Gevlochten Brioche - Gwenn's Bakery
Brood Ontbijt Techniek

Gevlochten Brioche

Gevlochten brioche is altijd een geweldig lekker brood en één van de vele varianten hoe we brioche kunnen maken. Zo kun je natuurlijk ook een klassiek Brioche brood maken in een brood- of cakeblik, of heerlijke kleine brioches met roze pralines. Maar voor mij is brioche wel echt een recept welke niet kan missen op een uitgebreide ontbijttafel wanneer je echt wilt uitpakken. Heb je de tijd de avond voor het paasontbijt of ander groot ontbijt of brunch/lunch? Dan hoort er een brioche op tafel! (haha)

Een echt briochedeeg moet een hele nacht of 12 uur in de koelkast rusten tussen de eerste en tweede rijs door. Het deeg is na het eerste rijzen nog warm, zacht en plakkerig. Door het een nacht te koelen krijgt de boter en dus ook het deeg weer stevigheid. Zo kun je het de volgende dag makkelijk hanteren om bolletjes te kunnen draaien of deze gevlochten brioche te maken.

Gevlochten Brioche - Gwenn's Bakery

Recept: Gevlochten Brioche

250 gr tarwebloem
30 gr basterdsuiker
6 gr zout
10 gr verse gist (of 1/2 zakje instant gist)
3 hele eieren + 1 extra ei voor het bestrijken
125 gr roomboter

Bereiding:

1 dag van tevoren

 • Doe de bloem, suiker, zout, gist en 2 eieren in de kom van een staande mixer en mix op lage snelheid tot het deeg loskomt van de mengkom.
 • Voeg dan pas het derde ei toe en kneed nog zo’n 7 minuten door op middelmatige snelheid tot het deeg voor de tweede keer loskomt van de kom.
 • Voeg tot slot de boter in etappes toe en kneed verder tot het deeg een derde en laatste keer loskomt van de kom en je er een vliesje van kunt trekken. Het briochedeeg is nu klaar en zeer elastisch, maar ook nog vrij plakkerig en slap.
 • Leg het deeg in een grote mengkom, dek het af met plastic folie en laat 1 uur op een warme plek rijzen. Stort het deeg op een met bloem bestoven werkblad en druk het goed plat om de lucht eruit te krijgen. Wikkel het deeg volledig in met plastic folie en laat 12 uur rusten in de koelkast.

De dag zelf

 • Haal het deeg uit de koelkast, weeg het af en verdeel het in 4 gelijke delen.
 • Rol elk stuk deeg uit tot een sliert van circa 1,5-2cm dikte. Leg ze in een kruis bij elkaar zoals op de foto hieronder er druk de punten in het midden op elkaar om te plakken.
 • Volg de stappen zoals op de foto’s voor het vlechten. Dus stuk A van boven naar beneden en rechts naast C leggen. Nu stuk C naar boven leggen. A en C hebben elkaars plek ingenomen.
 • Vervolgens leg je stuk D tussen B en A in. Stuk B gaat nu naar de plek waar D lag zodat deze elkaar hebben vervangen.
 • Leg de stukken deeg weer recht in een mooi kruis en begin opnieuw. Alle stukken krijgen nu weer de letter van het begin. Dus A is weer bovenaan en C onderaan het kruis, etc. De pijlen op de foto’s geven de richting aan waar de sliert vandaan komt en heen gaat.

Gevlochten Brioche - Gwenn's Bakery - vlecht 1 

 

  Gevlochten Brioche - Gwenn's Bakery - vlecht 6

 • Herhaal het vlechten totdat de hele gevlochten brioche klaar is en alle stukken deeg “op zijn”. De eindjes van de slierten druk je iets samen en vouw je een stukje terug onder het brood.
 • Leg de gevlochten brioche op een met bakpapier beklede bakplaat en laat vervolgens nog 1,5 tot 2 uur rijzen bij 25 °C. Het moet nu in volume verdubbelen. Laat eventueel nog iets langer rijzen als het nodig is.
 • Verwarm de oven voor op 180 °C en bestrijk de gevlochten brioche licht met wat los geklopt ei. Bak circa 30 minuten tot het mooi goudbruin en gerezen is.

4 Reactie

 1. Hoi Gwenn,
  Leuk recept en goede uitleg over het vlechten.
  Ik laat het weten als ik her heb gemaakt.
  Groetjes,
  Ans

Laat een reactie achter