Frambozen macarons - Gwenn's Bakery
Friandises Koekjes Macarons

Frambozen macarons

Macarons zijn verslavend lekker en ontzettend veelzijdig! Hieronder vind je het recept voor verse frambozen macarons. Maar natuurlijk kun je ook kiezen voor Chocolade Macarons of Macarons met witte chocola. De basis is bij mij altijd hetzelfde, namelijk een romige chocolade ganache. De ganache kun je heel makkelijk op smaak brengen door een deel van de slagroom te vervangen door vruchtenpuree of zelfs koffie. Maar voor de frambozen macarons gebruiken we natuurlijk zoveel mogelijk frambozen. Gebruik liever verse frambozen, maar puree of zelfs bevroren frambozen werken prima. Wil je liever een frambozenjam gebruiken in plaats van ganache? Let dan wel op dat door de vochtige jam de macarons niet langer dan 24u houdbaar zijn.

Heb je nog wat moeite met het maken van macarons? Wil je nog meer uitleg, tips en tientallen extra recepten voor vullingen?
>>> Bestel hier het Macarons e-book <<<

Frambozen macarons - Gwenn's Bakery

Recept: Frambozen macarons

Voor zo’n 20 gevulde macarons

Ganache
140 gr witte chocola (goede kwaliteit!)
20 ml slagroom
60 gr verse frambozen of puree
10 gr glucose (of honing)

Macarons
150 gr amandelpoeder/meel
150 gr poedersuiker
55 gr eiwit
Roze of rode kleurstof

150 gr kristalsuiker
50 gr water
55 gr eiwit

Bereiding:

Ganache (24u van tevoren)

  • Hak of breek de chocola in stukjes en smelt deze au bain-marie. Breng nu in een pannetje de slagroom, frambozenpuree en de glucose aan de kook.
  • Wanneer het mengsel heet is giet je deze in drie stappen op de gesmolten chocolade. Roer intussen steeds goed door met een garde om de room en chocolade goed samen te brengen en de ganache homogeen en glad te maken.
  • Laat de ganache zo’n 24u op kamertemperatuur opstijven en doe vervolgens in een spuitzak.

Macarons

  • Zeef de amandelpoeder en poedersuiker en meng hier het eerste deel eiwit doorheen. Het moet nu op een dikke marsepein lijken. Meng hier de kleurstof doorheen tot het mengsel een mooie roze kleur heeft. (Het mag best iets feller gekleurd zijn dan je wilt, want als de meringue erbij gaat zal de roze kleur weer iets lichter worden.)
  • Doe de kristalsuiker en water in een pan en kook tot 118°C. Doe intussen het tweede deel eiwit in een staande mixer en begin te kloppen als de suikersiroop 115°C is. Dit eiwit moet schuimig zijn, maar nog geen volle stevige meringue.
  • Als de suikersiroop 118°C is giet je deze in een dun straaltje voorzichtig langs de wand van de mengkom in het schuimige eiwit om een Italiaanse meringue te maken. Klop verder tot de meringue afgekoeld is tot zo’n 40°C.
  • Meng 1/3 van de meringue door de amandelpasta om deze iets vloeibaarder te maken. Voeg tot slot de rest van de meringue toe en meng rustig maar goed door tot het beslag begint te glimmen en in een vloeiende beweging van de spatel glijdt.
  • Spuit gelijke rondjes van zo’n 4cm op een bakplaat met bakpapier. Sla de bakplaat een paar keer lichtjes op het aanrecht om wat luchtbellen eruit te laten. Laat de macarons 30 minuten drogen tot ze niet meer aan de vinger plakken als je ze aanraakt. Verwarm intussen de oven voor op 150°C (hete lucht!).
  • Bak de macarons nu zo’n 13-15 minuten gaar (afhankelijk van jouw oven). Haal ze uit de oven en neem het bakpapier gelijk van de bakplaat af. Laat deze op een rooster of het aanrecht glijden om af te koelen.
  • Als de macarons volledig afgekoeld zijn kun je ze makkelijk loshalen van het bakpapier en vullen met de ganache. Laat de macarons altijd 24h “rijpen” in de koeling voordat je ze eet.
  • Dankzij de toevoeging van glucose in de ganache zijn de macarons 5 dagen houdbaar in de koelkast. Ook kun je de frambozen macarons zonder probleem tot 3 maanden in de vriezer bewaren.

 

Het Macarons E-book:

Lukt het nog niet om perfecte macarons te bakken thuis? Komen ze er altijd scheef of hol uit bijvoorbeeld? In mijn Macarons e-book neem ik je bij de hand om eindelijk echt perfecte macarons te leren maken. Ik geef je alle tools die nodig zijn zoals uitgebreide uitleg en tips over de benodigde materialen en ingrediënten. Naast het macarons basisrecept staan er ook meerdere pagina’s in bomvol met nog meer tips en tricks om inzicht te geven in de belangrijkste details en stappen in het recept en leg ik uit waar de oorzaak ligt van veel voorkomende problemen zoals scheve of holle macarons. Tot slot krijg je meer dan 20 verschillende recepten voor allerlei vullingen voor de macarons zoals Earl Grey, Framboos, Oreo, Tiramisu, Citroen, Salted Caramel en natuurlijk de diverse varianten van een basis ganache.

