Flan Pâtissier - Gwenn's Bakery
Taart

Flan Pâtissier

Flan Pâtissier: een deegje, een puddinkje, voila!

Vandaag heb ik weer een heerlijk recept voor jullie: de Flan Pâtissier, ook wel eens de Parijse flan genoemd. Deze taart bestaat uit slechts twee simpele onderdelen waarmee weinig fout kan gaan. Allereerst maak je een fonceerdeeg en vul je deze met een flan, een soort vanillepudding. Deze flan is in principe hetzelfde als een banketbakkersroom maar de verhoudingen zijn net iets anders. Ook kies ik er zelf voor om de pudding te maken met een deel slagroom in plaats van alleen maar melk. Door de slagroom wordt de vanillepudding nog romiger en zachter van structuur. Het gekke aan deze taart is dat de bovenkant bijna verbrand lijkt, dit is normaal, echt waar…! Dus als je na het bakken vindt dat hij nog iets te bleek is, gooi hem dan nog enkele minuten onder de hete grill om bij te kleuren.

Flan Pâtissier - Gwenn's Bakery

Recept: Flan Pâtissier

Ingrediënten:

Fonceerdeeg
90 gr roomboter (kamertemperatuur)
20 gr eigeel
20 ml volle melk
25 gr kristalsuiker
175 gr patentbloem
3 gr zout

Vanillepudding
750 gr volle melk
250 gr slagroom
250 gr kristalsuiker
100 gr roomboter
Merg van 2 vanillestokjes
3 eieren
100 gr maïzena

Bereiding:

Fonceerdeeg

 • Zorg dat de boter goed zacht is en meng hier de melk, eigeel, suiker en zout door. Vervolgens kneed je hier rustig de bloem doorheen. Doe dit niet te lang, want dan “activeer” je de gluten teveel en zal het deeg tijdens het bakken teveel gaan krimpen.
 • Tot slot het deeg “fraiseren” op het aanrecht. Dit betekent dat je met je handpalm het deeg in 3 tot 4 keer voor je uit strijkt en hiermee het fonceerdeeg goed homogeen maakt.
 • Pak het fonceerdeeg nu in met plastic folie en laat het enkele uren of zelfs een nacht rusten in de koelkast.
 • Haal het fonceerdeeg uit de koeling en kneed het even door met je handen om het wat soepeler te maken. Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg uit tot 4-5mm. Vet een taartring van 24cm doorsnee en 4 tot 5 cm hoog in met boter. Bekleed de taartring met het fonceerdeeg en zet de taartbodem in de vriezer terwijl je de pudding maakt.

Vanillepudding

 • Breng in een pan de melk, slagroom, boter, vanillemerg en 100 gram suiker langzaam tegen het kookpunt aan, maar laat het niet koken. Ondertussen de eieren samen met de rest van de suiker kloppen tot het bleek en wat schuimig is. Voeg hier de maïzena aan toe en meng verder tot een glad mengsel.
 • Een derde van de hete melk/room over de eieren gieten al roerend met een garde. Dit terug in de pan gieten en het geheel nog 3-4 minuten op laag vuur verhitten. Blijf rustig roeren met een garde tot begint in te dikken. Haal van het vuur en giet de warme vanillepudding bovenop het deeg in de taartring en strijk het met een paletmes glad.

Afwerking

 • Laat het geheel 30 minuten afkoelen op het aanrecht en verwarm ondertussen de oven voor op 180°C. Bak de flan in 60 minuten gaar. Mocht hij niet genoeg kleur hebben, zet hem dan enkele minuten onder de grill. De flan moet namelijk echt goed donker van kleur zijn, bijna zwart op sommige plek is geen probleem.
 • Laat de flan volledig afkoelen en zet hem dan enkele uren in de koelkast. Een Flan Pâtissier is het lekkerst als hij koud is, dus serveer hem direct uit de koeling.

Flan Pâtissier - Gwenn's Bakery

18 Reactie

 1. Inderdaad een heerlijke en simpel te maken taart! Zelfs als je het deeg uit tijdgebrek maar een half uurtje hebt laten rusten en maar 10 minuten in de vriezer hebt gezet… 🤭
  Succes verzekerd, ik ga hem zeker nog eens maken! 👩🏼‍🍳

 2. Jee meen je niet ik ben dolblij man. Aangezien ik een suikerspiegel daling heb gehad net heb ik een stuk Paris Flan genomen( hahaha was mijn kans) maar joh die is gewoon associaal lekker echt niet normaal wow ben er nog verrukt van.

 3. Hoi Gwen,

  Staat nu in de oven ben benieuwd, heb hem in Normandië ook gegeten erg lekker.
  Maar in je recept staat voor de pudding 3 eieren en bij de bereiding staat dat je de hete melk bij de eidooiers moet mengen erg verwarrend, dus heb je of 3 eieren nodig of 3 ei dooiers?

  Cor v Boxtel

   1. Ja dat begrijp ik maar heb je gewoon hele eieren of alleen de eidooiers nodig.
    Heb nu alleen 2 eidooiers gebruik (kreeg je een hele vaste massa van) maar hij smaakte
    trouwen voortreffelijk zoals in Frankrijk Normandië.

    1. Oh jammer, je moest gewoon de ingrediënten aanhouden zoals in de lijst boven de bereiding. Daar staat heelei. Alleen dooiers gebruiken geeft te weinig ei in grammen. Maar vooral door weglaten van eiwit ontbreekt er teveel vocht in het recept en kan de flan dus te vast worden. Terwijl juist amper gezet moet zijn en nog een “wiebeltje” mag hebben 😉
     Fijn dat de smaak goed was!

  1. Hi! Nee dit hoort gewoon en zal weer helemaal inzakken tijdens het koelen. Hierdoor krijg je het karakteristieke uiterlijk van een echte flan. Dus met de vulling hoger bij de rand en juist lager in het midden.

   1. Dank voor je supersnelle reactie!! Ik haal hem nét uit de oven. Hij begint alweer de vorm aan te nemen zoals ik hem ken 🙂

Laat een reactie achter