Franse meringue - Gwenn's Bakery
Basisrecepten

Franse Meringue

Franse meringue is een onmisbaar basisrecept! Het bestaat enkel uit eiwit opgeklopt met suiker. In tegenstelling tot Italiaanse of Zwitserse meringue de Franse versie niet verwarmd. Het is hierdoor de meest luchtige variant van de drie, maar helaas ook de minst houdbare. Zelf vind ik Franse meringue de lekkerste meringue juist door de luchtigheid ervan. Maar hij moet direct opgegeten worden anders zal het eiwit weer langzaam vloeibaar worden en dat is niet zo lekker ;-).

Deze meringue is verder een uitstekende basis voor vele recepten zoals Île Flottante of de tarte au citron meringuée. Maar ook is het vaak de basis van allerlei biscuits zoals dacquoise of succès biscuit. Maar waar iedereen het waarschijnlijk het meeste voor gebruikt is om er knapperige schuimpjes van te bakken. Door ze met Franse meringue te maken krijg je vrij lichte schuimpjes. Maar ze worden ook vaak met Zwitserse meringue gemaakt omdat deze steviger en droger bakt. Perfect dus voor decoraties bij een taart.

Recept: Franse Meringue

100 gr eiwit
100 gr suiker
100 gr poedersuiker

Je kunt prima experimenteren met iets minder suiker. Dit maakt het wat minder zoet en makkelijker te eten.

Bereiding:

  • Klop de eiwitten op lage tot middelhoge snelheid tot het begint te schuimen. Zodra het eiwit schuimig wordt voeg je al kloppend af en toe een eetlepel van de kristalsuiker toe. Dit herhaal je tot alle kristalsuiker op is. Intussen verhoog je de snelheid van de mixer en blijf je kloppen tot het eiwit goed stevig is en alle suiker is opgelost.
  • Als de meringue mooi stevig is en glimt kun je tot slot de poedersuiker erboven zeven en dit voorzichtig door de meringue heen spatelen.
  • Je kunt de Franse meringue nu op diverse manieren gebruiken:
    • Meringue schuimpjes: Schep of spuit de meringue op de bakplaat met bakpapier en bak het in 1-2 uur op 90 °C (hetelucht!) gaar of tot het makkelijk loslaat van het bakpapier. Hoe groter de meringues, hoe langer ze moeten bakken natuurlijk. Laat ze afkoelen in de oven voor optimaal resultaat.
    • Garnering van schuimtaarten. Franse meringue zal een heel luchtige meringue geven op bijvoorbeeld een Tarte au citron meringuée. Maar gebruik deze meringue alleen als de taart direct geserveerd wordt. Zo niet dan zal het eiwit gaan “lopen” en is de taart niet meer te eten.
    • Île Flottante. Dit klassieke dessert bestaat uit Franse meringue gepocheerd in hete vanillemelk, geserveerd met karamel en een crème Anglaise. Délicieux!!!

Let er wel op bij Franse meringue als je het zo (en dus rauw) gebruikt het niet veilig is voor o.a. zwangere vrouwen. Ook kan het eiwit snel scheiden en langzaam weer vloeibaar worden. Gebruik het dus altijd direct of in een recept waar het gebakken of gepocheerd wordt.

 

Foto’s: Isa Blom – www.isavision.nl

Laat een reactie achter