Gevulde speculaasstaaf met amandelspijs - Gwenn's Bakery
Koekjes

Gevulde speculaasstaaf

De gevulde speculaasstaaf is een heerlijk recept voor de periode rondom Sinterklaas. Naast de bekendere en klassieke gevulde speculaas kun je er ook een mooie rol van maken, een beetje zoals de Banketstaaf. Maak zelf het lekkerste verse speculaasdeeg en amandelspijs en geniet van een heerlijke gevulde speculaasstaaf voor bij de koffie!

Meer Sinterklaas recepten vind je hier

 

Recept: Gevulde speculaasstaaf

Voor 1 gevulde speculaasstaaf van circa 30cm

125 gr roomboter, kamertemperatuur
140 gr bruine basterdsuiker
3 gr zout
30 ml karnemelk
250 gr (Zeeuwse) bloem
10 gr speculaaskruiden
3 gr baking soda

1/2 recept amandelspijs (of circa 250 gram)
ei voor bestrijken
halve amandelen

Bereiding:

Maak het deeg het liefst minstens 24u van tevoren.

  • Draai de boter in de standmixer zalvig. Voeg de basterdsuiker en zout toe en draai verder tot een gladde massa.
  • Meng de karnemelk erdoor tot dit volledig is opgenomen. Voeg tot slot de (Zeeuwse) bloem, speculaaskruiden en baking soda toe en meng dit zo kort mogelijk tot het deeg net gemengd is en samenkomt.
  • Verpak het speculaasdeeg in plastic folie en bewaar dit 24u in de koeling.
  • Rol de amandelspijs uit tot een lange rol van ongeveer 30cm lengte, gebruik bloem om plakken te voorkomen. Rol het speculaasdeeg uit tot een rechthoekige plak van circa 35 x 15 cm met een dikte van 3-4 mm. Bestrijk de lange randen heel licht met het ei.
  • Leg de rol amandelspijs op het deeg en rol het deeg strak om de spijs heen. Zorg ervoor dat er een kleine overlapping is van het deeg bij de naad en snijd overtollig deeg weg. Druk goed aan bij de naad en rol de hele gevulde speculaasstaaf een paar keer over de werkbank om hem mooi glad te krijgen.
  • Leg met de naad naar beneden op de bakplaat met bakpapier. Rol licht over de bovenkant met de deegroller, dit voorkomt dat de staaf gaat rollen in de oven.
  • Bestrijk licht met ei en decoreer met de amandelen, laat 30 minuten drogen. Vervolgens een tweede keer met ei bestrijken en in circa 30 minuten gaar bakken op 180 °C.

Laat een reactie achter