Dacquoise (basisrecept) - Gwenn's Bakery
Basisrecepten

Dacquoise (basisrecept)

De dacquoise is niet bij iedereen even bekend, maar eigenlijk wel een onmisbaar (en superlekker!) basisrecept uit de patisserie. Ik hoop dus met dit recept een hoop mensen kennis te laten maken met deze heerlijke biscuit. Het lijkt eigenlijk ontzettend op de Succès biscuit en bestaat uit praktisch dezelfde ingrediënten. Echter is een succès biscuit iets krokanter omdat de verhouding noten op meringue kleiner is. In vergelijking is dit bij de dacquoise juist met meer noten en minder meringue. Hierdoor heeft het een zachtere bite en lijkt het meer op andere biscuit soorten. Een dacquoise maak je klassiek zoals onderstaand recept, maar je mag de hazelnoten best vervangen door andere fijngemalen noten. Ook kun je bijvoorbeeld een cacaobeslag maken door de bloem te vervangen door cacaopoeder. Deze chocolade variant heb ik bijvoorbeeld gebruikt in mijn recept voor de Dacquoise met banaan en chocolade. Of maak ook eens het recept voor Empileur Chocolade en Hazelnoot

Recept: Dacquoise (basisrecept)

Goed voor 1 cirkel van zo’n 24 cm

100 gr eiwit
75 gr kristalsuiker
100 gr poedersuiker
75 gr hazelnoten, fijngemalen
15 gr patentbloem

Bereiding:

  • Klop het eiwit op hoge snelheid tot een stevige meringue terwijl je al kloppend geleidelijk de kristalsuiker toevoegt. Zeef de poedersuiker, hazelnoten en bloem samen boven de meringue. Spatel dit er voorzichtig doorheen zonder de lucht eruit te slaan.
  • Schep het beslag in een spuitzak met een ronde spuitmond van 10 mm. Leg de bakring op een met bakpapier beklede bakplaat en bekleed de randen met een strook bakpapier. Spuit in de bakring een cirkel van 15 cm dacquoise beslag in een spiraal van binnen naar buiten en spuit toefjes langs de rand van de cirkel.
  • Bak zo’n 20 minuten op 160 ℃ (heteluchtoven) en laat volledig afkoelen. Verwijder de bakring en bakpapier en gebruik in het gewenste recept.
  • Deze dacquoise bodem kun je zowel direct gebruiken als bodem voor een open taart of bijvoorbeeld in een entremet (bavarois of mousse taart met spiegelglazuur).

Dacquoise (basisrecept) - Gwenn's Bakery

Foto’s: Isa Blom – www.isavision.nl

Laat een reactie achter