Crème caramel - Gwenn's Bakery
Desserts

Crème caramel

De crème caramel is een ware klassieker onder de desserts! In Frankrijk staat het nog steeds met succes bij heel veel restaurants en brasseries op de menukaart. Hij wordt ook wel ‘crème renversée’ genoemd. Dit is Frans voor “omgekeerde crème” omdat je hem voor het serveren omgekeerd op een bord stort. Op deze manier komt de karamel die eerst onderop zat als een soort sausje bovenop te liggen. Om te variëren kun je smaakmakers als koffiebonen, thee of citrusrasp even in de room laten trekken en deze zeven voor gebruik. Maar mijn favoriete crème caramel is de klassieke variant met echte vanille.

Recept: Crème caramel

Voor 6 stuks

Karamel
150 gr kristalsuiker
1⁄2 citroen, geperst

Crème
500 ml volle melk
150 ml slagroom
1 vanillestokje
3 eieren
3 eidooiers
150 g kristalsuiker

Bereiding:

Karamel

  • Verhit de suiker in een pan op halfhoog vuur en laat dit rustig karamelliseren. Roer er niet in want dan kan het gaan greinen en de karamel doen mislukken. Laat het koken tot max 180 °C en wacht op een mooie lichtbruine kleur. Blus af met het citroensap en verdeel de karamel snel over de schaaltjes.

Crème

  • Verwarm de oven voor op 170 °C.
  • Breng de melk en room met het vanillemerg en het vanillestokje aan de kook. Klop de eieren, dooiers en suiker glad. Giet al roerend de hete melk erbij en meng goed door. Giet de crème door een fijne zeef en verdeel over de schaaltjes met de karamel.
  • Schenk water in een diepe ovenschaal of braadslee tot halverwege de schaaltjes met de crème caramel en bak circa 40 minuten in de oven. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en koel vervolgens volledig terug in de koelkast.
  • Ga met een scherp mes voorzichtig langs de rand van de crème en het schaaltje. Leg een bord omgekeerd bovenop het schaaltje met de crème caramel en keer samen om. Verwijder het schaaltje en serveer koud.
  • Als de crème caramel niet wil lossen kan het helpen de onderkant van het schaaltje eerst kort te verwarmen. Hierdoor laat de karamel beter los.

Crème caramel - Gwenn's Bakery

Foto’s: Elvan Ünlü – elvanunlu.com

Laat een reactie achter