Kortom een zeer compleet boek om jou te helpen perfecte macarons te maken! Bestel snel dan kun je gelijk aan de slag! >>> Bestel hier het Macarons e-book <<<

 

Macarons ebook - GwennsBakery.nl cover Macarons ebook - GwennsBakery.nl inhoud Macarons ebook - GwennsBakery.nl caramel cassis

Foto’s: Isa Blom – www.isavision.nl

15 Reactie

  1. Hoi gwenn, macarons zijn bij de 3e poging goed gelukt !
    Maar bij jouw foto van de frambozen macarons is de vulling mooier roze. Bij mij is de ganache wat grauw van kleur.
    Dat staat iets minder leuk.

    1. Hi! Fijn dat ze gelukt zijn! En hopelijk erg lekker ook 🙂
      Qua kleur kan elk recept uiteraard altijd anders uitvallen dan mijn foto’s. In dit geval kan het soort framboos wat jij hebt gebruikt een minder intense kleur hebben of minder sappig zijn bv. Maar bij een ganache zie je de kleur al gelijk bij het mengen dus kun je als je wilt bijstellen met kleurstof.

    1. Hi! Nee je moet echt een thermometer hebben. Maakt verder niks uit of dit een goedkoop ding is van de Ikea voor een paar euro of een luxe variant van €200. Maar je moet zeker zijn van de temperatuur van de siroop anders mislukt het recept. Zelfs als het een paar graden te warm of koud is.

  2. Hoi Gwenn, ik ben aan de slag met je macarons recepten, het gaat steeds beter. De ganache 24 laten staan bij kamertemperatuur, is dat wel goed voor de houdbaarheid? Er zit tenslotte slagroom in.
    Bij het kloppen van het eiwit slaat een deel van de suikerstroop tegen de kook en blijft daar zitten. Zo komt het niet in het eiwit. Heb je misschien een goeie tip om dit te voorkomen? Ik zet de mixer al wat langzamer bij het gieten van de suikerstroop, dat helpt al iets.
    Groet, Petra

  3. Hi Gwenn,
    Leuk om te maken voor de eerste keer, wel vreemd want in 1 oven was de ene helft lekker bros en gebarsten en de andere helft Plat en niet gaar. Hoe kan dit ?
    Groetjes Steffie

  4. Hoi Gwen, super bedankt voor al jouw lekkere en goede recepten, ik bak regelmatig volgens jouw recepten. Ik heb een vraagje, kan ik ipv witte chocolade ook de ruby chocola gebruiken voor de canache bij deze macarons??

    1. Hi, ja Ganache kun je maken met elke soort chocolade. Ruby en wit zijn vrij gelijk in gebruik dus kun je zo vervangen. Kijk voor de precieze verhouding in mijn macarons e-book.

      1. Ha Gwenn, ik maakte best vaak macarons. Ene keer werden ze goed, andere keer niet. Ik heb je boek gekocht, echt top. Ik dacht, nu gaat het goed komen. Van de week geprobeerd en inderdaad, helemaal goed gegaan. Nu wilde ik ze vandaag weer maken, heb het 3 x geprobeerd maar het deeg blijft korrelig. Zelfde merk als van de week, vandaag zelfs een 3e keer gezeefd voor de zekerheid, maar het mocht niet baten. Naast ‘lelijk’ , worden ze ook niet gaar. Wat gaat er mis? Hopelijk heb je een idee. Groeten Jonneke

        1. Hi Jonneke, wat jammer dat het ineens niet meer lukt. Ik heb echter vrij weinig info om deze vraag goed te kunnen beantwoorden. Succesvolle macarons ligt aan veel details. Als het niet lukt moet je altijd eerst 1 detail aanpassen en kijken of dit werkt. Daarna volgende detail aanpassen en ga zo maar door. Als je ineens 3 dingen anders doet heb je geen idee waar het nu aan ligt. Korrelig is vaak door grove amandel, maar kan ook met de macaronage te maken hebben. Gaar is niet genoeg gebakken en dat is snel opgelost = langer bakken.
          Kijk voor jezelf dus goed wat er nu anders is dan voorheen (materiaal, ingredienten, kamertemperatuur in huis, luchtvochtigheid, etc.) en ga hieraan werken stap voor stap.

  5. Hoi Gwenn, ik heb vandaag heerlijke macarons gebakken en ze zijn heel goed gelukt! Ik vind alleen dat de kleur een beetje grauw is geworden na het bakken. Ik gebruik gel kleurstof en heb online al gelezen dat het daar waarschijnlijk aan ligt. Zou je mij kunnen vertellen wat voor kleurstof jij gebruikt om zo’n mooi resultaat te krijgen?
    Groetjes Mirthe

Laat een reactie achter