Dambord Koekjes - Gwenn's Bakery
Koekjes

Dambord koekjes

Deze dambord koekjes zien er echt superleuk uit! Normaal ben ik niet een grote koekenbakker, maar dit leuke recept moest ik toch echt met jullie delen! Want met 2 soorten zanddeeg en een beetje precisiewerk, zet je zo ineens een schaal indrukwekkende koekjes op tafel. En ze zijn dus inderdaad vrij simpel om te maken. Ik heb gewoon een basisrecept zanddeeg gepakt en aan een deel wat vanille toegevoegd, aan het andere deel cacaopoeder. Beiden even netjes uitrollen tot precies dezelfde dikte en dan snijden en stapelen maar!

Bij dit recept is het echter nog belangrijker dan normaal om het deeg voldoende te laten rusten. Niet alleen komen de smaken dan nog beter tot hun recht, maar een koud deegje snijdt nu eenmaal veel strakker. En strakker is in dit geval noodzakelijk om het patroon echt mooi te krijgen. Wat ik ook soms doe bij deze dambord koekjes is een extra beetje vanilledeeg dun uitrollen en dit als extra randje om de koek heen plakken. Dit doe je dus als je alle blokjes aan elkaar hebt geplakt en je een langwerpige rechte koek hebt. Verder kun je uiteraard zelf kiezen hoeveel blokjes je in één koekje wilt en dus hoe groot ze worden.

Dambord Koekjes - Gwenn's Bakery

Recept: Dambord Koekjes

Voor zo’n 25 koekjes

Zanddeeg Chocola
250 gr patentbloem
130 gr roomboter
100 gr poedersuiker
4 gr zout
30 gr amandelpoeder/meel
30 gr cacaopoeder
1 ei

Zanddeeg Vanille
250 gr patentbloem
130 gr roomboter
100 gr poedersuiker
4 gr zout
50 gr amandelpoeder/meel
1 vanillestokje of 1 el vanille extract
1 ei

Extra
1 ei, losgeklopt

Bereiding:

 • Doe alle ingrediënten van het chocolade zanddeeg (behalve het ei) in een grote mengkom en wrijf alles tot een zanderig geheel (dit kan ook in de staande mixer met de menghaak). Voeg tot slot het ei toe en meng verder tot een homogeen deeg.
 • Leg het deeg tussen 2 lagen plastic folie en leg dit weer tussen 2 snijplanken van ongeveer 1cm dikte in. Leg het zo dat als je met een deegroller het zanddeeg uitrolt, de uiteinden van de deegroller altijd op de plankjes blijven. Hierdoor rol je het deeg mooi egaal uit tot dezelfde dikte en zullen elk deeg precies even dik zijn.
 • Pak het zanddeeg in met folie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
 • Maak het vanilledeeg op dezelfde manier (maar dus met vanille i.p.v. cacaopoeder) en rol op dezelfde manier uit. Laat ook dit deeg minimaal 30 minuten rusten
 • Pak beide deegjes uit de koeling en bestrijk er één heel licht met ei. Leg het andere deeg erop en druk voorzichtig maar stevig aan. Omwikkel met folie en laat 15 minuten rusten in de koeling.
 • Snijdt in de lengte gelijke stroken van het deeg (even dik als de plankjes). Bestrijk een strook licht met het ei en leg hier een andere strook omgekeerd bovenop en herhaal met een derde strook. Druk altijd weer goed aan (maar voorzichtig) zodat het goed plakt.
 • Je hebt nu een lang vierkant deeg met 6 blokjes om en om vanille en chocola. Maak nu nog een keer hetzelfde lange deeg met 6 blokjes en plak deze weer bovenop de eerste. Nu heb je een lang koekdeeg met steeds om en om 12 blokjes vanille en chocola. Pak het geheel weer in met folie en laat een uur rusten in de koeling.
 • Verwarm de oven voor op 175°C en snijd nu plakjes van 0,5cm dik. Bak de dambord koekjes op een bakplaat met bakpapier in 10-15 minuten gaar, maar let op dat ze net niet kleuren. Laat de dambord koekjes volledig afkoelen.

Zie hieronder voor stap voor stap foto’s van de opbouw van de dambord koekjes:

Dambord Koekjes - stap voor stap - Gwenn's Bakery

5 Reactie

 1. Hoi Gwenn, dat ziet er weer erg leuk en smakelijk uit. Zou je een of meer foto’s van de tussenstappen kunnen tonen?

 2. Hoi Gwen,

  De oudste hier mag geen amandelmeel/-poeder omdat hij daar allergisch voor is. Kan ik de amandelmeel in het recept gewoon vervangen door dezelfde hoeveelheid (extra) patentbloem (dus dan 280 gram patentbloem om 300 gram patentbloem)?

 3. Hi Sabine, je hoeft een recept natuurlijk nooit op te volgen en kunt zelf gewoon ingrediënten aanpassen als dit voor jouw smaak nodig is. Dit recept is gewoon goed hoor en de hoeveelheid zout klopt (afgeleid van het basisrecept zanddeeg). Als het veel te zout was ben je wellicht uitgeschoten met het afwegen? Of heb je gezouten boter gebruikt? Wat nog lekkerder is is om ‘fleur de sel’ te gebruiken. Hierdoor is het zout minder uniform aanwezig, maar krijg je af en toe een lekkere hint ervan.
  Veel bakplezier nog!
  Groet,
  Gwenn

Laat een reactie achter