Met Sinterklaas op komst is het weer tijd voor een heerlijke klassieke gevulde speculaas. Ik ben hier echt dol op en vind de combinatie van de speculaaskruiden en rijke amandelspijs echt super! Uiteraard maken we het deeg helemaal zelfs en laten we dit minstens 24 uur rijpen in de koelkast. Hierdoor is de smaak van het deeg echt veel lekkerder! Ook kun je het recept zo over een paar dagen verspreiden voor minder stress. De werkwijze voor het speculaasdeeg is lekker klassiek en zoals we dat in de banketbakkerij ook altijd maken.
Voor de amandelspijs kun je kant-en-klare kopen in de supermarkt al zal hier vaak niet veel amandel in zitten. Voor de lekkerste spijs maak je hem natuurlijk gewoon zelf en mijn recept (vind je hier) is echt super makkelijk en kan in enkele minuten klaar zijn! Ik vind trouwens een flinke laag spijs erg lekker, maar je kunt ook iets minder gebruiken als je de vulling juist iets dunner wilt. Maak de spijs als je wilt zelfs al enkele dagen van tevoren zodat de aroma’s goed vrijkomen en jouw gevulde speculaas een grote hit wordt!
Meer Sinterklaas recepten vind je hier. Bijvoorbeeld zelf speculaaskruiden maken of de lekkerste kruidnoten!
Recept: Gevulde speculaas
250 gr roomboter, kamertemperatuur
150 gr bruine basterdsuiker
125 gr witte basterdsuiker
4 gr zout
15 gr citroenrasp
60 ml karnemelk
500 gr (Zeeuwse) bloem
15 gr speculaaskruiden (zelf maken? klik hier)
6 gr baking soda
1 recept amandelspijs (of circa 500 gram)
ei voor bestrijken
halve amandelen
Bereiding:
- Draai de boter in de standmixer zalvig. Dit kan uiteraard ook met de hand op het aanrecht, maar de boter moet echt heel mooi zacht en zalvig worden.
- Voeg de witte en bruine basterdsuiker toe tegelijk met het zout en de citroenrasp. Draai dit verder tot een gladde massa.
- Meng de karnemelk erdoor tot dit volledig is opgenomen. Voeg tot slot de (Zeeuwse) bloem, speculaaskruiden en baking soda toe en meng dit zo kort mogelijk. Zodra het deeg net gemengd is en samenkomt verpak je het in plastic folie en bewaar je dit in de koeling.
- Bij haast kun je het deeg verwerken zodra het goed is afgekoeld en stevig is. Echter kun je het altijd beter minstens 24 uur tot enkele dagen laten rusten in de koeling. Hierdoor kan het rijpen en komen de smaken veel beter tot hun recht voor een waanzinnig speculaasdeeg.
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Vet een bakvorm van zo’n 20×30 in met boter en bekleed de bodem met een stukje bakpapier. Met dit recept kun je ook een iets grotere bakvorm nemen of meerdere kleintjes.
- Rol de helft van het deeg uit tot 4 mm dikte en bekleed de bakvorm hiermee. Als het deeg nog te hard is kun je het even op temperatuur laten komen voordat je gaat uitrollen.
- Rol nu de spijs nu uit tot circa 1 cm dikte en leg dit op het deeg.
- De rest van het deeg weer uitrollen tot 4 mm dikte en hiermee de amandelspijs afdekken. Zorg dat het deeg mooi afsluit langs de randen en verwijder eventueel overtollig deeg.
- Bestrijk de gehele bovenkant van de gevulde speculaas met het ei en leg de halve amandelen in rijen bovenop.
- Bestrijk een tweede keer met het ei en bak de gevulde speculaas in circa 40 minuten gaar.
- Laat volledig afkoelen en snijd in gelijke stukken.
Heb je een tip hoe de spijs uit te rollen zonder dat alles aan de deegrol plakt of niet van het aanrecht is los te krijgen.
Als de amandelspijs goed gemaakt is (zie mijn recept bijv.) dan zou het niet moeten plakken en kun je het makkelijk uitrollen. Eventueel heel licht bestuiven met poedersuiker of bloem kan helpen
Kan ik ook kefir gebruiken in plaats van karnemelk?
Proberen kan altijd. Ik heb natuurlijk nog nooit kefir gebruikt voor speculaas dus probeer het gewoon zou ik zeggen 😉 Door de zeer kleine verhouding gok ik dat het vast goed zal smaken!
Kun je ook gewone melk gebruiken ipv karnemelk?
Kan prima. Maar dan mis je een zuurtje om de baking soda te activeren. Lepeltje azijn of citroensap kan helpen. Of je vervangt door bakpoeder maar dan 3x meer dan de soda. Dit geeft wel een minder lekkere smaak aan t geheel.
Hoii!
er staat bruin basterd suiker. Is dat de donkere of de lichtbruine?
Hi! Bruine basterd is altijd de donkere. Lichte basterd is altijd de lichtbruine. Zo heten ze ook in de winkel.