Focaccia - Gwenn's Bakery
Brood Hartig

Focaccia met rozemarijn en olijven

Er gaat niks boven een verse focaccia die net uit de oven komt! Een heerlijk luchtig deeg met zoveel smaak! Dit brood is echt geweldig en dankzij krachtige smaakmakers als rozemarijn heeft het ook nog eens karakter. Ik doe er zelf vaak goede zwarte olijven in of zelfs een paar dikke cherrytomaten erop, en dan lekker rijkelijk bestrooid met wat grof zeezout. Natuurlijk kun je ontzettend veel variëren met smaken en simpelweg andere kruiden toevoegen. Maar denk ook eens aan lekkere Gorgonzola of Pecorino erbij doen met een gekaramelliseerde rode ui.

Nou denk je misschien dat brood lastig is en veel werk door het kneden en rijzen. Maar focaccia is juist een brood wat erg makkelijk is omdat je het niet echt hoeft te vormen. Dus weg met het oppunten of langmaken en gewoon het brood een mooie rustieke vorm geven. Uiteraard moet je wel wat kneden, maar dat kan prima in de staande mixer (en dit doe ik zelf ook altijd!). Doe dit dan wel met de menghaak en op lage snelheid. De kneedhaak die meestal wordt meegeleverd is gek genoeg helaas niet geschikt voor brood, want deze haak zorgt er alleen voor dat het deeg als een bal aan de haak blijft hangen. En als je geen staande mixer hebt ga je lekker met je handen in het deeg. Zo voel je nog beter aan hoe het deeg reageert en wanneer het elastisch genoeg is voor de eerste rijs.

Focaccia - Gwenn's Bakery

Recept: Focaccia

300 ml water (lauw)
1 zakje gedroogde gist
10 gr zout
10 gr kristalsuiker
500 gr patentbloem
100 ml extra vierge olijfolie
1/2 bosje rozemarijn of thijm
100 gr zwarte olijven (goede kwaliteit!)
grof zeezout
1 el water
2 el olijfolie
1 teentje knoflook

Bereiding:

  • Giet het water in de mengkom en doe hier de gist en suiker bij. Laat dit even staan terwijl je de bloem en zout afweegt.
  • Voeg vervolgens de bloem toe en dan pas het zout en kneed het geheel tot een soepel deeg. Dit kan in een staande mixer met een menghaak of met de hand. Het deeg is klaar als je er een vliesje van kunt trekken. D.w.z. dat je een balletje deeg tussen je vinger uit kunt trekken tot een dun vliesje wat niet breekt.
  • Doe het deeg in een mengkom bedekt met plastic folie en laat zo’n 30 tot 45 minuten rijzen op een warme plek tot het in volume is verdubbeld.
  • Vet intussen een brede ovenschaal of bakplaat in met wat olijfolie en leg het deeg hierop. Sla het deeg door met je vuist om wat gas te laten ontsnappen en duw het deeg indien nodig iets naar buiten om het overal egaal te maken.
  • Besprenkel met wat goede (extra vierge) olijfolie en druk met je vingertoppen allemaal kuiltjes in de focaccia, maar ga niet helemaal door het deeg heen.
  • Dek de focaccia af met folie en laat weer 30 minuten rijzen op een warme plek. Verwarm intussen de oven voor op 230°C.
  • Maak de focaccia nu af met de extra garnituren zoals de olijven en rozemarijn. Bestrooi met wat grof zeezout en bak in 15 tot 20 minuten goudbruin.
  • Pureer de knoflook, olijfolie en water tot een glad sausje en bestrijk de focaccia direct uit de oven hiermee met behulp van een kwast.

Laat een reactie achter