis. Dit klinkt gek en hierdoor moet je net iets voorzichtiger eten. Maar het geeft extra smaak en is dé echte traditionele manier om hem te maken. Uiteraard gaat dit niet op voor groter steenfruit zoals abrikozen en perzik.

Een clafoutis is altijd het lekkerst als hij nog vers is. Zelf vind ik het vooral lekker als hij zelfs nog iets lauwwarm is en de textuur dus wat zachter, bijna als een flan pâtissier. Je kunt hem ook later koud serveren, maar dan zal de textuur iets steviger worden.

 

Clafoutis - Gwenn's Bakery

 

Recept: Clafoutis aux Cerises (kersenclafoutis)

Voor een clafoutis van ongeveer 20 x 30cm

500 gr verse kersen
40 gr roomboter (+ extra voor de bakvorm)
75 gr patentbloem
250 ml volle melk
120 gr kristalsuiker (+ extra voor de bakvorm)
4 eieren
1 tl vanille-extract
snufje zout

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 175°C en vet een bakvorm in met boter. Strooi hier een laagje suiker op en schud het overtollige eruit.
  • Was de kersen en pluk alle steeltjes eraf, maar laat de pitten verder zitten en doe alle kersen dan in de bakvorm.
  • Smelt de boter in een pannetje en laat even afkoelen voor gebruik. Doe vervolgens de bloem, suiker, zout en vanille in een mengkom.
  • Meng hier één voor één de eieren door en vervolgens de melk in stappen. Dit helpt klontjes te voorkomen in het beslag. Als laatste voeg je de gesmolten boter toe en roer je nogmaals goed tot alles goed gemengd is.
  • Giet het beslag over de kersen in de bakvorm en zet voorzichtig in de oven. Bak in ongeveer 40 minuten gaar en serveer vers met bijv. wat suiker erover of een lepel crème fraîche ernaast om het zoete te contrasteren.

 

Clafoutis - Gwenn's Bakery

3 Reactie

Laat een reactie achter