Crème brûlée - Gwenn's Bakery
Desserts

Crème brûlée

En dan eindelijk tijd voor het beste crème brûlée recept ooit! Deze kanjer kan natuurlijk niet ontbreken op de blog want ik ben er gek op! En met mij vele anderen! Het lekkerste vind ik wel het contrast met de nog koude crème en de warme karamellaag. Heerlijk! Wereldwijd is de crème brûlée dan ook op alle dessertkaarten te vinden, maar zelden wordt het thuis gemaakt. En het recept is nog wel zo simpel! Althans…

Het vergt iets meer geduld dan bijvoorbeeld een moelleux au chocolat. Want een crème brûlée die vers uit de oven komt moet altijd eerst nog enkele uren opstijven in de koelkast. Maar het recept is verder bizar eenvoudig! Je warmt room en vanille op tot net voor het kookpunt en giet dit al roerende bij het eigeel en de suiker. Na wat roeren kan het de oven in om au bain-marie te garen. Na het afkoelen in de koelkast hoef je alleen nog maar een suikerlaagje aan te brengen. En het leukste gedeelte is natuurlijk het karamelliseren van de suiker met de gasbrander! Wel voorzichtig zijn en snel, anders verbrand je iets (of jezelf) en kan de crème te warm worden. Bon appetit!

Crème brûlée - Gwenn's Bakery

 

Recept: Crème brûlée

500 ml slagroom
1 vanillestokje
100 gr eigeel (6 eidooiers)
60 gr kristalsuiker
75 gr rietsuiker

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 110°C.
  • Schraap het merg uit de vanille en breng met het stokje en de room tegen de kook aan.
  • Meng in een kom de kristalsuiker en eidooiers en klop tot het mengsel bleek is. Zodra de room heet is, giet je deze langzaam bij de dooiers onder voortdurend roeren met de garde.
  • Schenk het mengsel in vier crème brûlée schaaltjes (of gewone platte kommetjes) die je in een grote ovenschaal naast elkaar zet. Schenk heet water in de ovenschaal tot halverwege de hoogte van de schaaltjes en bak zo’n 60 minuten. Ze zijn klaar en gaar als ze nog heel lichtjes trillen in het midden.
  • Bewaar de crème brûlée enkele uren of een nacht in de koeling tot ze goed koud zijn. Verdeel direct voor het serveren een dun laagje rietsuiker over de oppervlakte en karamelliseer deze met behulp van een gasbrander.

Foto’s: Isa Blom – www.isavision.nl

Laat een reactie achter