Harde Wenerdeeg - Gwenn's Bakery
Basisrecepten

Harde wenerdeeg basisrecept

Harde wenerdeeg is een van de bekendste deegsoorten in Nederland. We noemen het vaak een 1-2-3-deeg omdat het één deel suiker, twee delen boter en drie delen bloem bevat. Vooral banketbakkers gebruiken het werkelijk overal voor! Zo is harde wenerdeeg perfect voor bijvoorbeeld een heerlijke ouderwetse appeltaart. Maar ook kun je er prachtig mee fonceren en zo dus ook typische Franse taarten en tartelettes een Hollandse draai geven. Daarnaast gebruik je harde wenerdeeg ook vaak als krokant laagje in bijvoorbeeld een entremet, chocolade bavaroistaart of andere zachtere taarten.

Enkele recepten waar je harde wenerdeeg bij kunt gebruiken:
Vervang simpelweg het deeg uit het recept voor harde wenerdeeg en volg de rest van de receptuur.

Harde Wenerdeeg - Gwenn's Bakery

Recept: Harde wenerdeeg

200 gr boter, kamertemperatuur
100 gr witte basterdsuiker
4 gr fijn zout
1 tl verse citroenrasp
30 gr ei
300 gr Zeeuwse bloem

Bereiding:

  • Roer of klop de boter mooi glad en zacht. Voeg hier de witte basterdsuiker, het zout en decitroenrasp aan toe, meng dit weer verder homogeen.
  • Voeg nu ook het ei toe aan het deeg, maar zonder lucht in je deeg te draaien.
  • Tot slot voeg je de Zeeuwse bloem toe. Meng het kort door tot een deegbal en stop hierna gelijk met kneden. Als je te lang blijft kneden kun je gluten vormen waar het deeg minder bros van wordt
  • Laat het deeg een nacht (of minstens een uur) goed opstijven en rusten in de koelkast.
  • Werk het harde wenerdeeg nog even kort door voor je het kunt uitrollen en vormen.
  • Het is nu klaar voor gebruik in je favoriete recept. De baktijd zal dus ook afhangen van het gekozen recept.
  • Goed verpakt is het tot twee weken houdbaar in de koelkast. Ook kun je prima tot enkele maanden in de vriezer bewaren tot gebruik.

5 Reactie

  1. Hoi hoi
    Zou je hier de helft van het bloem kunnen vervangen door pistachemeel of komt het dan helemaal niet goed. Groetjes Wendy

  2. Hi, nee pistachemeel of ander notenmeel is geen 1 op 1 vervanger voor patentbloem. In Franse degen zie je wel vaak een kleine toevoeging van amandelmeel voor een rijkere smaak en textuur. Dit deel kun je natuurlijk vervangen door pistachemeel. Kijk bijvoorbeeld eens naar Pâte sucrée of mijn Zanddeeg

  3. Ik heb nog een restje hardewenerdeeg in de vriezer liggen. Als ik dat ontdooi en er nog even flink wat speculaaskruiden doorheen meng, kan ik er dan kruidnootjes van maken?

  4. Hi! Nee die gaat niet lukken. Het doorkneden van kruiden nadat deeg al helemaal gemaakt is en gerust heeft is geen goed idee. Hierdoor kneed je het teveel en kun je glutenvorming krijgen. Daarnaast heeft harde wener geen bakpoeder en hebben kruidnoten dit wel echt nodig, anders blijven ze plat en wat harder.

Reacties zijn gesloten.