Gâteau Basque - Gwenn's Bakery
Taart

Gâteau Basque

Deze Gâteau Basque is een klassieke taart uit het Baskenland en draait om twee simpele elementen. Allereerst een deeg dat veel weg heeft van de Palets/Sablés Bretons. Het is lekker boterig en rijk, maar toch stevig genoeg om een lekker punt taart met de hand te kunnen eten. Voor de vulling heb ik gekozen voor de klassieke banketbakkersroom. Dit geeft een meer romige Gâteau Basque met een lekkere vanillesmaak. Maar traditioneel worden ze ook vaak gemaakt met een jam van zwarte kersen, dit geeft net een zuurtje wat deze taart ook iets frisser maakt.

Gâteau Basque - Gwenn's Bakery

Recept: Gâteau Basque

Voor 8 personen

  • 175 gr roomboter, kamertemperatuur
  • 250 gr kristalsuiker
  • 2 eidooiers
  • 3 hele eieren
  • 400 gr patentbloem
  • 5 gr zout
  • 7 gr bakpoeder
  • 1 recept voor banketbakkersroom
  • 25 ml bruine rum

Bereiding:

  • Klop de boter en suiker romig. Meng hier de eidooiers door en voeg ook 2 hele eieren toe (niet alledrie!) tot deze volledig opgenomen zijn. Kneed de bloem, het zout en de bakpoeder erdoor tot een glad deeg. Wikkel het slappe deeg goed in met plasticfolie en laat een paar uur rusten in de koelkast tot gebruik.
  • Maak de banketbakkersroom volgens recept en voeg van het vuur af de rum toe. Schenk de room op een bord of schaal, dek af met plasticfolie in direct contact met de room en laat volledig afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Verhit de oven tot 170 °C. Rol het koude deeg uit tot 5 mm dikte en snijd er twee cirkels uit van 25 cm. Vet een bakblik van 22cm ø in met boter en leg een cirkel bakpapier op de bodem. Bekleed met een cirkel deeg en vul met de banketbakkersroom tot 1 cm onder de rand.
  • Leg de tweede cirkel deeg erop en druk iets aan langs de randen. Rol met de deegroller over het bakblik om het overtollige deeg te verwijderen.
  • Bestrijk met het overgebleven ei en maak met een vork een ruitpatroon in het deeg. Bak in de oven in 45 minuten gaar. Laat de Gâteau Basque volledig afkoelen of serveer lauwwarm.

Tips:
Maak de rand van het eerste deeg iets vochtig zodat de tweede cirkel goed plakt tijdens het bakken.
Dit deeg moet goed koud zijn om scheuren te voorkomen tijdens het rollen en bekleden.

Laat een reactie achter